Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

De CvA Concert Big Band is meer dan de som der delen

Het Amsterdamse Conservatorium heeft een bestaansgeschiedenis die loopt vanaf 1884. Toch wordt daar pas vanaf 1994 jazzonderwijsgeschiedenis geschreven. Toen fuseerden het Hilversums Conservatorium inclusief bestaande jazzopleiding en het Sweelinck Conservatorium tot Conservatorium van Amsterdam.
Nu vormt de jazzopleiding met jaarlijks vierhonderd studenten met meer dan vijftig nationaliteiten ongeveer een derde van het studentenaantal.

“Beyond the Sum of All Parts” is een project van de 18-koppige CvA Concert Big Band. De band nodigt regelmatig nationale en internationale gastsolisten uit, zoals eerder onder meer Jesse van Ruller, Dick Oatts, Terell Stafford, Seamus Blake en David Linx. Deze keer werkt de band samen met gitarist en componist Reinier Baas, die zelf aan het CvA afstudeerde en inmiddels een belangrijke speler is in de Nederlandse jazz. Met werk van Baas en dirigent Johan Plomp hebben ze voldoende repertoire voor een heel album. Op 26 februari 2020 werd hun werk in het Amsterdamse bimhuis gepresenteerd.

Zoals al gezegd veel werk ván Reinier Baas, maar ook dóór Reinier Baas. Bovendien treden nog twee gerenommeerde CvA-alumni aan als gastsolisten; basklarinettist Joris Roelofs en altsaxofonist Ben van Gelder. We verwachten geen oubollige dertien in een dozijn swingbandmuziekjes, want er wordt ons vernieuwing en inclusiviteit met de stad Amsterdam als belangrijkste inspiratiebron beloofd.

GODS WIL
Het concert in Amsterdam opent met een compositie van Johan Plomp, genaamd The Baron, in Rotterdam beter bekend als De Baron. Gedurende het lange stuk worden een tweetal solisten naar voren gevraagd; trombonist Matteo Paggi en Josh Schofield op altsax. Joris Roelofs, tegenwoordig docent aan het CvA, is gastsolist op het onorthodoxe Orthodox, van Baas (Smooth Jazz Apocalypse) en nu gearrangeerd voor de bigbandbezetting. Een absolute hoofdrol is bij dit projekt weggelegd voor Reinier Baas. Voor zijn solowerk ligt er zelfs een carte blanche, zoals in Ascent en het oorspronkelijk voor duo met Ben van Gelder met Gods wil geschreven Deo Volente.

STAMPVOETEND
Moeilijk uitspreekbare namen van de titelstukken, zoals Eyjafjallajökull verraden vaak de reeds beproefde herkomst (More Socially Relevant Jazz Music – Reinier Baas -2011). In dit nummer een fraaie solo voor altsaxofonist Mo van der Does. Een bijzonder magische twist kreeg General Serenades, met solo van Ben van Gelder, door met een bezwerend massaal stampvoetend aards ritme het muziekstuk op te zwepen tot hoger dan de som van alle muzikanten samen.

NIETS BOVEN LIVE!
Fraaie serene stukken die overgaan in serieus bombastisch volume van blazersgeweld, afgewisseld door subtiele en spetterende solo’s met rollen voor teamspelers en solisten. En ongetwijfeld hebben we muzikanten gehoord en gezien die onderdeel uitmaken van een nieuwe generatie jazztalenten en die komende jaren uitwaaieren over de internationale jazzpodia. Live-muziek is het leukste, maar voor wie niet kan wachten: er is een cd!

CVA CONCERT BIG BAND
Mo van der Does, Josh Schofield, Marios Charalambous, Hristo Kamenov Goleminov, Jessie Brevé – saxofoon, basklarinet
Bram Hartwig, Primož Štefančič, Lourens van der Zwaag, Pablo Castillo Gómez de la Torre – trompet
Charalampos (Haris) Chronis, Gregor Sperzel, Matteo Paggi, Victor Belmonte Albert – trombone
Yunah Han – piano
Daniel Nagel – contrabas
Ilia Rayskin – drums

Reinier Baas – solist
Johan Plomp – dirigent
Ben van Gelder – gastsolist
Joris Roelofs – gastsolist

Bimhuis Amsterdam (NL) 26 februari 2020
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR