Scott Hamilton en Rein de Graaff in volle jazzkerk

Scott Hamilton met Rein de Graaf Trio in Nieuwe Kerk Zierikzee

Een klein maar nagenoeg uitverkochte tournee met de 69-jarige Amerikaanse tenorsaxofonist Scott Hamilton, die begeleid wordt door het trio van Rein de Graaff met drummer Eric Ineke en contrabassist Marius Beets. Nee, dit was geen idee van de 82-jarige De Graaff, die enige jaren geleden een punt achter zijn muzikale loopbaan zette met een afscheidsconcert in het Bimhuis. Jarenlang ging hij met allerlei Amerikanen toeren. Ze leven inmiddels niet meer. Hij haalde ze soms uit de vergetelheid en speelde jazz ‘uit de tijd van de jazz’. Nu werd hij gevraagd om de meest swingende tenorspeler die De Graaff kent, te begeleiden.

Op een woensdagavond in Zierikzee, Peter de Neef van Theaters aan Zee had het zelf ook niet verwacht, maar de Nieuwe Kerk (de oude kerk ging in 1832 in de hens) was getransformeerd tot een nagenoeg volle jazzkerk. ‘Just in between’ twee concerten in de Amsterdamse jazztempel het Bimhuis, waar kennelijk toch ook plaats is voor swingende jazz in de programmering.

REPERTOIRE
Het repertoire waar deze ervaren jazzmuzikanten uit kunnen putten is immens. Zolang het maar swingt! Solootje hier, solootje daar. Deze routiniers hebben keuze genoeg. Veel Ellington zoals Take The A Train, Good Bait, Ow of You Came To Me From Out of Nowhere, I Remember You, Dare That Dream en als toegift een blues door Hamilton en De Graaff in duo. Het was in ieder geval een genoeglijke avond met veel oude jazz en zo.

SCOTT HAMILTON & REIN DE GRAAFF TRIO
Scott Hamilton – tenorsaxofoon
Rein de Graaff – piano
Marius Beets – contrabas
Eric Ineke – drums

Theaters aan Zee
Nieuwe Kerk
, Zierikzee (NL)
1 mei 2024
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer