VSOP in Hopper

Het is de laatste zondag van de maand juli. Op het sandwichbord op de stoep voor de ingang aan de Leopold de Waelstraat van Hopper staat V.S.O.P. band aangekondigd. De Very Strong Old Pals zijn de door vocaliste Yvonne Walter uitgenodigde tijdgenoten. Iedere laatste zondagmiddag van de maand nodigt de in België wonende Nederlandse zangeres muzikanten uit om twee sets tussen 4 en 6 te spelen. De bezetting is iedere maand anders. Onder de bezoekers bevindt zich een trouwe schare van vaste fans. Er zijn ook wat toevallige of incidentele bezoekers en aan de bar staan wat Antwerpse muzikanten een biertje te drinken. Buiten bieden de markiezen enige bescherming aan terrasbezoekers tegen de druilerige drizzelregen. Binnen lopen de bierkranen en rinkelt er wat glas. Alle stoelen zijn bezet.

Iedere maand weet de in België wonende Nederlandse zangeres andere muzikanten te strikken om haar twee vocale sets instrumentaal te omlijsten en in te kleuren. Even na vier uur opent het concert met “The Shadow of Your Smile” opgedragen aan en ter nagedachtenis van Ruud Jacobs.

YVONNE WALTER
Y
vonne Walter is geboren in Eindhoven als Yvonne de Kok. Haar repertoire bestaat uit jazzstandards en eigen composities. Ze heeft geen vaste eigen band maar geeft er de voorkeur aan om met verschillende begeleiders te werken. Dat houdt de jazzspirit er in, zegt ze zelf. Vanaf 2008 organiseerde ze een tijdje haar eigen Mellowtime Music Festival waar ze ook samen met Mark Murphy op het podium stond. Ze bracht een aantal albums uit en woont inmiddels al jaren in Antwerpen, bij Hopper om de hoek.

CHARLES LOOS
Haar begeleidingsband bestaat vanmiddag uit tijdgenoten van haar. Op piano Charles Loos. In Nederland geniet hij niet veel bekendheid. Loos studeerde in 1972 compositie en arrangement aan Berklee. Terug in Europa begeleidde hij veel muzikanten als Toots Thielemans, Chet Baker, Philip Catherine, Johnny Griffin. Hij was voorzitter en is mede-oprichter van Les Lundis d’Hortense. Hij speelt veel eigen werk en bracht dit ook uit op verschillende albums. Deze middag schittert hij op de vleugel.

JEAN-LOUIS RASSINFOSSE
Op vijfsnarige contrabas: Jean-Louis Rassinfosse; een zeer actieve bassist, die met nagenoeg de hele Belgische jazzscene wel heeft gespeeld. En hij speelde veel op grote tournees met o.a. Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Slide Hampton, Michel Petrucciani,  Joe Henderson en hij speelde tien jaar met Chet Baker en bracht met hem zes platen uit.

ERIC INEKE
Drummer in de begeleidingsgroep van Yvonne Walter deze middag is Eric Ineke, één van Nederlands meest gevraagde drummers en een indrukwekkende staat van dienst. Hij speelde met iconen als Ben Webster en Dexter Gordon en was van meet af aan vaste drummer bij het kwartet en trio van Rein de Graaff. Maar hij speelde ook in het kwintet van Ben van den Dungen en Jarmo Hoogendijk. En vanaf de eerste editie in 1976 en trad hij ontelbare keren op op het North Sea Jazz Festival. En in Hopper speelde hij ook tientallen keren.

Best bijzonder om deze VSOP-giganten op een gewone zondagmiddag in een Antwerpse kroeg te zien en horen spelen. Om kwart over zes valt het doek na een enthousiast applaus van het publiek. De glazen worden nog een keer gevuld. Er wordt nagebabbeld. Niemand haast zich om naar huis te gaan. Het is nog steeds quality time in Hopper.

YVONNE WALTER & VSOP
Yvonne Walter – zang
Charles Loos – piano
Jean-Louis Rassinfosse – contrabas
Eric Ineke – drums

Café Hopper Antwerpen (B), 28 juli 2019
Tekst en fotografie: Ella en Eddy Westveer