Zelfverzekerd debuut van Teus Nobel in Porgy en Bess

Op het podium van de meer dan zestig jaar oude Terneuzense jazzclub maakt Teus Nobel zijn eerste entree. Van de vier muzikanten is hij de enige die hier nooit eerder heeft opgetreden. Maar aan dat gegeven is hij inmiddels wel gewend. Sinds hij een samenwerking heeft met de Belgische pianist Jef Neve en regelmatig in duo optreedt, speelt hij wel vaker op nieuwe plaatsen. In Porgy en Bess mocht hij pas komen nadat zijn vierde album overal werd bejubeld. Beter laat dan nooit, zullen ze in Terneuzen hebben gedacht.  

In 2018 nam Teus Nobel zijn album Journey Of Man op. Misschien een beetje geïnspireerd door een boek van de antropoloog Spencer Wells, maar vooral toch een ode aan zijn eerste zoon. In Terneuzen wordt het hele album gespeeld.

PRIVÉ CONCERT
Volgens Nobel is het ook een beetje een privé concert waar hij zelf op de eerste rij zit en naar believen zijn trompet of flugelhorn aan de lippen kan zetten.
Chasing Reality opent dan ook meteen energiek als trio waarna Nobel met een flinke ademstoot iedereen bij de les brengt en het publiek op het puntje van de stoel zet. Met een Afrikaanse vibe volgt de volgende compositie van zijn hand; Iseo.

Actual Proof is een compositie van Herbie Hancock. Het is het enige nummer van een buitenstaander. Het is prachtig gearrangeerd door Jeroen Vierdag voor deze setting. Vierdag is de beste bassist van Nederland volgens Nobel. “En bovendien is dit mijn beste band ooit; ze laten me beter spelen dan ik voorheen deed.”

Kelewele, vernoemd naar Ghanese gefrituurde agave, suggereert Afrikaanse sferen. Nobel speelt gedempte trompet. Jazzy, met mooie melodielijnen en ritmisch omlijnd wordt het het geboeide publiek voorzichtig naar de pauze gevoerd.

TOEGIFT
Eigenlijk begint de tweede set al met een toegift. Het nummer Journey of Man was ten tijde van de opname van de cd, nog niet perfect genoeg om aan de opnames toe te voegen. Het moest nog rijpen en wachten tot een latere album. Van de onzekerheid van destijds is inmiddels niet veel meer te merken. Teus Nobel is bij zijn podiumpresentatie en zeker bij zijn trompetspel een zelfverzekerde jazzcat geworden. Zijn band draagt daar zeker aan bij.

BIJDRAGE
Pianist Alexander van Popta die binnenkort met een eigen album komt, heeft ook compositorisch aan de cd bijgedragen. Van zijn hand zijn de sterke composities My Favourite Vice en Plastic Battle met ruimte voor boeiende harmoniën en sprekende melodielijnen. Drummer Tuur Moens bracht op verzoek van de bandleider ook een eigen nummer mee bij zijn inwijding tot de Liberty Group. Het nummer Crush is te vinden tussen één van zijn vele interessante en kunstig samengestelde korte soundbites op YouTube. Het bleek een nummer te zijn dat meer dan prima op de speellijst past. In Terneuzen is het een waardige afsluiter met een dik uitroepteken!

De circa zestig betalende bezoekers konden terugkijken op een mooie zondagmiddag in Zeeuws-Vlaanderen

TEUS NOBEL LIBERTY GROUP
Teus Nobel – trompet, flugelhorn
Alexander van Popta – piano
Jeroen Vierdag – contrabas
Tuur Moens – drums

Porgy en Bess Terneuzen (NL) 12 januari 2020
Tekst: Ella Westveer
Fotografie: Piotr Bilecki

CONCERTRADAR