Boi Akih goes Messiah in Goes

Boi Akih met een bewerking van Messia van Händel in Goes

Code Geel. Een stormachtige en rukkerige westenwind blies de bezoekers afgelopen donderdag de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes binnen. De temperatuur buiten was in de dubbele cijfers. Binnen in de kerk was de wind gaan liggen, maar het leek er kouder.
De imposante laat-gotische kruisbasiliek kan een storm wel doorstaan. Zelfs de late beeldenstorm van Goes die pas in 1578 plaatsvond, was mild voor de kerk. De reformatie verliep rustig in Goes. De kerk werd leeggeruimd en allerlei kunstschatten werden teruggebracht naar families die ze geschonken hadden. Zelfs missalen uit de kerk en het nabijgelegen klooster der Kruisbroeders zijn bewaard gebleven en naar het stadhuis aan de Grote Markt gebracht (en inmiddels in restauratie).

Boi Akih voor het rijk geornamenteerd Marcussen orgel

MARIA MAGDALENA
De huidige kerk ziet er redelijk sober uit. De natuurstenen kerkvloer is bedekt met grafzerken. Het gebouw heeft kleurrijke glas-in-loodramen, fraaie kroonluchters en het pronkstuk is het prominent aanwezige orgel. Het is een rijk geornamenteerd drieklaviers Marcussen concertorgel met fraaie Turkse kap, beelden en luiken. Hierop worden regelmatig concerten gegeven. Graag nog eens een jazzorganist uitnodigen misschien?
Wie het in de kerk hoger op wil zoeken treft in de Maria Magdalenatoren een beiaard van 47 klokken die regelmatig boven de straten van Goes klinkt. De toenmalige stadsbeiaardier Sjoerd Tamminga speelde op Koninginnedag 2009, bij de viering van vierhonderd jaar Amerikaans-Nederlandse betrekkingen in New York in aanwezigheid van Lou Reed een bewerking van diens klassieker Perfect Day.

Boi Akih met de Messiah van Händel

BOY EDGAR PRIJS 2023
Na een feestelijke concertavond op 6 december waarbij Monica Akihary de Boy Edgar Prijs kreeg uitgereikt zal ze in 2024 als vaste kern met Niels Brouwer van Boi Akih volop op de Nederlandse podia te zien en te horen zijn. Nu in december waren ze te horen met een bewerking van de Messiah van Händel in concertzalen in Amsterdam, Deventer, Heiloo, Maastricht, Leeuwarden en Goes.

Boi Akih
Sekou Dioubate

DE MESSIAH
Op uitnodiging van de Stichting Grote of Maria Magdalenakerk trad Boi Akih op met hun onconventionele wijze maar met respect voor het originele oratorium uit 1741 van Georg Friedrich Händel. De barokcomponist schreef zijn werk voor orkest, koor en vocale solisten, maar ook herschreef hij het meerdere malen. De door Boi Akih uitgevoerde zeer gepassioneerde versie heeft eveneens grote zeggingskracht. De bezetting is echter totaal anders met vocaliste Akihary, gitarist Brouwer, koraspeler Dioubate en altvioliste Meijs. Voor Saskia Meijs is Zeeland bekend terrein. Ze groeide op in Middelburg. Haar vader Mathieu was lange tijd directeur van de Zeeuwse Muziekschool en dirigent van het Zeeuws Jeugdorkest. Hij was een bevlogen musicus en fantastisch organist en bespeelde ook regelmatig het orgel in Goes.

Saskia Meijs
Mathieu Meijs in 2012 op het Goese orgel

GOES IS GOES
Onder het motto “Goes is Goes” gebeurt er in Goes stiekem nog wel eens wat ook op het gebied van kunst en cultuur. Wist u bijvoorbeeld dat de nieuwe Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemmereis die Martin Fondse opvolgt geen Zeeuw(se) is, maar wel stadscomponist van Goes is. En dat wil ze voorlopig ook blijven. Ze wil in haar nieuwe functie een project starten met de beiaard die ze in Goes heeft leren kennen.

Monica Akihary met een lekkere warme trui

WARME CHOCOLADEMELK
Nog even terug naar dit fragmentarische verslag van het concert en de infra-roodverlichting op het podium. Het was inderdaad koud in de kerk. De bezoekers kregen dekens aangeboden om de benen enigszins warm te houden. Dat was, de hartverwarmende muziek ten spijt, bittere noodzaak. Het was de bedoeling dat de nieuw aan te leggen infrarood-verwarming proef zou draaien deze dag. Maar de werkzaamheden liepen achter bij de planning. De musici moesten het doen met provisorische verwarming op het podium. Na afloop van het concert werd de bezoekers warme chocolademelk aangeboden. Met de winterjas aan was het toch een geslaagde concertavond.

Hartverwarmende uitvoering van de Messiah

2024
In 2024 zal Boi Akih, vaak met wisselende bezettingen te vinden zijn met hun programma From and To Infinity. Hou de website in de gaten voor de concertagenda!

BOI AKIH GOES MESSIAH
Monica Akihary – zang
Niels Brouwer – zevensnarige gitaar
Sekou Dioubate – kora
Saskia Meijs – altviool

Grote of Maria Magdalenakerk, Goes (NL)
21 december 2023
Tekst en fotografie: Eddy Westveer