Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Benjamin Lackner knalt met tijdelijk superkwartet

Eind 2022 werd het album Last Decade uitgebracht bij platenmaatschappij ECM Records. Het fameuze Duitse label neemt regelmatig deel in het creatieve proces voor of tijdens de opnames van een album. De Amerikaans/Duitse pianist Benjamin (Benny) Lackner wilde altijd al op ECM Records en debuteert nu op 46-jarige leeftijd. Het album werd gevuld met één compositie van contrabassist Jérôme Regard en acht eigen composities die de laatste tien jaar werden geschreven.
De andere helft van het kwartet kwam uit het hoofd en de stal van Manfred Eicher: de Noorse trompettist Mathias Eick en de iconische drummer Manu Katché die heus niet alleen met Peter Gabriel of Sting optreedt.

Pianist Benjamin Lackner debuteerde met zijn album op ECM Records

PROFESSIONALS
Met tromgeroffel opent Katché Where Do We Go From Here waarna Lackner op piano en Eick geheel naturel zonder elektronica de lyrische melodielijnen op trompet inzetten. Bedachtzaam en gevoelvolle akkoorden startten Circular Confidence. Je hoort de pianist heel ingehouden mee hummen. Dit tijdelijke superkwartet van Benjamin Lackner wordt bezet door professionals, zoveel is duidelijk. Alles klopt.
De pianist die twintig jaar in Californië en New York woonde, schreef Camino Cielo. Het is een mooi lang uitgesponnen nummer opgedragen aan zijn grootouders in Santa Barbara. Het nummer eindigt met subtiel slagwerk van Katché op de bekkens alsof een stoomtrein beheerst tot stilstand komt in de remise.

Mathias Eick
Contrabassist Jérome Regard

ZANG
De setlist leek de volgorde van het nieuwe album te volgen met Hung Up On That Ghost waar Eick niet alleen schittert met zijn melancholische trompetspel. Hij etaleerde hier ook zijn gevoelvolle vocale talenten. Na de titelsong volgde Remember This dat met een explosieve drumsolo werd afgesloten. Katché grossierde overigens in creatieve slotstukjes. Contrabassist Regard leidde het slotnummer My People in met een verfijnde en soepele bassolo (jammer van de meetrillende snaredrum) die overging in een vocale melodielijn met pianospel.

Slagwerker Manu Katché met verrassende intro’s en outro’s

STERREN
Na vijf kwartier werd dit memorabele concert afgesloten. Dit wellicht unieke kwartet voelde misschien (nog) niet als een familie, ze speelden wel de sterren van de hemel voor een nagenoeg gevulde grote zaal van LantarenVenster.

Lackner, Regard, Eick en Katché prachtig superkwartet dat ook LantarenVenster aandeed

LACKNER|EICK|REGARD|KATCHÉ
Benjamin Lackner – piano
Mathias Eick – trompet, zang
Jérôme Regard – contrabas
Manu Katché – drums

LantarenVenster, Rotterdam (NL)
18 januari 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

Last Decade Tour