Jonge versie van de Mechelse All Stars sloot concertjaar 2019

Groovepact is een kwintet van vijf jonge muzikanten. Zij spelen jazz, beïnvloed door bebop, free en modale jazz. Naast eigen nummers brengen zij ook nummers van Wayne Shorter, John Scofield, Ornette Coleman en meer. Ze begonnen meer dan tien jaar geleden als kwartet. Er waren een paar personele wisselingen en het kwartet werd uitgebreid met een vibrafonist. Ze speelden toen een tijdje op diverse locaties en daarna ging een ieder zijn eigen muzikale weg. Aan het eind van 2019 kwamen ze nog eens samen. Op vrijdag 27 september speelden ze het laatste concert van de 2019 kalender van de jazzzolder.

VAN EIGEN BODEM
Het bleek een mooi idee te zijn, het laatste concert van dit jaar in te vullen met jong talent van eigen bodem. Papa Jazzzolder Lejo Vanhaelen ging er voor een reunion na 11 jaar Groovepact Reunited! bij mekaar te triggeren. Saxofonist Dieter Vaganée, die ooit als leider fungeerde (zo gaat dat met frontmannen), liet duidelijk voelen, dat het hier om de reunion van vrienden ging, en als collectief, voor deze gelegenheid en misschien wel terug in de toekomst, bood dit kwintet een mooi amalgaam van composities door de verschillende bandleden, vermengd met herkenbare standards. Meermaals klonken er mooi gezette thema’s door het Mandela zaaltje van Het Predikheren – Bibliotheek Mechelen.

VERRASSEND
Waar de groep in zijn vertolking van standards koos voor lekker “sociaal” spelen, een universele jazz dus, die een feestgehalte in zich droeg, verraste de band door zijn sound in een paar fraaie thema’s en prachtige ballads, waar de symbiose tussen piano, contrabas en vibrafoon een mooi palet vormde voor de invulling van sax en drums. De erg geëvolueerde Jakob Eykens verleidde met kleurrijk en swingend drumwerk. De wollige vibrafoon van Kem Heyndelsvormde een mooie echo voor de piano. Lieven Laureys zette mooie voicings neer op die piano en kreeg het publiek aan het lachen met zijn typische wereldvreemde humor. Dieter Vaganée vloog de pan uit en vertelde, en uiteraard legde contrabassist Lennart Heyndels veel gewicht in het schaaltje met zijn sterk, volwassen talent. Zoals telkens weer, kan hij de tijd stilleggen met verrassende integere solo’s. Zoals de foto’s vertellen, was de zaal tot de nok gevuld.

GROOVEPACT REUNITED!
Dieter Vaganée – altsax, fluit
Kem Heyndels – vibrafoon
Lieven Laureys – piano
Lennart Heyndels – contrabas
Jakob Eykens – drums

Jazzzolder Mechelen (B) 27 december 2019
Tekst: Chris Joris
Fotografie: Winus (JAZZEPOES.BE)

CONCERTRADAR