Krantz Carlock Lefebvre Powerstation

Wayne Krantz
Keith Carlock
Tim Lefebvre

Gitarist Wayne Krantz (1956), drummer Keith Carlock (1971) en basgitarist Tim Lefebvre (1968) stonden als genre-overstijgend powerhouse trio KCL  op zaterdag 18 maart 2023 in de agenda van het Tilburgse Paradox. Als genre werd vermeld “Funk & jazzrock/Modern creative”. Wij waren best benieuwd.
Drie mannen op het podium en drie vrouwen in de zaal; zo leek het een beetje. Nee er waren wel wat meer vrouwen in de zaal aanwezig, maar het was een publiek met opvallend veel mannen die zich hoofdzakelijk staand rondom het podium verdrongen om dit concert mee te kunnen maken. De tent was nokkie vol uitverkocht. Wayne Krantz zei het deze avond wel een paar keer dat hij zo blij was dat iedereen was gekomen, want zo vaak speelden ze niet samen. Ze begonnen hun Europese tour In Paradox met het enige Nederlandse concert. We waren dus getuige van een redelijk uniek concert!

Powerstation Krantz Carlock Lefebvre

Programmeur Bartho van Straaten vertelde ons dat de sound-check ’s middags wat moeizaam was verlopen, maar uiteindelijk was het toch redelijk goed gekomen met het geluid. Vlak voor het concert werd het publiek nog gewaarschuwd dat het hard kon worden, want de toevoeging “powerhouse” komt niet zomaar aangewaaid.

KRANTZ
Even wat info vooraf. Gitarist Wayne Krantz werkte met Steely Dan, Donald Fagen, Michael Brecker, David Binney, Billy Cobham, Carla Bley, Tal Wilkenfeld en Jasper Van ’t Hof om maar wat namen te noemen. Hij focust zich inmiddels al drie decennia op zijn persoonlijke loopbaan. Na jarenlang met Carlock en Lefebvre gespeeld te hebben in de roemruchte New Yorkse 55 Bar bracht hij in 2009 het album Krantz Carlock Lefebvre uit. Van toeren was het nooit gekomen. Maar dat kan nu ook nog!
In diezelfde (door de corona-pandemie onlangs omgevallen) bar en jazzclub zat David Bowie ooit in het publiek om muzikanten voor zijn laatste album Blackstar te scouten.

Keith Carlock speelde met geraffineerde tempowisselingen

CARLOCK
Drummer Keith Carlock is de jongste van het drietal en drumde van begin jaren ’90 een dikke twintig jaar bij Steely Dan. Hij staat bekend als pop, jazz, fusion en all-round drummer. Hij verving in 2014 Simon Phillips bij Toto, maar hij drumde ook met veel andere grootheden zoals John Mayer, Sting James Taylor, Richard Bona, The Blues Brothers, Larry Carlton of Harry Belafonte, Michael Bublé, Bootsy Collins en Eros Rammazotti. En we zagen hem in 2018 als slagwerker bij de Mike Stern Band.

Carlock en Lefebvre

LEFEBVRE
Wij zagen basgitarist Tim Lefebvre voor het eerst in 2013 spelen. Dat was in het kwartet van Donny McCaslin en daarmee wordt dan ook gelijk de link gelegd met David Bowie. Lefebvre speelde (evenals McClaslin) op Bowie’s laatste album Blackstar en was ook betrokken bij de bandsamenstelling van diens musical Lazarus. Lefebvre speelde verder met Rudder, Till Brönner, Uri Caine, Bill Evans om wat namen te noemen.

Krantz Carlock Lefebvre

TWEE SETS
In Tilburg werden twee sets gespeeld en vanaf de eerste tel ging het meteen in de hoogste versnelling. Het trio bewoog zich in het muzikale spectrum tussen jazzrock en punkrock en deed dat met originele funky grooves en composities met een ongerepte puurheid. Gitaarkunstenaar Krantz speelde onwaarschijnlijke licks die soms in de verste verte niet klonken als gitaargeluid. Het hield soms het midden tussen buitenaardse geluiden en vervreemdende slagen op een aambeeld of kerkklokken. En tussen al die ongepolijste rauwheid door klonken prachtige verbindende melodielijnen die zo maar op konden lossen in een stuwende kolkende en borrelende massa. Stil zitten of stil staan was geen optie en je werd onverbiddelijk gedwongen om mee te bewegen.

Gitaarartiest Wayne Krantz met creatief eigen geluid uit mix van rock en electronica

SAMEN ÉÉN
Slagwerker Carlock sloeg kort, strak en met een enorme variatie en je voelde dat hij in de huid van zijn collega-muzikanten kroop. Hij mepte hard als dat nodig was en tikte zacht als dat kon. Hij speelde met geraffineerde tempowisselingen of hij hield enkele maten stil om op het juiste spanningsmoment de slag weer genadeloos op te pakken. In het magnifiek opgebouwde eerste nummer van de tweede set had Carlock de teugels strak vast. Ondertussen zocht Lefebvre naar kunstzinnige baspatronen die zich vastklampten aan het ritme van de drummer. En Krantz had de handen vrij om improviserend heerlijk rond te fladderen en bijna op te stijgen. De drie heren klonken samen als één groot collectief muziekinstrument!

KRANTZ-CARLOCK-LEFEBVRE
Wayne Krantz – gitaar
Tim Lefebvre – basgitaar
Keith Carlock – drums

Paradox Tilburg (NL)
18 maart 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer