Jimmy Heath (93) overleden

Jimmy Heath in 2012

Jimmy Heath overleden
(James Edward Heath) 

Philadelphia, 25 oktober 1926 – Loganville, 19 januari 2020)

Amerikaanse jazzsaxofonist, -fluitist, componist en arrangeur

Heath was in 1964/65 lid van de Nat Towles Band. Daarna keerde hij terug naar Philadelphia, waar hij voor het eerst actief werd als componist en arrangeur, o.a. voor John Coltrane en Benny Golson. Leden van een van zijn eerste bigband waren John Coltrane, Benny Golson, Specs Wright, Cal Massey, Johnny Coles, Ray Bryant en Nelson Boyd.

In 1948 maakte hij een Europese tournee met zijn broer Percy Heath en Howard McGhee, waarna hij en zijn broer lid werden van de bigband van Dizzy Gillespie. Begin jaren 1950 toerde hij met Miles Davis, J.J. Johnson, Milt Jackson en Kenny Clarke. In 1961 werkte hij mee aan het album Homecoming van Elmo Hope, aan het einde van 1969 bij Kawaida onder leiding van zijn broer Tootie Heath .

In de jaren 1970 formeerde hij de legendarische band The Heath Brothers met zijn broers Percy en Tootie. Hij heeft gewerkt aan meer dan honderd albums, waaronder zeven met de Heath Brothers en twaalf als bandleider en hij schreef meer dan honderd composities die o.a. door muzikanten zoals Art Farmer, Cannonball Adderley, Clark Terry, Chet Baker, Miles Davis, James Moody, Milt Jackson, Ahmad Jamal, Ray Charles, Dizzy Gillespie, J.J. Johnson en Dexter Gordon werden uitgevoerd.

Naast jazzmuziek componeerde Heath ook zeven suites en twee strijkkwartetten. In 1998 voerde Maurice Peress op Queens College zijn symfonische werk Three Ears uit. In 2011 publiceerde hij zijn autobiografie I Walked With Giants (Temple University Press), die hij met Joseph McLaren had geschreven.

Heath werd 93 jaar oud.

Bron: Wikipedia

In 2012 trad Jimmy Heath als gastsolist op bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw

Joris Roelofs , Jorg Kaaij, Simon Rigter, Sjoerd Dijkhuizen, Juan Martinez – saxofoons
Jelle Schouten, Jan Wessels, Dudolfo Neves, Rini Swinkels, Ruud Breuls,
John Marshall – trompet
Bert Boeren, Jeroen Rol, Martien de Kam, Jan Oosting – trombones
Marcel Serierse – drums
Martijn van Iterson- giatar
Frans van Geest – contrabas
Peter Beets – piano
Henk Meutgeert – bandleider en dirigent

 

foto’s zijn gemaakt in Porgy en Bess in Terneuzen
op 1 april 2012