Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Mathias Eick sfeermaker in vol Paradox

Multi-instrumentalist Mathias Eick
Lyrisch pianist Andreas Ulvo
Violist Håkon Aase ook op percussie

De zestiende november 2022 leek een lock-down een nachtmerrie uit vervlogen tijden. Alsof de coronapandemie er nooit is geweest stonden deze week drie uitverkochte concerten in de agenda van het Tilburgse Paradox. De sfeer en de temperatuur waren in de langzaam volstromende jazztempel op deze woensdagavond uitstekend. Deze avond was er een post-corona weerzien met de Noorse trompettist Mathias Eick waar iedereen naar uitkeek!

Mathias Eick Quintet post-corona weerzien in Paradox

CARRIÈREPAD
Hij kwam met zijn expressieve Mathias Eick Quintet het in 2021 uitgekomen en door ECM’s Manfred Eicher geproduceerde album When We Leave presenteren. Het carrièrepad van de 43-jarige Eick kende weinig haakse zijsprongen of haarspeldbochten. In 2008 maakte hij zijn debuut op ECM met The Door. Zijn behoedzame geluid is authentiek, zeer eigen en in de loop der jaren steeds herkenbaarder geworden. Dat leverde hem zelfvertrouwen en internationale erkenning op. Zijn laatste albums bevatten vaste inspiratiebronnen uit eigen kring. Kinderen, ouders, grootouders, vrienden en gebeurtenissen en ervaringen in de naaste omgeving gaven invulling aan titels en muziek.

Torstein Lofthus
Audun Erlien

FAMILIE
Familieman Eick opende warm en intiem met familieherinneringen: het sfeervolle Family van het album Ravensburg (waar zijn Duitse grootmoeder werd geboren) startte de avond. Daarna vervolgde de multi-instrumentalist, maar vooral trompettist met recentere nummers Loving en Caring. De laatste is een dankbetuiging aan zijn ouders. Naast zijn omfloerste kopergeluid en zang bediende de bandleider zich ook regelmatig van zijn kleine toetsenbord; soms gelijktijdig. Hierdoor groeiden karakteristieke atmosferische landschappen van geluid waar je maar het beste aan kon toegeven en je kon laten meedrijven.

‘Familyman’ Mathias Eick grote sfeermaker in vol Paradox

SFEERMAKER
Na de pauze speelde het gezelschap een Oslo met een funky groove van bassist Audun Erlien gevolgd door Children. Het viel op hoe de door de jaren heen geschreven nummers qua sfeer en uitvoering dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. Sfeermaker Eick genoot er zichtbaar van hoe hij het publiek kon plezieren en kon meenemen met zijn artistieke escapades. Iedere vergelijking gaat verder mank maar er is meer verwantschap met Chet Baker dan met Miles Davis. En dat waren zijn eigen woorden.

Andreas Ulvo en Torstein Lofthus op achtergrond

SMEKEN
Het leven van een 17-jarig meisje gaat niet altijd over rozen. De wanhoop was nabij en haar leven leek voorbij toen een lock-down werd afgekondigd. Met het gevoelige Begging werd haar dramatische perspectief inclusief een treurige ondertoon vormgegeven. Met dank aan de lyrische pianist Andreas Ulvo en violist Håkon Aase die ook regelmatig de krachtige drummer Torstein Lofthus ondersteunde en de trom roerde. Het kwintet sloot de tweede set af met Ravensburg waarna Eick, Ulvo en Aase nog één keer het podium opkwamen voor een toegift voor het dolblije en dankbare Tilburgse publiek.

Mathias Eick ook keyboard en vocalen

MATHIAS EICK QUINTET
Mathias Eick – trompet, toetsen, zang
Andreas Ulvo – piano
Håkon Aase – viool, percussie
Audun Erlien – basgitaar
Torstein Lofthus – drums

Paradox Tilburg (NL)
16 november 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer