Topjazz en -fotografie bij Tone & Image

De galerie van de Stichting Tone & Image, een initiatief van Music Inspired Art en VIPs International Art Galleries is expert op het gebied van muziekfotografie. Heel veel foto’s van jazzgrootheden kun je er vinden, maar ook Jimi Hendrix, Beatles en de Stones – van die laatste een hele grote en bijzondere collectie kun je makkelijk tegenkomen. De galerie, onlangs verhuisd naar de Lange Nieuwstraat 191 in Schiedam sloot zondag 17 juli de expositie Schapowalow-100 af met een concert.

Andrew Moreno

Susanne Schapowalow was de eerste vrouwelijke jazzfotograaf en vierde dit jaar haar honderdste verjaardag! Schapowalow was tussen 1948 en 1965 bekend als fotograaf voor Der Spiegel en Stern, maar pas later bleek dat ze als jazzliefhebber talloze concerten in een glorieuze periode bezocht. Deze bijzondere fotocollectie werd pas in 2009 geopenbaard en bevatte de grote Amerikaanse sterren en opkomende Duitse jazzartiesten. Een beperkt aantal werd als onderdeel van de Tone & Image-expositie getoond tijdens North Sea Jazz.

Jonathan Ho Chin Kiat met Sarah Vaughan door Susanne Schapowalow

Om de afsluiting van de Schapowalow 100-tentoonsteling luister bij te zetten, werden drie grote hedendaagse jazztalenten uitgenodigd om een concert te geven in de nieuwe Tone & Image Gallery in Schiedam.
Het zijn jonge nieuwe Rotterdammers, twintigers, die elkaar kennen van Codarts.
Gitarist Andrew Moreno, in Caracas geboren, belandde via Mallorca in Rotterdam waar hij in 2020 zijn studie bij Codarts startte. Drummer Django komt uit Amersfoort en startte in 2017 bij Codarts. Bassist Jonathan Ho Chin Kiat afkomstig uit Singapore rondde zijn studie bij Codarts af in 2020. En zoals dat gaat met jazzmuzikanten; ze spelen in allerlei ensembles waar ze ook weer andere muzikanten tegenkomen. En behalve die studie vormen ze zich ook door veel ervaring op te doen met spelen.

Django

ZWART-WIT
Ze traden deze zondagmiddag formeel op als het Andrew Moreno Trio maar hun inbreng in de vorm van composities en improvisatie ging voor het gevoel gelijk op. Moreno die alle aankondigingen deed, werd samen met zijn muzikale vrienden in Schiedam in stilte omringd door allerlei muzikale grootheden – de meesten in zwart/wit – plus een aandachtig publiek dat alle oor had voor de kleurrijke en vrije muziek.

Andrew Moreno Trio in Tone & Image Gallery

Geworteld in de postboptraditie verkenden zij nieuwe paden in de jazz; de drie musici van verschillende continenten speelden twee boeiende sets. Muzikanten om inde gaten te blijven houden!

ANDREW MORENO TRIO
Andrew Moreno – gitaar
Jonathan Ho Chin Kiat – contrabas
Django – drums

 

Tone & Image, Schiedam (NL)
17 juli 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer