Bram De Looze concerteert met Pentadox Six

Bram De Looze verkent met de muzikanten van Pentadox Six de rafelige randen van de jazz.

De Belgische pianist Bram De Looze is onlangs 29 jaar geworden. Als tienerpianist speelde hij zich al behoorlijk in de kijker in het landschap van de traditionele jazz en hij openbaarde zich als zeer groot talent. Hij studeerde in Leuven en New York.

Inmiddels is De Looze actief in meerdere nationale en internationale samenwerkingen en verkent hij de rafelige randen van de jazzmuziek.

Zijn trio Pentadox met tenorsaxofonist Sylvain Debaiseux en drummer Samuel Ber werd onlangs met drie Amerikaanse muzikanten uitgebreid tot een “extended version”. Dit elektroakoestische sextet bestaat nu verder uit Lester St.Louis op cello, Nick Dunston op contrabas en Weston Olencki op trombone en electronics. Zij hadden hun indrukwekkende concertpremière op 7 juli 2019 tijdens festival Gent Jazz.
24 januari 2020 zag hun nieuwe album Fragments of Expansion het levenslicht. Een veelzeggende titel die de lading zeker dekt. Er staan vijftien muziekfragmenten op het album die samen de expansie van het bandgeluid benadrukken. De zes muzikanten hebben interesse in compositie en interactie plus een voorliefde voor improvisatie en experimenteren.

Pentadox Six heeft een uitgesproken eigen bandgeluid waarbij het samenspel en de communicatie tussen de instrumenten je meenemen via ingetogen pianospel dat aangenaam verstoord wordt met zappiaanse electronica en hoekige ritmes op weg naar luidruchtige chaos en stimulerende anarchie. De gangbare standaard is om te starten met een compositie en van daaruit gaan improviseren. Deze muzikanten prefereren het om te starten vanuit een improvisatie en het vervolgens te gaan structureren en bij te schaven zodat het op een compositie gaat lijken. De samenwerking is intens en geconcentreerd en improvisatie vloeit over in compositie. Het resultaat is onverwacht en interactief en het levert een constante en diverse stroom op van muzikale fragmenten.

PENTADOX SIX
Sylvain Debaisieux – tenorsaxofoon
Bram De Looze – piano
Samuel Ber – drums
Nick Dunston – contrabas
Weston Olencki – electronics, trombone
Lester St.Louis – cello

 

TOUR DATA 2020

31.01 – Handelsbeurs, Gent

01.02 – Kunstencentrum nona, Mechelen

02.02 – Vrijstaat O., Oostende

05.02 – Flagey, Brussel

06.02 – Rataplan, Antwerpen

07.02 – TivoliVredenburg, Utrecht

12.02 – Schouwburg, Kortrijk

13.02 – De Casino, Sint-Niklaas

15.02 – GC De Muze, Meise

16.02 – CC De Ververij, Ronse

18.02 – De Bogaard, Sint-Truiden

21.02 – CC ‘t Getouw, Mol

Jazzradar