Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Orgeltrio Arbenz Osby Krijger gromt en stuift

Greg Osby
Florian Arbenz
Arno Krijger

Het internationale orgeltrio van de Zwitserse drummer Florian Arbenz met de Amerikaanse altsaxofonist Greg Osby en de Nederlandse hammondspeler Arno Krijger sloot hun elf daagse concerttour af op zondagmiddag in Porgy en Bess in Terneuzen. Ze hadden er al een flinke autorit opzitten, want de avond ervoor speelden ze bij de Jazzakademie an der Nordsee. Op tour gaan betekent nu eenmaal veel reizen. En “travelling light” is voor een hammondspeler en een drummer die gehecht is aan zijn eigen instrument niet aan de orde. Arbenz, bekend van zijn trio VEIN en projecten met allerlei gasten als Dave Liebman, Greg OsbyTineke Postma, en veel meer, speelt dus ook graag op zijn eigen fraaie houten drumkit en dan is openbaar vervoer geen optie. De kilometervreter geeft de volgende dag weer les in Bazel, dus veel tijd voor verpozen is er niet. Gelukkig spelen ze met veel plezier hun muziek op het podium!

Arbenz | Osby | Krijger

WELKOM AAN BOORD
Een orgeltrio zonder bassist is niet ongebruikelijk. Hammondtoetsenist Krijger levert met zijn voeten stampend een uniek bassupplement. En ook zijn in Terneuzen residerende fanbase leverde een welkome aanvulling in het publiek. Met een toepasselijke titel werd tijdens het openingsnummer het publiek aan boord gebracht van een stuivend en snorrend optreden. Met Boarding the Beat kreeg de local hero alle ruimte om met een vette groove het vuur op te stoken. Welkom bij dit krachtige trio dat eveneens het album Conversation  #9; Targeted uitbracht.

De Zwitserse drummer Florian Arbenz

ZWITSERSE BERGEN
Met het broeierige door Arbenz voor dit gezelschap geschreven Sleeping Mountain toonde het trio een heel ander gezicht. Met dank aan het prachtige spel van gangmaker Osby en de verfijnde orgelklanken van Krijger. In het ritmische en mystieke Old Shaman toonde Arbenz subtiel zijn rol als drummer en percussionist met een kleine handpan.

De Amerikaanse saxofoonlegende Greg Osby

TRUTH
Met het nummer Truth van Greg Osby werd het publiek stevig in de arm genomen richting de pauze. Deze muzikant is een belangrijke spil in de New Yorkse jazzscene. Hij was ook mentor van Tineke Postma, die vrijdag in Paradox in Tilburg even haar leermeester kwam begroeten.

Hammondvirtuoos en local hero Arno Krijger

STOMP
Bijna als een mars begon de tweede set met het opzwepende en hoekige Stomp. Het was een nieuw nummer dat zich tijdens de tour verder ontwikkelde en twintig minuten lang de aandacht hield. Na het onstuimige begin volgde de sfeerrijke ballad The Passage of Light, ingeluid met de dromerige klanken van een kalimba. Na Eddie HarrisFreedom Jazz Dance werd met een Hammondklassieker afgesloten. Fat Waller’s Jitterbug Waltz stond begin jaren 40 van de vorige eeuw aan de wieg van de populariteit van het Hammondorgel. Zeventig jaar later klinkt het nog steeds van deze tijd. In ieder geval zeker in de uitvoering van dit droomtrio. Osby speelt het intro op zijn altsax bijna zingend en laat de nootjes vrolijk huppelen. Hammondgigant en local hero Arno Krijger geeft het nummer precies de groove die het nodig heeft. Dat was weer een mooie middag in Terneuzen!

Arbenz | Osby | Krijger

ORGAN TRIO ARBENZ OSBY KRIJGER
Greg Osby – altsaxofoon
Arno Krijger – Hammondorgel, pedalen
Florian Arbenz – drums, handpan, kalimba

Porgy en Bess Terneuzen (NL)
19 november 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer