Benjamin Herman en zijn Japan connectie

Benjamin Herman en Mayuko Katakura
Mayuko Katakura
Benjamin Herman

Benjamin Herman maakt een korte, maar lang verwachte NL-toernee met zijn trio plus pianiste Mayuko Katakura. De aftrap vond plaats op vrijdag 3 februari 2023 in het Tilburgse Paradox.

Het broeierige en temperamentvolle geluid van Benjamin Herman op zijn altsaxofoon haal je er meestal zo uit. Die herkenbaarheid is mede het resultaat van zijn hoge productiviteit. Hij is bovendien één van de meest zichtbare Nederlandse jazzmuzikanten die we kennen. Je kon of kunt hem treffen op nagenoeg alle podia van Nederland. Of soms kun je hem zelfs swingend tegen het lijf lopen voor het podium. Zoals bij het allerlaatste concert van de legendarische Pharoah Sanders op het North Sea Jazz Festival. Maar met een beetje geluk kun je hem ook op grote hoogte tegenkomen onderweg van Schiphol naar Narita. Dan reist hij naar Japan waar hij al sinds zijn 19e komt om te spelen en als het zo uit komt ook om te relaxen.

DUTCH JAZZ meets TOKYO JAZZ in Cotton Club op 2 september 2016

TOKYO JAZZ FESTIVAL
In 2013 ontmoette Herman de Japanse pianiste Mayuko Katakura op het Tokyo Jazz Festival. En zij speelde als gast mee met zijn trio. Tijdens Tokyo Jazz Festival 2016 mochten wij er in de Cotton Club getuige van zijn dat Benjamin Herman voor het oog van het Japanse publiek het trio van Mayuko Katakura (met bassist Yasihiki ‘ Hachi’ Sato en drummer Gene Jackson) mocht aanvullen. En toen was het plan al geboren om haar uit te nodigen voor een reeks concerten in Nederland. Daarbij konden ze gezamenlijk werk spelen.

Dat werd dus een lange en moeizame bevalling die aanvankelijk gepland was in 2020. Het werd ‘21, ‘22 en nu in ‘23 zitten we bij een concert dat theoretisch drie of vier keer uitverkocht had kunnen zijn.

STRAIGHT AHEAD
In Japan behoeft Katakura als representante van straight-ahead jazz weinig introductie. Zij studeerde in Berklee College en vervolgens bij o.m. Kenny Barron aan de Julliard School. In 2006 werd ze semi-finalist bij de Thelonious Monk Piano Competition. In Japan is ze een veelgevraagd muzikant met haar eigen trio of in een samenwerking. Bij toeval troffen we haar trio in 2017 ook op de eerste editie van het Kagoshima Jazz Festival. In Nederland maakt ze nu dan eindelijk haar debuut. En we waren erg benieuwd.

JETLAG
Na een lange vlucht (vliegen over Rusland is geen optie meer), weinig slaap en acht uur tijdsverschil kwam Mayuko Katakura woensdag aan in Amsterdam.

Mayuko Katakura in 2017 tijdens Kagoshima Jazz Festival vol. 1

Misschien wat moe, maar gelijk energiek op sleeptouw met Benjamin Herman: jammen in Amsterdam, de meer en minder verlichte toeristische highlights van Amsterdam bezocht, repertoire doorgenomen en gerepeteerd. Vrijdagavond première in Tilburg. En daar verscheen ze voor haar vuurdoop in een vet uitverkocht Paradox.

Benjamin Herman Mayuko Katakura Quartet start tour in Paradox

WERELDPREMIÈRES
Er is leuk wat nieuw materiaal ingestudeerd. Het nieuwe materiaal moest titels ontberen en dat betekende dus titelloze wereldpremières in Tilburg. Katakura mocht in het eerste naamloze nummer al gelijk tonen wat ze waard was. Herman deed letterlijk wat stappen terug en gaf haar alle ruimte. Mooie hoekige melodiewendingen kenmerkten Katakura’s fraaie improvisaties en ze voelde zich na haar initiatie als een vis in het water. Dat laatste gevoel was zeker ook aanwezig bij de spreekwoordelijke Benjamin van de groep, contrabassist Thomas Pol, die de hele avond schitterde op de achtergrond met zijn flonkerende solo’s.

Thomas Pol geweldig contrabassist

STRAK
Na Reflection en de klassieker Star Eyes zag weer al een fris nummer het levenslicht. Herman deed zijn aankondigingen eerder vooral in het Nederlands maar switchte later wat vaker over naar Engels omdat dat wat beleefder was. En daar had hij natuurlijk gelijk in. Hij voelde zichzelf ook wat ongemakkelijk, zo biechtte hij op. Want saxofoon spelen in een iets te strakke broek is niet zo fijn. Het laatste nummer voor de pauze was “een blues maar dan een beetje anders”, die tegen het eind met het fraaiere trommelwerk van Patočka werd opgesmukt. De voorgestelde titel Paradox zou in overweging worden meegenomen.

Benjamin Herman en Mayuko Katakura met een grote voorliefde voor Monk en Ellington

SCORE
De eerste en enige wereldpremière met een titel is Score; ingegeven na het lezen van de biografie van de Engelse punkdichter avant la lettre John Cooper Clarke. En zo als het vaak gaat met tweede sets: het werd steeds beter en lekkerder.
Het volgende nummer, van de hand van Katakura, werd door haar zelf aangekondigd. Het was een eerbetoon aan haar vader. Ze speelde het al vaker samen met Herman. Verrast hoorde hij nu voor het eerst dat haar vader ook altsaxofonist was.

GASTHEER
Concerten met Benjamin Herman zijn meestal een feestje. Hij weet het plezier van lekker spelen en plezier hebben goed over te brengen op zijn publiek. Niet alleen muzikaal amuseert hij, maar hij is ook een onderhoudend verteller en er mag ook gelachen worden. Na een verdiende toegift en een rondje langs de merchandise-winkeltjes stroomt het publiek blijmoedig de deur uit.

Joost Patočka

TOURNEE
In totaal worden er zeven concerten gegeven. Op zondag 12 februari wordt met een concert in duo afgesloten in de Kultuurwerkplaats Oosterbeek.

BENJAMIN HERMAN & MAYUKO KATAKURA QUARTET
Mayuko Katakura – piano
Benjamin Herman – altsaxofoon
Thomas Pol – contrabas
Joost Patočka – drums

Paradox Tilburg (NL)
3 februari 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

Globale setlist van de eerste avond

MEER BENJAMIN HERMAN + MAYUKO KATAKURA
zaterdag 4 februari 2023 – Beauforthuis, Austerlitz
zondag 5 februari – TivoliVredenburg, Utrecht
donderdag 9 februari 2023 – Rietveld Theater, Delft
vrijdag 10 februari 2023 – Bimhuis, Amsterdam
zaterdag 11 februari 2023 – LantarenVenster, Rotterdam
zondag 12 februari 2023 – Kultuurwerkplaats, Oosterbeek (DUO)