Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Serierse en Idema kleurden binnen de schaduwlijntjes

Het duo Anna Serierse en Gijs Idema trad voor MuziekPodium Zeeland op in Een Bunder Kunst.

ANNA SERIERSE
Voor jazzvocaliste Anna Serierse (1993) (…en nee geen familie van Astrid; die heet Seriese!) was jazzmuziek al vroeg een serieuze optie; vader Marcel drumt en grootvader Koos was een gerenommeerd contrabassist. Ella Fitzgerald en Chet Baker zaten al vroeg in haar jazzrugzakje. Anna  haalde na haar Bachelor in Amsterdam een European Jazz Master. Daarmee studeerde ze af in Amsterdam, Kopenhagen en Trondheim.

GIJS IDEMA
Gitarist Gijs Idema (1996) behaalde op zijn twintigste zijn bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam met het hoogste cijfer. Daarna hij verhuisde naar New York om zijn master te behalen aan de Manhattan School of Music. In het verleden won hij het Prinses Christina Jazz Concours (2014), Leidse Jazz Award (2016), Expression of Art Award (2017) en de Keep an Eye Records (2019).

MARTIN FONDSE
Serierse en Idema vormden op het conservatorium een kwartet met bassist Cas Jiskoot en drummer Tim Hennekes. In 2015 kwamen ze ook beiden in de selectie van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) dat toen werd geleid door Martin Fondse. Die lichting van het NJJO had nog wel een paar mooie talenten aan boord, zoals Nabou Claerhout, Ian Cleaver, Jermaine Kanbier, Floris Kappeyne, Sanne Rambags, Jesse Schilderink en Kika Sprangers.

DUO
Maar goed al die andere eerdergenoemde talenten waren er deze middag in de joert op Een Bunder Kunst niet bij. Op uitnodiging van MuziekPodium Zeeland traden Serierse en Idema samen op. En daar is moed voor nodig, want je kunt weinig verbergen met zijn tweetjes. Alles is hoorbaar voor het publiek en er is geen luidruchtige band die foutjes kan verdoezelen. Maar de beide muzikanten hadden geen twijfels en waren capabel en zelfverzekerd genoeg met wat ze deden. De zon zorgde in combinatie met een verschuivende schaduwspel voor een passend virtueel bladerdak in de Zeeuwse nomadentent. De sfeer was vredig en ontspannen en het publiek nieuwsgierig naar wat de twee hadden te bieden.

DOEBIEDOE
Alles was zeer beheerst en volledig onder controle. Ze brachten eigentijdse composities en een mix van jazz en bossanova met klassiekers van Billy Strayhorn en  Antônio Carlos Jobim. Van het eigen werk – deels bestaand en soms heel nieuw – beleefde zelfs één liedje een eerste publieke uitvoering. Teksten in liedjes waren een zeldzaamheid. De muzikanten hadden bedacht dat hun gezamenlijke improvisaties zonder tekst beter passend te maken waren. Daar zat een logica in. Daarmee kleurden ze beiden braaf binnen de lijntjes. Het publiek genoot daar muisstil van of sommigen lieten zich de muziek ‘outside the box’ smaken, liggend in het gras.

SERIERSE/IDEMA
Anna Serierse – zang
Gijs Idema – gitaar

MuziekPodium Zeeland
Een Bunder Kunst, ’s Heer Arendskerke (NL)
8 mei 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN
26 mei 2022 EDDY & THE ETHIOPIANS – De Spot Middelburg