Geen Noorse fjordenmuziek bij Superless

Øyvind Skarbø
Superless
Jeff Parker

Afgelopen zomer hoorden we het Jeff Parker Quartet op een laat tijdstip tijdens het North Sea Jazz Festival. We hoorden en zagen een niet alledaags viertal met innovatieve muziek. Muziek die zich niet in een vakje liet stoppen. De bezetting gitaar, bas, drums, altsaxofoon en elektronica lijkt veel op die van het Noors-Amerikaanse kwartet Superless. Bovendien speelt de experimentele en vernieuwende gitarist Jeff Parker ook in Superless.

Superless

LESS IS MORE
Superless
, bijeengebracht door drummer Øyvind Skarbø, debuteerde in 2022 op het festival Nattjazz in Bergen. Zeer onlangs brachten ze hun debuutalbum uit en hebben dus nog een bescheiden repertoire. Ondanks de korte ontstaansgeschiedenis van de band wordt het nu al overal met veel superlatieven binnengehaald. Ze speelden in Tilburg één boeiende set zonder toegiften. De titel van het nummer Superless is More had niet toepasselijker kunnen zijn. Tegen het einde van het concert had de drummer nog één vraag aan het publiek. De strekking hiervan was: “we hebben nog twee nummers. Zullen we er eentje spelen en dan weglopen en terugkomen voor een toegift? Of zullen we gewoon direct twee nummers spelen?” Het werd dus het laatste en ze kwamen nog terug voor een diepe buiging.

Ingebrigt Håker Flaten

FJORDEN
Er bestaat nog wel eens een misverstand over jazzmuziek uit Scandinavische landen. Er werd zeker geen dromerige fjordenmuziek gespeeld tijdens het slotconcert van deze tour. Een eigenwijze groove werd ingezet door Eirik Hegdal op synthesizer bij het openingsnummer Baaba Mansour. Hegdal toonde zich tijdens het concert multi-instrumentaal op sopranino- en tenorsaxofoon, basklarinet en toetsen. Vaak combineerde hij een blaasinstrument door met één hand ook nog wat toetsen te bedienen. Ook de virtuoze bassist Håker Flaten wisselde regelmatig de contrabas om met de elektrische basgitaar als de situatie dat vroeg.

Eirik Hegdal op sax en synths

ONCE UPON A TIME
Zoals al gezegd alle nummers van het enige album dat ze samen maakten passeerden de revue. Acht uiteenlopende nummers met doordachte intro’s en afwisselende thema’s kwamen voorbij in een speelset van vijf kwartier. Alle nummers hebben een mooi geconstrueerd thema met een vaste structuur en daarbinnen is alle ruimte om te freewheelen. En er is veel variatie; punk, rock, ingetogen, uitbundig en de band is enorm hecht. Met twee nummers van Hegdal, The Last en Once Upon a Time in Bollywood werd deze laatste concertavond van de tour pakkend en stijlvol afgesloten in het Tilburgse Paradox. Het hoeft niet altijd laat te worden om het naar je zin te hebben.

SUPERLESS
Jeff Parker – gitaar
Eirik Hegdal – sopranino-, tenorsaxofoon, basklarinet, synthesizer
Ingebrigt Håker Flaten – contrabas, basgitaar
Øyvind Skarbø – drums

Paradox Tilburg (NL)
18 november 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer