Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Avant-garde pensionado Jaap Blonk stopt niet

Twintig jaar had Jaap Blonk (1953) geen band die zijn eigen composities speelde. Na het magnum opus “Consensus”, de dubbel-cd met 13 musici die het slotakkoord was van zijn ensemble Splinks (1984-1999) realiseerde hij lange tijd zijn muziek in solowerk met stem en elektronica.
Op zijn 65e vond hij het tijd voor een nieuw begin. Naam voor de band: Jaap Blonk’s Retirement Overdue, een voortdurende uitdaging om het tegendeel te bewijzen. Eind 2019 werd een prachtige dubbel-cd opgenomen met de toepasselijke titel New Start.

Jaap Blonk’s Retirement Overdue

NIEUW
En met titelnummer New Start opende Blonk met zijn nieuwe band het concert in de PlusEtage. Een nieuwe band inderdaad want naast (bas)gitaristen Jasper Stadhouders en Miguel Petruccelli hadden zich nog twee Michael’s bij het gezelschap vervoegd. Michael Moore en Michael Vatcher zijn de smaakmakers op altsaxofoon en klarinet repectievelijk slagwerk en allerhande kleurrijke percussieve hulpmiddelen. De verse bandleider openbaart zich als voordrachtsartiest en zijn teksten proclameert hij met een ontwapenende naïviteit. Zodra hij poogt te gaan zingen zoals bij het nummer Retirement Overdue wordt je op het verkeerde been gezet. Niet de muzikanten op het podium. Die blijven op het goede been staan en volgen hem op de voet. En wat is vals eigenlijk? Een toon die onderweg is naar een andere toon?

Miguel Petrucelli

ONDERLANDS
Bij So Wie Damals is er een duel tussen Vatcher en Stadhouders op de basgitaar. Es ist heute, es wird morgen und da kommt immer wieder etwas schönes, roept Blonk uit. So Wie Damals!
En na dit stuwende en optimitische Duitstalige lied wordt er overgestapt naar een Onderlands liedje. In een door Blonk zelf ontwikkelde taal die klinkt als Nederlands, maar geen betekenis heeft, volgt nu Kterg. Hierbij hoort overigens ook een grafische partituur. Gelukkig hoeven we niet alles te begrijpen wat ons voorgeschoteld wordt. Blonk bedient zich tijdens Kterg ook van zijn soundscapes om het publiek nog meer te verwarren.

Jasper Stadhouders

WOBBZAG
Retirement Overdue
featuring de twee Michaels is onnavolgbaar vrij, maar gelijktijdig ook superhecht. En soms lijkt de charismatische bandleider zelfs de harmonie tussen de geweldige improvisatoren bewust te willen verstoren. Saai werd het deze zondagmiddag in ieder geval niet. En ook veel gelachen! Aggeloeche, een liedje in het Onderlands met een Brabants accentje, een geheel aan vlinders gewijd stuk, een blues over een ‘Wobbzag’ in I Saw A Wobbzag. Het breken en vervangen van een gitaarsnaar werd een hele performance en met Rápido Y Leve werd snel en mild een Spaanstalige toets aan het programma toegevoegd. Een toegift mocht niet ontbreken.

Jaap Blonk met zijn onnavolgbare Retirement Overdue

JAAP BLONK’S RETIREMENT OVERDUE
Michael Moore – altsaxofoon, klarinetten
Jasper Stadhouders – gitaar, basgitaar
Miguel Petruccelli – gitaar, basgitaar
Michael Vatcher – drums, percussie
Jaap Blonk – stem, elektronica, composities

 

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
19 maart 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer