DLO3 sloot geslaagd FJIN af in Doornroosje

Delvon Lamarr
Julian MacDonough
Jimmy James

Het festival FJINFestival Jazz International Nijmegen – ontstond in 2016 op initiatief van theater LUX. Het was een broertje-zusje-festival met de Rotterdamse editie die (ongeveer) gelijktijdig plaatsvond. In Rotterdam werden de boeien verlegd; de programmering kreeg een lokale invulling en ook de naam veranderde. In Rotterdam werd het RAUW en in Nijmegen bleef het FJIN. Een enkele productie werd nog gedeeld. Zoals in ieder geval de in eigen huis ontwikkelde productie met Alessandro Fongaro – The Pack Project. Het Nijmeegse vroege-herfstfestival sloot de editie 2022 af met een recordaantal bezoekers! Het waren vijf geslaagde dagen met op vijf locaties jazz in Nijmegen.

DLO3 sloot FJIN 2022 af in Doornroosje

TENNIS
Van de tien geprogrammeerde concerten gingen wij de feestelijke ontlading tijdens het slotconcert van FJIN bijwonen. De sleutel voor deze afsluiter lag in handen van DLO3, zoals het trio kortweg wordt genoemd. Groovy orgelklanken, vet gitaargeluid en stampend drumwerk vullen de jazzstoofpot met rokerige funk. De kleine zaal van het Nijmeegse popcomplex Doornroosje was nadat het al op een weinig subtiele manier gevuld was met nevel, volgelopen met enthousiast en opgewonden publiek voor het swingende hammondtrio van Delvon Lamarr. De hammondreus uit Seattle wist met veel gevoel voor entertainment de zaal met zich mee te krijgen en vanaf nummer één werd er geswingd en gedanst. Er was veel interactie tussen Lamarr en gitarist Jimmy James of zoals hij werd betiteld: the funny looking guy die altijd te kleine t-shirts koopt. De niet aangekondigde drummer Julian MacDonough die tussen die twee inzat, vertelde me achteraf “it’s like I’m watching a funny musical tennis match”.

Jimmy James en nieuwe drummer Julian MacDonough

COLD AS WEISS
Dat de vermaarde tabla-speler, slagwerker en componist Dan Weiss er niet bij was, was des te meer opmerkelijk omdat DLO3 eerst een single en vervolgens een album met titel “Cold as Weiss” uitbracht. Dat gebeurde begin 2022 samen met de aankondiging van de nieuwe vaste drummer die nu dus jammerlijk ontbrak.

Absolute sfeermaker Jimmy James

NUANCE
Toch viel er naast de vele stukjes hilarisch cabaret ook veel te genieten. Vooral gitarist James mocht ‘shinen’ en zijn virtuositeit en tricks zoals het met de tanden bespelen van de gitaar, werden uitgemeten geëtaleerd. Frappant genoeg bleef de rol van Lamarr vooral beperkt tot die van bandleider van het feelgood-trio. Zijn behendige bediening van het hammond-joekel met de Leslie-speaker bleef nogal onderbelicht. Maar het kan ook zijn dat de nuance van zijn hand- en voetwerk werd ondergesneeuwd door het veel te harde zaalgeluid, waar Doornroosje berucht om is.

Hammondspeler Delvon Lamarr trad met zijn trio op in Doornroosje

DELVON LAMARR ORGAN TRIO / DLO3
Delvon Lamarr – Hammond B3
Jimmy James – gitaar
Julian MacDonough – drums

Festival Jazz International Nijmegen / FJIN
Doornroosje, Nijmegen (NL)
30 oktober 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer