Soet Kempeneer Trio wint KCA Jazz Award

Het jazzfestival JazzBoZ organiseert voor het vierde jaar een talentenwedstrijd. Door de samenwerking met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen krijgt die competitie meer cachet en de winnaar ontvangt de KCA Award plus een speelplaats op het komende festival. En bovendien mag die winnaar ook de editie 2020 opluisteren met een special guest die ook als coach functioneert.  

JAZZFINALISTEN
Op het podium van de stijlvolle grote zaal van De Maagd vindt de ontknoping plaats van de finale. Het voelt een beetje als de finale van een voetbalwedstrijd, maar dan met het publiek dat naar een biljartcompetitie zit te kijken. Aandachtig en stil luisterende bezoekers zijn op deze zondagmiddag op de jazzfinalisten af gekomen.

ACADEMISCH
Het Soet Kempeneer Trio mag deze zondagmiddagjazzfinale openen. Het trio bestaat uit Soet Kempeneer op contrabas, drummer Samuel Ber en de even jong ogende pianist Bram De Looze. Maar dat is slechts uiterlijke schijn, want de 28-jarige De Looze is inmiddels al een enigszins jazzveteraan en heeft ondertussen een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. En zijn ster is nog verder rijzende.

Bij een pianotrio waarbij veelal de pianist de leider is, is hier de contrabassist naamgever aan het trio. De leden van het trio zijn overigens aan elkaar gewaagd en van hierarchie lijkt geen sprake. De heren brengen alle drie eigen composities. Ze spelen op academisch niveau gedurfde doortimmerde nummers voor een oplettend publiek en professionele jury.

VOELBARE VRIJHEID
In de tweede helft van de finale speelt het kwintet rondom gitarist Roeland Celis. Hier zijn de rollen anders verdeeld. De composities zijn allen van de hand van Celis. In de praktijk hebben de bandleden veel ruimte en die vrijheid was ook in het resultaat voelbaar. De muziek was losser en toegankelijker dan van de andere finalist.

En natuurlijk kan er maar één de winnaar zijn en dat werd het Soet Kempeneer Trio. Als pleister op de wonde van de verliezer bood de organisatie van JazzBoZ ook het Roeland Celis Quintet een podiumplaats op editie 44 van JazzBoZ. Want zeg nou eerlijk een bandje wil toch het liefst zo veel mogelijk spelen voor publiek?

SOET KEMPENEER TRIO
Soet Kempeneer – contrabas
Bram De Looze – piano
Samuel Ber – drums

ROELAND CELIS QUINTET
Roeland Celis – gitaar
Karel de Cuelenaere – piano
Sylvain Debaisieux – tenorsaxofoon
Cyrille Obermüller – contrabas
Gert-Jan Dreessen – drums

De Maagd Bergen op Zoom (NL), 31 maart 2019
Tekst en fotografie: Ella en Eddy Westveer