Teis Semey Quintet verrast met verse oogst

Teis Semey
Sun-Mi Hong
Alistair Payne

De in Amsterdam residerende sympathieke Deense gitarist en componist Teis Semey wervelde weer op het podium. Hij kwam spelen met zijn internationale kwintet met generatiegenoten op uitnodiging van het Tilburgs Paradox. Na een vrije korte opwarmende ouverture met een vibe alsof een compleet symfonieorkest aan het stemmen was startte het kwintet met het stevige en uptempo Sun Song. De verwijzing in die titel naar de Koreaanse slagwerker in het gezelschap is evident. Het is het eerste nummer van het album Mean Mean Machine dat al weer 2021 werd opgenomen. Daarmee werd meteen de toon gezet van het optreden van een inmiddels goed geöliede machine, waarvan de leden gelukkig niet alleen de oorspronkelijke noten spelen.

Teis Semey Quintet: dynamisch en interactief!

FOCUS
Met A Strange Absence of Birds werd de melodielijn unisono dan wel meerstemmig met gitaar en blazers overgenomen door een sublieme solo van altsaxofonist José Soares. Het is mooi om te horen hoe naadloos de focus in het nummer zich verplaatste naar de creatieve trompettist Alistair Payne. Of hoe via het luisterrijke contrabasgeluid van Jort Terwijn het accent naar het consistent, heterogeen drumspel van Sun-Mi Hong werd verlegd.
Te veel focus op een Portugees meisje met ontzettend mooie groene ogen kan je wereld behoorlijk in de war gooien. In Bamboo Eyes spatte de liefde er voelbaar van af. De vlinders in de buik werden bijna tastbaar. Het leverde gitarist Semey ook veel liefde terug van het publiek.

De Portugese José Soares (altsaxofoon) en Schotse Alistair Payne

BRAZILIË
In 2022 kreeg Teis Semey veel exposure: Een mooie showcase op Jazzahead in Bremen en Artist in Focus bij North Sea Round Town met o.m. zijn prachtige Midnight Mess in de Rotterdamse Laurenskerk. Op het komende North Sea Jazz Festival kreeg hij ook al een podiumplaats aangeboden.
Voor 2023 slijpt hij nu verder de messen. Drie weken zon- en werkvakantie in Brazilië waren eveneens een goede voorbereiding. Dit verblijf zou in theorie naast een zongebrande huid ook een verzameling nieuwe liedjes moeten opleveren. Dat laatste bracht provisorische werktitels als Day 1, Day 2, enz. Daarmee gaan de muzikanten binnen enkele dagen de studio in. En daarvan werd in Tilburg al een lekker voorproefje opgediend.

Contrabassist Jort Terwijn (ook van Keep An Eye The Records winnaar Önder)

RAM EN MAAGD
Het Tilburgse publiek kreeg een mooi inzicht in de rijke muzikale fantasiewereld van de Deense gitarist anno 2023. Zo weerspiegelde Day 9 (werktitel) een samenkomst tussen twee vrienden met de sterrenbeelden Ram en Maagd. Kennelijk is dat een moeizame combinatie in relaties. Het fijne van muziek is dat je daar dan toch een fraai lyrisch stuk van kunt maken.

Het Teis Semey Quintet nam applaus in ontvangst en kwam graag terug voor nog een liedje.

LATER!
Die drie weken in Brazilië hebben ongetwijfeld een schatkist aan repertoire opgeleverd. Semey valt niet graag in herhaling en wat hij in Paradox liet horen klonk kakelvers en veelbelovend. En natuurlijk komt hij later graag terug voor meer.

TEIS SEMEY QUINTET
José Soares – altsaxofoon
Alistair Payne – trompet
Teis Semey – gitaar
Jort Terwijn – contrabas
Sun-Mi Hong – drums

Paradox Tilburg (NL)
10 februari 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

MEER TEIS SEMEY QUINTET IN DE AGENDA
17 februari 2023 – Sounds
8 maart 2023 – Bimhuis
25 mei 2023 – Druga Godba
14 juni 2023 – Observant (Amersfoort)
9 juli 2023 – North Sea Jazz Festival