Sjoerd van Eijck’s slimme muziek op het podium

Sjoerd van Eijck
Koen Smits en contrabassist Nathan Wouters
Willem Romers

Na het horen van de slimme muziek op Van Eick’s album een paar weken eerder waren we benieuwd hoe een podiumuitvoering zou klinken. Het als één set aangekondigde concert begon wat later. Voor de aanvang werd de bandleider/componist gevraagd naar zijn album en inspiratiebronnen. De eloquente pianist vertelde gegrepen te zijn door Tarantino’s film en de soundscore van Morricone, die zich op zijn beurt weer had laten inspireren door Messiaen. Ook tussendoor gaf hij waar nodig toelichting op composities.

Sjoerd van Eijck’s OAK

EIGHT
De onheilspellend klinkende bas van de Belgische contrabassist Nathan Wouters kleurde het openingsnummer en vormde de motor van het hele stuk. De dissonanten van Sjoerd van Eijck’s pianosnaren voegden zich bij de mysterieuze trompetklanken van Koen Smits’ trompet, Willem Romers’ slagwerk mengde zich aanvankelijk subtiel en duwde de muziek naar een hoge intensiteit. Twaalf minuten later eindigde het indrukwekkende titelnummer van de film The Hateful Eight tevens titelnummer van het album Eight.

Koen Smits op flugelhorn

MESSIAEN
Van Eijck stoeide met de complexe muziek en toonladders van Olivier Messiaen. Deze technieken werden beschreven in zijn boek La technique de mon language musical. De 20e eeuwse componist en ornitholoog was ook synestheet, zodat klanken kleuren bij hem opriepen. Van Eijck zocht naar nieuwe klanken en akkoorden die voldoen aan criteria op het gebied van symmetrie en intervallen. Bovendien wilde hij het niet al te abstract en expressionistisch laten klinken. Het nummer Without Words is daar een goed voorbeeld van.

Sjoerd van Eick en Koen Smits

VIRTUOOS
Het hele album passeerde plus een nummer dat niet op het album verscheen, Dopler. Het werd een boeiend concert waarbij de compositie en het samen repeteren van de nummers de basis vormde. Met dat in gedachten werd er vrij gemusiceerd. Nu konden ze voor publiek de muziek spelen die ze sinds de opname in april 2023 niet meer hadden gespeeld. De pianist met de doordachte subtiliteit toonde overigens ook veel imponerende virtuoze passages.

Sjoerd van Eijck’s OAK

A-OK
Na anderhalf uur volgde het slotnummer van de lange set. Het nummer A-OK sloot een indrukwekkend luisterconcert af op de woensdagavond in Paradox. Welke overwegingen er waren om slechts één set te spelen ontging ons wel een beetje. Misschien was het voor het publiek fijner geweest om twee sets te spelen. Dan was er ook wat meer tijd geweest om platen te (ver)kopen.

SJOERD VAN EIJCK’S OAK
Sjoerd van Eijck – piano
Koen Smits – trompet, flugelhorn
Nathan Wouters – contrabas
Willem Romers – drums

Paradox Tilburg (NL)
6 december 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer