Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

ZeelandJazz deel 1 afgesloten met Jasper Blom

ZeelandJazz 2024

Jasper Blom
De blazers van de bigband
De bigband compleet

Op de laatste dag van de van het eerste weekend ZeelandJazz is er in Terneuzen ruimte voor jazz in de oude traditie. De NO Longfield Jazzcrackers en Big Dave & The Dutchmen spelen vanaf twee podia en de straten worden opgeleukt met de Dixie Brothers, Papa Dré Dixie Paraders en het Belgische Peper en Zout voegt wat extra smaak toe. Maar in de enige echte en oudste jazzclub van Zeeland klinkt nog andere muziek.
Vanaf de planken van Porgy en Bess schalt de muziek van muzikanten van de Jasper Blom Bigband. Zij spelen (bewerkingen van) composities van de Amerikaanse componist, pianist en bigbandleider Duke Ellington. Nu bestaat een bigband doorgaans uit 12 tot 25 muzikanten, maar hier zien we in één oogopslag dat deze band minder leden telt; het zijn er maar zeven! Is dit een fake bigband met nepjazz? Absoluut niet!

Cas JIskoot
Tim Hennekes

DE BIGBAND
Hier staan volgens de bandleider uitsluitend winnaars, prijswinnaars, zelfs toekomstige Nobelprijswinnaars, kampioenen en wereldkampioenen. Allemaal kanjers onder leiding van blazer en effectprocessorprofessor Jasper Blom. De stevige blazerssectie bestond uit de tegenwoordig in New York verblijvende trompettist Ian Cleaver, de eminent talentvolle trombonist Maarten Combrink en de alom geprezen tenorsaxofonist Gideon Tazelaar die ook een paar keer de klarinet ter hand nam.
En dan is er een kordate ritmesectie. Achter de blazers staat wetenschapper, contrabassist en Most Promising Artist (Keep An Eye Foundation) Cas Jiskoot. Naast hem zit de veelgevraagde prijswinnende drummer (Outstanding Talent Award, Sena Performers Gouden Slifje) Tim Hennekes. En dan is er nog pianist Timothy Banchet die de toehoorders verblufte met zijn virtuositeit en met zijn kennis over Ellington.

Timothy Banchet

TWEE SETS
Bandleider Blom op ‘gestopte’ tenorsaxofoon, Eventide H9000R en Maestro Sound Sytems for Woodwinds die de bigband compleet maakte, kondigde Such Sweet Thunder aan. Het is een nummer uit de gelijknamige 12-delige suite gebaseerd op het werk van William Shakespeare. De naam van deze suite is ontleed aan Midsummer Night’s Dream. Later werd uit dezelfde suite The Star-Crossed Lovers gespeeld dat van Romeo and Juliet afkomstig is. De muziek deze middag, alles van Ellington, werd verdeeld over twee sets. De eerste set werden ook twee nummer van het album Afro Bossa gespeeld; Absinthe en Purple Gazelle. Schitterende partijen van alle muzikanten werden aangevuld met de effectprocessor die met de tenorsax werd aangestuurd, waarbij Blom regelmatig de grenzen opzocht. Het lijkt ook een lastig proces waarbij je niet alleen beide hersenhelften moet gebruiken, maar ook twee dingen gelijktijdig. Voor de input moet je creatief blazen en de fantasievolle output krijg je door tegelijkertijd met een hand knopjes en schuifjes te bewegen en ook nog voetpedalen te benutten. Dat is multi-tasking in optima forma. Blom vertelde achteraf dat hij met twee andere creatievelingen jamt om zijn skills op te voeren. In 1962 nam Ellington het album Money Jungle op met Max Roach en Charles Mingus. Hierop ook het bekende Caravan, maar Blom schreef een spannend arrangement voor het minder bekende La Fleurette Africaine. Een broeierige en opzwepend uitvoerig met een prachtige bijdrage van Combrink.

Gideon Tazelaar

WERELDMUZIEK
Banchet
lichtte bevlogen titels en ontstaansgeschiedenis toe en adviseerde zijn aandachtig publiek daar eens wat dieper in te duiken. Het eerste nummer van de tweede set, Mount Harissa is afkomstig van de Far East Suite, geschreven door Ellington en Billy Strayhorn. De nummers waren geïnspireerd door een wereldtournee.

Maarten Combrink
Ian Cleaver

Een echt bigbandnummer Sophisticated Lady volgde en aansluitend Perdido, wat eigenlijk een jazzstandard is van Juan Tizol, een trombonist van Ellington’s Orchestra. En Duke schreef er een ander thema op.
In het refrein van het feitelijke slotnummer van het concert, Pyramid lag nog een stukje publieksparticipatie verscholen. Maar het meezingen ging een beetje aarzelend. Misschien om de muzikanten niet te overstemmen, maar vermoedelijk was de melodie een beetje te moeilijk. Als swingende toegift van dit concert nog een keer gepeperde wereldmuziek uit de Far East Suite met Blue Pepper.

ZEELANDJAZZ
Hiermee werd het eerste weekend van ZeelandJazz afgesloten. Daarna verhuist het festival naar Middelburg. Van 14 t/m 16 juni kunnen de jazzliefhebbers daar terecht.

ZEELANDJAZZ 2024
Terneuzen | Middelburg (NL)
7 t/m 16 juni 2024

Porgy en Bess
Terneuzen (NL)
9 juni 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

JASPER BLOM BIGBAND
Jasper Blom – tenorsaxofoon/ effectprocessor
Ian Cleaver – trompet
Gideon Tazelaar – tenorsaxofoon
Maarten Combrink – trombone
Timothy Banchet – piano
Cas Jiskoot – contrabas
Tim Hennekes – drums