Aarzelende start 40e Jazz Middelheim

Lander Gyselinck van STUFF.

Vrijdag  13  augustus 2021

14u45 – 15u45    Boombox Experiments
16u30 – 17u45    ECHT!
18u30 – 19u45    Dans Dans
20u30 – 21u45    Portico Quartet
22u30 – 00u00    STUFF.

Met haar fluwelen stem, welgekozen woorden en mooi geformuleerde volzinnen kondigt Lies Steppe de artiesten aan op de veertigste editie van Jazz Middelheim. Als vanouds en of er nooit iets is gebeurd.
Natuurlijk is de editie 2021 van het Antwerpse festival wat aangepast. Er is één podium in plaats van twee en het maximum aantal bezoekers is gesteld op 4.000.
Een ieder die aan zijn vaccinatieverplichtingen heeft voldaan en/of kan aantonen dat-ie OK is, en een geldig toegangsbewijs heeft mag door de poort. En er wordt gecontroleerd. Meegebrachte etenswaren zijn niet welkom. Je begrijpt wel waarom. En daar wordt en passant zeer rigide op gecontroleerd. Tassen worden doorzocht en er wordt zelfs af en toe gefouilleerd. Broodjes, flesjes water, rolletjes snoep, zakjes fisherman’s friends verdwijnen rücksichtlos in de prullenbak. Wat bezoekers mee naar binnen brengen, hoef je niet meer te verkopen. De zakelijke kant is natuurlijk ook belangrijk.
Maar daar ontstond aan het begin van de avond wel een nijpend probleem. Bij de schaarse afgiftepunten van eten en drinken die slechts aan één zijde van het terrein waren geconcentreerd vormden zich vele kronkelende rijen van tientallen meterslange menselijke slierten. De wachttijden voor een biertje liepen mede door lokale kassaproblemen op tot bijna twee uur!

Laten we hopen dat deze vrijdag de dertiende een dag was om te oefenen en dat de organisatie de opgedane kennis kan benutten en weet om te zetten in verbeterpunten voor de komende dagen.

MUZIEK
Gelukkig was er ook muziek. Al vroeg in de middag mocht Boombox Experiments het festival openen met hun stevige gitaarrockachtige met electronica gelardeerde muziek. Oosterse en Balkaninvloeden waren te herkennen in het stevige geluid. Het Brusselse ECHT! Mocht vanaf half vijf vijf kwartier lang het stokje overnemen. Electronische dansmuziek waar vermeende jazzinvloeden moeilijk te herkennen waren. Het fameuze driemanschap Dans Dans die op het laatste moment gevraagd werden het Britse Alfa Mist te willen vervangen brachten pas echt reuring in en rondom de fraaie festivaltent. Ook het publiek groeide golfsgewijs aan voor de sympathieke blend van psychedelische jazz en atmosferische instrumentale muziek van Dans Dans. Vooraan in de fraaie luxe festivaltent, de eerste dag zonder stoelen, kon je hun activiteiten goed gadeslaan. De grote screens naast het podium ontbraken helaas.

De filmische muziek van Portico Quartet met de zo karakteristieke sound van de hang (handpan) vormt de voorlaatste act van de avond. Het harmonieuze geluid van het viertal is een mix van ambient en minimalisme. De gedroomde afsluiter van deze avond is STUFF.; de groep rondom de in korte tijd zeer populair geworden drummer Lander Gyselinck weet een grote groep mensen voor het podium te bewegen. STUFF. met hun jazz van de toekomst klinkt ongedwongen en in harmonie door een geolied samenspel van de vijf muzikanten.
Gyselinck is zondag nog een keer te zien en te horen op dit podium als slagwerker bij #MP85 van Michel Portal met Nils Wogram, Bruno Chevillon en Bojan Z.

LOCATIE
Park den Brandt
Jazz Middelheim
Antwerpen (B) 

DATUM
13 augustus 2021

TEKST EN FOTOGRAFIE
Ella en Eddy Westveer

BEZETTING

BOOMBOX EXPERIMENTS
Wouter Ysenbaardt – percussie
Thomas De Clerck – elektronica, gitaar, toetsen
Marijn Claeys – elektronica, toetsen
Guy Hazelof – bas

ECHT!
Dorian Dumont – toetsen
Martin Méreau – drums
Federico Pecoraro – bas
Florent Jeunieaux – gitaar

DANS DANS
Bert Dockx – gitaar
Frederic Jacques – basgitaar
Steven Cassiers – drums

PORTICO QUARTET
Duncan Bellamy – drums, elektronica
Milo Fitzpatrick – contrabas
Taz Modi – hang, drums, toetsen
Jack Wyllie – saxofoon, toetsen

STUFF.
Andrew Claes – blaasinstrumenten
Dries Laheye – bas
Lander Gyselinck – drums
Mixmonster Menno – samples
Joris Caluwaerts – toetsen

LOCATIE
Park den Brandt
Jazz Middelheim
Antwerpen (B) 

DATUM
13 augustus 2021

FOTOGRAFIE
Eddy Westveer