De fantasievolle muziekwereld van Alexander

Alexander van Popta
Thomas Pol
Jamie Peet

Alexander van Popta wil zich niet beperken tot één ding. Dat meldde de in Vlissingen geboren toetsenist daags voor zijn optreden in Terneuzen tijdens een kort interview op Omroep Zeeland. De toetsenist, componist en producer woont inmiddels de langste tijd van zijn muzikantenleven in Rotterdam. En daar, in Rotterddam, beperkte hij zich niet tot één ding. Re:Freshed Orchestra, Metropole Orchestra, Teus Nobel en allerlei andere bijzondere dingen tussendoor. Toen hij gevraagd werd op te treden met Gregory Porter bracht hij Thomas Pol en Jamie Peet bij elkaar en formeerde zijn eigen kwartet; ALEXANDER. Gitarist Jelle Roozenburg maakte met zijn geheel eigen geluid dat project compleet. Najaar 2020 kwam zijn eerste album uit en nu is inmiddels de tweede (op cd en vinyl) uitgekomen. Het kwartet speelt van de eerste en tweede album plus nieuw werk.

Jelle Roozenburg

BEELDEND
Verhalende titels met beeldende muziek zijn misschien wel de unieke bestanddelen van Van Popta’s creatieve handelsmerk. Rhinocéros vernoemd naar het toneelstuk van Eugène Ionesco waarin mensen transformeren in een neushoorn, opende het concert. Een ongelofelijk lekkere beat en vibe heeft Synchronized Swigging en dat komt misschien omdat het gaat over samen een beetje aangeschoten zijn, ondanks dit vroege moment in de middag. Van Popta is een ware liefhebber van sci-fi films en filmmuziek. You’ve Done A Man’s Job, Sir was bedacht als alternatieve soundtrack voor de film Blade Runner. De componist van de originele soundtrack, Vangelis, overleed in 2022, maar hij zou het zeker mooi gevonden hebben! Met Metodi Per La Follia van Methods To Madness bleven we nog even in de bioscoopsfeer. Dit is een ode aan Ennio Morricone.

Alternatieve soundtrack voor Blade Runner
De vloek van de sportverslaggever
Metodi Per La Follia

ONDERSCHEIDEND
Het was mooi om te horen hoe onderscheidend het live geluid van ALEXANDER is. In de studio (PAF Studio van Dave von Raven van The Kik ) heb je beschikking over een breder palet aan instrumenten plus de optie van overdubs. Dat laat zich horen op het album. Op het podium moet je alles toch ter plekke in één keer met vier man neerzetten. Daarbij heeft Jelle Roozenburg met zijn gitaarspel een sterk wapen in handen plus nog wat onder zijn voeten. Zijn gitaargeluid is heel persoonlijk en authentiek, maar anderszijds heel geraffineerd. Dat hij regelmatig het verfijnde geluid van Jan Akkerman in zijn beste dagen tevoorschijn haalde is geen schande. De stevige drumintro door Jamie Peet van Deadpan kondigde het laatste nummer van de eerste set aan.

Alexander van Popta

AMAZONE VERSUS NOTRE-DAME
De tweede set opende met een nieuw liedje, Imposto. Daarna weer een selectie uit de twee uitgebrachte albums. Commentator’s Curse en Nothing About Priorities Is Fair volgden elkaar op. De laatste werd geschreven toen in het Amazonegebied een recordaantal bosbranden werd geteld en tegelijkertijd de Parijse kathedraal Notre-Dame in brand vloog. En over prioriteiten gesproken: voor dat laatste brandje verdrongen de grote geldschieters zich om miljoenen te doneren. Donker van toon opende het nummer somber en verstild met centraal een prachtige feature van Thomas Pol.
In het Japanse Shinto-geloof hebben spullen een ziel. De filosofie van Van Popta leunt daar wat tegen aan. Je kunt je hechten aan spullen omdat je er een geschiedenis mee deelt. All The Memories That Objects Carry, het titelnummer van het tweede album. Deze muziek is het ook waard om herinnerd te worden! Het devies zou dan ook moeten zijn: koop die plaat!

snaartje fixen

BACK-LINE
De groep was in één auto naar Terneuzen afgereisd. Dat was mogelijk dankzij een complete backline die beschikbaar was. Piano vanzelfsprekend, maar ook een contrabas, gitaarversterkers en drumstel inclusief drumstokjes waren voorhanden! De muzikanten hadden het uitstekend naar de zin. Toen Kubus, Dittepottel & Plom, drie teddybeerkarakters ten tonele verschenen, mocht gitarist Roozenburg nog even snel demonstreren hoe snel hij een snaar kon vervangen. Kennelijk een wekelijks terugkerend ritueel. De sfeer werd er niet minder door en hij liet de beertjes prachtig zingen. En tot slot niet te vergeten: I Forget But I Don’t Forgive als toegift voor het klein maar fijne publiek!

ALEXANDER

ALEXANDER
Alexander van Popta – piano
Jelle Roozenburg – gitaar
Thomas Pol – contrabas
Jamie Peet – drums

Porgy en Bess, Terneuzen (NL)
22 januari 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer