Bilzen Jazz Night is fijne jazzclub in Euregio

Dat het in Bilzen goed toeven is voor jazzliefhebbers, is bij de insiders langs de Belgische en Nederlandse grens in Zuid-Limburg volop bekend. De bevlogen organisatie van Bilzen Jazz presenteerde in samenwerking met de organisaties Motives for Jazz en Jazz Lab een spannend programma van drie Belgische Jazzformaties, die met eigen werk een boeiende avond met urgente eigentijdse muziek brachten.

BIER EN AMUSES
In een losse opstelling met tafeltjes en sfeerlampen was de theaterzaal van CC De Kimpel omgetoverd tot een ouderwetse jazzclub. Een proeverij van Belgische bieren en lekkere amuses zorgde voor een ontspannen beleving van een uitdagend programma.

KIM IN THE MIDDLE
Zangeres Kim Versteynen beet het spits af met haar warme en wendbare stem met eigen composities en zeer persoonlijke interpretaties van onder andere Kate Bush en Eberhard Weber, in strak geregisseerde arrangementen ondersteund door het perfect ingespeelde duo van pianist Arne van Coillie en Flor van Leugenhaeghe op contrabas, met Wannes Cornelis op drums. Tussen ouderwetse swing, popmuziek, eigentijdse jazz en latin werden kriskras ontspannen de genregrenzen verkend, waarbij Kim Versteynen de stukken telkens authentiek naar zich toe wist te trekken. De band begeleidde haar feilloos en attent, met trefzekere solo’s en een modern gevarieerde aanpak.

ALEX KOO TRIO FEAT. BEN VAN GELDER
Het Alex Koo Trio sloot in Bilzen een succesvolle Jazz Lab tour af met een vlammend optreden met gastsolist Ben van Gelder op altsaxofoon. De eigen composities van pianist Alex Koo zijn bezwerend en fascinerend in hun gelaagde meanderende aanpak, soms abstract, soms verwijzend naar langzaam zich ontvouwende minimal music achtige motieven, soms rockachtig groovend. Dré  Pallemaerts op drums complimenteerde de pianist met innovatieve onconventionele drums, die een krachtig tegenwicht boden aan de ritmische motieven van de piano. Lennart Heyndels op contrabas legde een strakke melodische basis voor de abstracte composities. Hier stond een formatie die na een gezamenlijke tournee stond als een huis. Gastsolist Ben van Gelder legde met vlammende solo’s een extra laag bovenop de strak geregisseerde composities. Samen trokken de musici alle registers open van bedachtzaam open tot intense grooves en kleurrijke klankcollages.

Een opvallende formatie met een geheel eigen signatuur, waarvan de energie en toewijding afspat. Alex Koo brengt een eigentijds persoonlijk idioom met een formatie die bol staat van virtuositeit en spanning.

BRZZVLL
Het Antwerpse collectief BRZZVLL bestaat uit een groep van gelauwerde muzikanten, die feilloos ingespeeld een heftig feestje bouwden met knallende fusion, voortbordurend op het idioom van de jaren zeventig. Op een basis van dansbare grooves werd in virtuoze improvisaties volop uitgepakt met strakke arrangementen en uitwaaierende solo’s, waar het speelplezier vanaf spatte. De twee saxofoons hebben een centrale rol in de instrumentale muziek, die alle ruimte biedt aan de improvisaties van de musici. Over de strakke funky en groovende basis van de ritmesectie legde Jan Willems op keyboard warme synthesizer sounds en spetterende solo’s. Dries Verhulst op gitaar was wendbaar en flexibel met funky gitaar riffs en sterke melodische solo’s.

Stil zitten was geen optie met de aanstekelijke muziek van dit uitdagende collectief. Uitbundig, zeer dansbaar en erg geschikt voor festivals – dit is een band die sinds 2006 aan de weg timmert en die een perfecte formule heeft gevonden, die alle individuele kwaliteiten bundelt tot een hecht en warm retro groepsgeluid.

VAN KALIBER
De Bilzen Jazz Night was een avond voor connaisseurs, die een showcase bracht van top formaties uit de Belgische jazz in een ontspannen sfeervolle ambiance. Je zou de organisatie van Bilzen Jazz een meer talrijk publiek gunnen dan de relatief selecte groep, die naar CC De Kimpel was gekomen. Hopelijk kunnen de komende edities een groter publiek trekken uit de Euregio. Het is Europese jazz van het beste kaliber, zoals je dat iedere jazzfan zou willen gunnen.

KIM IN THE MIDDLE
Kim Versteynen – zang
Arne van Coillie – piano
Floor van Leugenhaeghe – contrabas
Wannes Cornelis – drums

ALEX KOO TRIO + BEN VAN GELDER
Alex Koo – piano
Lennart Heyndels – contrabas
Dré Pallemaerts – drums
Ben van Gelder – altsaxofoon

BRZZVLL
Vincent Brijs – baritonsax
Bart Borremans – tenorsax
Jan Willems – toetsen
Dries Verhulst – gitaar
Dries Lahaye – basgitaar
Stijn Cools – drums

Bilzen Jazz Night
C.C. De Kimpel Bilzen (B) 15 november 2019
Tekst: Mathilde Löffler
Fotografie: Jean Schoubs

CONCERTRADAR