Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Hartverwarmende Flamenco Night @ Paradox

The BvR Flamenco Big Band speelde in een iets afgeslankte versie

Vijf rietblazers, vier trompettisten en vier trombonisten vullen doorgaans de blazerssectie van The BvR Flamenco Big Band. Zang, gitaar, ritmesectie en dansers maken de band compleet en het podium erg vol. In Paradox stond zaterdagavond een in gereduceerd formaat optredende 13-hoofdige bigband op de planken. En dat was voldoende. Het deed niks af aan de zeggingskracht van het orkest. De solisten hadden wat extra werk, maar het concert liep als een trein ondanks wat vervangers. De composities, arrangementen en rijke orkestratie voor deze bigband worden internationaal geroemd en gelauwerd. Het concept van de bigband – flamenco met jazz bigband – is zelfs een wereldwijd exportproduct geworden.

BvR Flamenco Big Band met (rechts) Bernard van Rossum en solist Jasper van Damme
Erminia Fernandez Cordoba met flamencogitarist Arturo Ramón 
Jessie Breve soleert op baritonsaxofoon

BVR
De in Spanje geboren en getogen orkestleider met de oerhollandse naam Bernard van Rossum won recentelijk o.a. de “Concurso de arreglos de big band SGAE 2022″ (Spaanse auteursrechtenorganisatie) , de “Canarias Big Band Composition Contest 2021” en de Rogier van Otterloo award 2022. Zijn muzikale carrière pad verliep bijzonder. Hij groeide op in Spanje met een Engelse moeder en een Nederlandse vader en ontwikkelde interesse in muziek als drummer in een rockband tot hij de saxofoon en vervolgens jazz ontdekte. Zijn studie biologie aan de Universiteit in Edinburgh rondde hij eerst succesvol af en startte in 2007 aan het conservatorium in Barcelona èn Amsterdam waar hij in 2013 ook zijn Master degree haalde.

Bernard van Rossum (rechts op de foto)

FLAMENCO
Flamencogitarist Arturo Ramón opende het concert met een fraai intro; een inleiding tot A tu vera van het recente album Del Rio a la Mar. Daarna valt het orkest in met een prominente gepassioneerde rol voor Erminia Fernandez Cordoba met zang en palmas, de zo typische klaptechniek. In dit stuk verder ruimte voor solo’s van trompettist Bruno Calvo en altist Jasper van Damme. Tijdens het volgende nummer werd de boel nog wat meer opgewarmd. Het Tilburgse publiek dat door de winterse koude naar Paradox was gekomen werd getrakteerd op het opzwepende La Gaviota (van een vorig album) en de temperatuur steeg binnen naar Spaanse waarden.

Arturo Ramón en Erminia Fernandez
Bruno Calvo

ALTEA
Het meer jazzy en minder flamenco derde stuk Tras la Tormenta was zoals de titel suggereerde stilte na de storm; een ballad met vooral prachtige blazersarrangementen. Daarna een blues vernoemd naar de mondharmonicaspeler Antonio Serrano die veel met Paco de Lucia optrad en in hetzelfde dorp als Van Rossum – Altea, iets ten noorden van Benidorm – woont. Blues for Antonio is eigenlijk een orkestratie van een gespeelde improvisatie van Serrano. Met mooie soli van Suzan Veneman en bassist Ton Felices die deze avond debuteerde. Overigens speelde de hele ritmesectie voor de eerste keer mee.
De titel van het laatste nummer voor de pauze, Luz de Luna is ontleend aan het mooie licht van het eerdergenoemde kunstenaarsdorpje Altea.

Ton Felices
Suzan Veneman

ZUIDEN
De muziek van het zuiden van Spanje valt vermoedelijk ook in het zuiden van Nederland beter in de smaak dan in het hoge noorden. Dat verklaarde de familiesfeer bij Paradox volgens Van Rossum. En het Tilburgse podium en publiek lijkt de bigbandmuziek te omarmen.
In de sfeer van het zonnige zuiden werd de tweede helft van het concert met Bulería Cromatica en vervolgens de boléro Y Tú Ni Siquiera Lo Sabes inclusief een fraaie piano intro van Marc Bischoff in stijl vervolgd.

Marc Bischoff

HYBRIDE
Ofschoon de kwintessens van deze bigband  de flamenco muziek is, komen er ook traditionele jazzelementen voor in het oeuvre. El Gladiador Cobarde was een hybride stuk met een ode aan de swingmuziek. Er zijn ritmische en harmonische flamenco-invloeden maar er is ruim plaats voor jazz en de bijbehorende solisten.

The BvR Flamenco Big Band zorgde voor een hartverwarmend feestje

HARTVERWARMEND
Waardige afsluiter van het concert, maar ook van de release-tournee was het titelstuk van het laatste album Del Rio a la Mar. Een knallend dynamisch nummer dat verrassend subtiel tot een einde kwam. En met de vurige bis als flamenco-kers op de jazztaart eindigde deze zaterdagavond. Het enthousiaste publiek aarzelde nog lang om de winterkou weer op te zoeken na dit hartverwarmende optreden.

The BvR Flamenco Big Band met ritmische en harmonische flamenco-invloeden en volop plaats voor jazz

THE BVR FLAMENCO BIG BAND
Erminia Fernandez Cordoba – zang, palmas
Arturo Ramón – flamenco gitaar
Jasper van Damme – alt-, sopraansaxofoon, fluit
Bernard van Rossum – tenor- en sopraansaxofoon
Jessie Brevé – baritonsaxofoon, basklarinet
Alvaro Artime Jimenez – trompet
Bruno Calvo Anillo – trompet
Suzan Veneman – trompet
Pablo Martinez – trombone
Oliver Emmitt – trombone
Marc Bischoff – piano
Ton Felices – contrabas
Jeroen Batterink – drums

Paradox Tilburg (NL)
17 december 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer