Het pretpark van Doppler Trio

Lang uitgesteld concert van Doppler Trio voor MuziekPodium Zeeland in Goes

De speelplek van slagwerker Hendrik Eichler was in lichte nevelen gehuld toen wij de concertzaal binnen kwamen. Het drumstel ondergedompeld in rode spotlights stond er onbewogen en verlaten bij. Toch klonken er mysterieuze en enigszins onheilspellende soundscapes als aanloop naar het concert. De mannen van het Doppler Trio zijn niet wars van wat effectbejag om hun muziek te promoten en van een extra laagje decorum te voorzien.

Daniël van der Duim wisselde regelmatig tussen piano en keyboards

ARNHEM
Maar uiteindelijk moeten de muziek en de inspanningen op het podium toch het meest overtuigen. De leden van het Nederlands/Duitse trio kennen elkaar van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en speelden deze avond voor de eerste keer in het verre Zeeland. Ze speelden in ’t Beest in Goes van hun in maart 2021 uitgebrachte tweede album Archean (een co-productie van Berthold Records en ZenneZ Records) en nieuwer materiaal.

Themakleuren rood, groen en blauw op het podium

ARCHEAN
De titel van het album staat als equivalent voor het begin van de aarde. Dat verklaart ook titels van uitgestorven vogels als Pelagornis of Griekse personages als Gaia en Herodotus die allen in Goes voorbij kwamen vliegen. In het thematische conceptalbum worden ook de drie muzikale karakters in de kleuren rood, groen en blauw gevisualiseerd. Die vormgeving zagen we ook terug in het podiumlicht.

Met Doppler Trio in de achtbaan

ACHTBAAN
Met een zeer eclectische muziekstijl waarin diverse elementen van jazz, rock en pop aanwezig waren, werd het optreden spannend ingekleurd. Van langzaam en verstild naar energiek en opzwepend verliep soms binnen een overgang van enkele tellen. Daar spande drummer Eichler wel de kroon; het beeld en geluid van fluisterende cimbalen tot knalharde drumsolo’s wijzigde terwijl je met je ogen knipperde. Alsof je eerst in een achtbaan langzaam en stil naar boven werd getrokken en vanaf het keerpunt in een duizelingwekkende vaart en met veel geschreeuw de diepte in stortte.

Trio presenteerde een rijk geschakeerd geluid

AFWISSELEND
En met drie mensen kon deze avond een zeer bont geschakeerd geluid gepresenteerd worden. Bassist Van den Berg bleek een gepassioneerd rockzanger te zijn op de planken. Terwijl pianist Van der Duim het presteerde op zijn toetsenbord een gillende gitaarsolo te laten horen. Als kers op de taart kreeg het Goese publiek nog een muzikale ode aangeboden. Dat Walking The Streets of Goes (of zoiets) beslist niet op een album zou gaan verschijnen was dan weer een teleurstelling.

DOPPLER TRIO
Daniël van der Duim – piano, toetsen, geluidseffecten
Floris-Jan van den Berg – contrabas, zang
Hendrik Eichler – drums, percussie, geluidseffecten

MuziekPodium Zeeland
’t Beest, Goes (NL)
2 december 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

BINNENKORT
11 december 2022
Wolfert Brederode | Joost Lijbaart | Matangi Quartet
Porgy en Bess Terneuzen