Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Hoor Artvark & McFadden en luister!

Het Artvark Saxophone Quartet bestaat inmiddels bijna twee decennia in ongewijzigde samenstelling. De vier heren oprichters/saxofonisten zijn gepokt en gemazeld in de jazz en met een saxofoon denk je ook al snel aan jazz. Maar met Artvark worden muziekstromingen met elkaar gemengd en verbonden. Ze spelen van klassiek tot hedendaags, van poppy liedjes tot wereldmuziek en van opera tot jazz. Een saxofoon is in al zijn verschijningen een prachtig instrument, maar met het gevaar om saai te worden en het muzikale spectrum van de saxofoon op te rekken zijn er in het verleden mooie samenwerkingsprojecten ontstaan.

Bart Wirtz op de voorgrond; Artvark en Claron McFadden

PROJECTEN
Zo is er ook een project met meer saxofoons ter ere van Adolphe Sax. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de unieke collectie instrumenten van Leo van Oostrom. Dan zijn/waren er samenwerkingen met Drums United, het ‘klassieke’ saxofoonkwartet Apollo, de Friese dichter Tagelyk, met Matangi & Pitou en ook met vocaliste Ntjam Rosie. Een samenwerking met Philip Glass mag ook niet onvermeld blijven. De heren van Artvark hoeven zich de rest van hun leven niet te vervelen. De samenwerking met de sinds 1984 in Nederland woonachtige Amerikaanse operadiva Claron McFadden startte nu een tweede projekt. De kloof tussen enerzijds soul en funk en andere kant opera laten vervagen was uitgangspunt van hun eerste samenwerking; Sly (Stone) meets (Maria) Callas.

Mete Erker en Claron McFadden

HEAR, HEAR, LISTEN!
Voor het nieuwe programma “hear, Hear, LISTEN!” selecteerde Claron McFadden teksten van vrouwen teruggaand tot 2500 jaar geleden. Een programma met vier mannen en veel vrouwen dus. McFadden vond interessante teksten in een ruime variëteit. Soms filosofisch of spiritueel van aard maar ook luchtige teksten. Vette humor in The Letter over een ingezonden brief in The Guardian of Burnes Blue over de man zonder ballen. Alle muziek werd door de Artvarksaxofonisten geschreven.

Het ensemble herschikt en beweegt subtiel op het podium

VEELKLEURIG
Op alle regels zijn er uitzonderingen. Na Emilie Dickinson’s tekst Who Are You? waar McFadden de teksten zingt maar ook tekstloos de rol van vijfde saxofoon invult, volgt er een ode aan Wayne Shorter. De onlangs overleden saxofonist kreeg met een stemmig stuk een mooi eerbetoon. De stukken boden veel afwisseling; na een slaapliedje met een boogyman volgt voor McFadden een uitdaging vond ze zelf. In Claron’s Thing gaat ze aan de slag met een beatbox en loopstation. Het eerste gedeelte verliep wat stroef maar deel twee swingde als een gek en was het meest groovende nummer van de hele avond. Na één lange set veelkleurige liedjes door de ton sur ton gekleurde musici werd afgesloten met een ritmische toegift waarbij de kleppen van de saxofoons de percussie invulden. Een mooi slot!

Toegift gezongen door Claron McFadden en percussie door Artvark

SETLIST
hear, Hear…LISTEN!
Who are you?
Shorter
Lullaby
Claron’s Thing
Give me Quiet
Burnes Blues
Don t look up
Beyondzzz
Silver Sounds
The Letter
—-////——————
Claron’s Song

ARTVARK & CLARON MCFADDEN
Claron McFadden – stem, human beatbox
Rolf Delfos – altsaxofoon
Bart Wirtz – altsaxofoon
Mete Erker – tenorsaxofoon
Peter Broekhuizen – baritonsaxofoon

MuziekPodium Zeeland
’t Beest, Goes (NL)
14 april 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

MEER ARTVARK VOOR MPZ
8 juli 2023  Fietstocht met Artvark vanuit Middelburg