MO Big Band met gitaarhelden

Philip Catherine kreeg de eerste set
Catherine met de Metropole Orkest Big Band in de Verkadefabriek
De tweede set was voor Peter Tiehuis

De Metropole Orkest Big Band roert in maart zijn staart met twee gitaarhelden. Deze maand stapte het Metropole Orkest zonder strijkers met haar Big Band en twee gitaarhelden van de lage landen langs vier Nederlandse steden. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Bosch. Wij zagen en hoorden het imposante gezelschap in de grote zaal van de Verkadefabriek in Den Bosch. De twee gitaarhelden Philip Catherine (1942) en Peter Tiehuis (1956) speelden speciaal voor hun gearrangeerde stukken verdeeld over twee sets.

Het slotnummer speelden de gitaarhelden samen. De orkestleden keken toe.

CATHERINE
De inmiddels 80-jarige Belgische jazzgitarist en romanticus Catherine geniet een enorme faam en heeft een lange staat van dienst. Met Metropole Orkest Big Band (MOBB) speelde hij prachtige en bekende eigen nummers zoals het melancholieke Letter From My Mother, het swingende up tempo Dance for Victor, of het temperamentvolle Piano Groove. Bijna alle arrangementen waren van de hand van trompettist Bert Joris. Wellicht niet toevallig maar de stukken bevatten geweldige features voor trompet en bugel, welke met veel verve door solist Rik Mol werden uitgevoerd. Behalve dat Catherine zich een gitarist toonde met veel gevoel voor raffinement en melodie nam hij ruimschoots de tijd om zijn stukken sympathiek in te leiden met vooral grappige en biografische anekdotes.

Arrangementen van Bert Joris met fraaie solo’s voor Rik Mol

TIEHUIS
Voor de tweede set kreeg MOBB een uitbreiding met toetsenist Jasper Soffers en percussionist Martin Verdonk en Aram Kersbergen verruilde de contrabas voor een basgitaar. Toen was het podium voor Peter Tiehuis. Hij staat ook wel bekend als één van de meest bekende onbekende gitaristen van Nederland. Hij startte zijn set met eigen nummers Partido Nuevo, Heart in Mind en Loose Myself. De twee delen van deze middag werden gespeeld met elk een compleet andere invulling en repertoire. Na de pauze werd een stevige en ritmische jazz fusion gepresenteerd met wisselend krachtenspel. In het nummer Sister Moon ontpopte Tiehuis zich nog even verrassend tot vocalist. Jörg Achim Keller stond garant voor alle arrangementen tijdens dit tweede deel.

Tiehuis speelde met een aangepaste bezetting

SLOT
Tegen het einde van de tweede set stond achter de coulissen Catherine al te popelen om voor de finale nog één keer te mogen shinen op het podium. Deze keer in een weemoedig duet met Tiehuis en een stil orkest. De wondermooie jazzstandard Willow Weep For Me (van Ann Ronell uit 1932) werd de dynamische afsluiter waarbij de heren elkaar respectvol en glansrijk de bal toespeelden. Wat restte was een staande ovatie!

Bij het door Sting geschreven Sister Moon werd gezongen

SET 1
Happy Tears
Dance for Victor
December 26
Letter from my Mother
Transparence
The Hostage
Piano Groove
(alle arr. Bert Joris,
behalve Transparence
door Henk Meutgeert)

SET 2
Partido Nuevo
Heart in Mind
Loose Myself
Poggibonzi
Sister Moon
Boost the Beat
(alle arr. Jörg Achim Keller)

Willow Weep For Me

Na Willow Weep For Me

METROPOLE ORKEST BIG BAND
MET GITAARHELDEN
o.l.v. Jörg Achim Keller

solisten
Philip Catherine
Peter Tiehuis

fluit/ piccolo
Marije Franken

saxofoon

Marc Scholten
Paul van der Feen
Leo Janssen
Sjoerd Dijkhuizen
David Kweksilber

trompet
Ray Bruinsma
Martijn de Laat
Nico Schepers
Rik Mol

trombone
Martijn Sohier
Maarten Combrink
Jan Bastiani
Martin van de Berg

drums
Martijn Vink

bas
Aram Kersbergen

piano/ synthesizer
Jasper Soffers

percussie
Martin Verdonk

Grote zaal Verkadefabriek, Den Bosch (NL)
26 maart 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer