3e editie Dutch Double Bass Festival met mooie line-up in Rotterdam

Kinga Głyk
De 23 jarige Poolse basgitariste Kinga Głyk werd bekend via YouTube en Instagram met miljoenen hits voor haar video’s. Binnen de jazz en funkscene is ze inmiddels op jonge leeftijd al een household name, op DDBF speelt ze met haar band met oa. de Nederlandse topdrummer Yoran Vroom.

Derde editie Dutch Double Bass Festival
29 en 30 oktober 2021
Theater Zuidplein
Rotterdam

 

Met oa. Dominic Seldis, Sasha Witteveen & Mike Boddé; Dave Holland & John Scofield; Bassisten Nederlands Philharmonisch Orkest, Božo Paradžik & Eric Vloeimans; Derrick Hodge en James Oesi met het Dudok Quartet

Podium Witteman-trio Dominic Seldis, Sasha Witteveen en Mike Boddé, levende jazz legendes Dave Holland & John Scofield, de Amerikaanse sterbassist Derrick Hodge en zijn band, de bassisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest en festivaloprichter James Oesi met het Dudok Quartet spelen exclusief op de derde editie van Dutch Double Bass Festival. Het enige festival ter wereld waarin de bas in het middelpunt staat is op 29 en 30 oktober van dit jaar in het spiksplinternieuwe Theater Zuidplein te Rotterdam te zien en horen. Vandaag start de kaartverkoop voor het festival. In totaal treden 18 acts op– van popbands tot klassieke groepen – met de contrabas en basgitaar in de hoofdrol.

Alleen in Nederland te zien!
Dutch Double Bass Festival programmeert een groot aantal acts exclusief voor Nederland en organiseert een aantal unieke samenwerkingen. Maestro-gezicht en Concertgebouworkestbassist Dominic Seldis, jong talent Sasha Witteveen en cabaretier en pianist Mike Boddé leerden elkaar kennen bij Podium Witteman. De liefde voor de muziek en contrabas in het speciaal is groot bij de drie. Daarom stellen ze speciaal voor DDBF een programma samen waarin de bas de hoofdrol speelt.

HIGHLIGHTS

JOHN SCOFIELD & DAVE HOLLAND
John Scofield
 & Dave Holland zijn twee van de allergrootste uit de jazz en spelen voor het eerst als duo in Nederland (en exclusief op Dutch Double Bass Festival).

BOŽO PARADŽIK & ERIC VLOEIMANS
Wie weleens naar Concertgebouw of Opera gaat kent het Nederlands Philharmonisch Orkest! Als een van de beste orkesten van Europa hebben ze een breed repertoire: van Bach tot Wagner. Het is een primeur dat de basgroep van dit toporkest een soloconcert geeft! En dan ook nog met de internationale stersolist Božo Paradžik, die met veel belangrijke orkesten over de hele wereld speelde. Speciale gast tijdens dit concert is trompettist Eric Vloeimans.

DERRICK HODGE
Derrick Hodge is bekend als bassist van oa. Anthony Hamilton Robert Glasper en Kanye West. Onder eigen naam nam hij drie albums op, en op Dutch Double Bass Festival komt hij exclusief naar Nederland met zijn nieuwe band.

BEN WILLIAMS & MARCUS STRICKLAND
De Amerikaanse bassist Ben Williams is bekend van o.a. zijn werk met Pat Metheny en Stefon Harris. Zijn laatste plaat I Am a Man kreeg lovende kritieken. Hij komt stukken van die plaat spelen met een all star band met o.a. saxofonist Marcus Strickland.

JANEK GWIZDALA
Europees trio van sterbasgitarist Janek Gwizdala! De bassist van wereldsterren als Carlos Santana, John Mayer en Billy Cobham maakte ook nog eens 12 albums onder eigen naam en behoort tot de belangrijkste baseducatoren ter wereld.

JAMES OESI
Festivaloprichter James Oesi deelt het podium met het bekende en alom gelauwerde Dudok Quartet. Ze stelde voor deze gelegenheid een programma samen met o.a. muziek van Bach, Caroline Shaw, en Dvorak.

Drie vragen aan de Poolse basgitariste Kinga Głyk en een voorproefje van haar viruositeit 

KLASSIEK, JAZZ EN FUNK

Omdat de bas onmisbaar is in iedere muziekstijl programmeert Dutch Double Bass Festival dwars door de verschillende stijlen heen. Behalve de bovengenoemde acts programmeren we ook:

  • De 23 jarige Poolse basgitariste Kinga Głyk werd bekend via YouTube en Instagram met miljoenen hits voor haar video’s. Binnen de jazz en funkscene is ze inmiddels op jonge leeftijd al een household name, op DDBF speelt ze met haar band met oa. de Nederlandse topdrummer Yoran Vroom.
  • De Deense contrabassist Jasper Høiby werd bekend door zijn trio Phronesis, maar wilde wat nieuws. Met zijn groep Planet B verkent hij avontuurlijke akoestische jazzwegen met een boodschap over onze aarde en het klimaat.
  • Liam Byrne speelt zowel heel oude als erg nieuwe muziek op viola de gamba, de eigenlijke voorloper van de contrabas. De musicus speelt met toonaangevende ensembles als Huelgas Ensemble en Dunedin Consort en leidende hedendaagse componisten schreven stukken voor hem, waarin hij akoestische muziek in samenspraak met elektronica brengt. Dat deed hij solo en met groepen als Efterklang. In 2019 verscheen zijn eerste solo album.
  • Florentin Ginot werd bekend door zijn uitvoering van Bach’s Chaconne op contrabas. Een belangrijk musicus in de hedendaagse muziekscene, de Franse musicus is de bassist van het bekende Ensemble Musikfabrik uit Koln.
  • Fuensanta Méndez uit Mexico is een rising naam in de Nederlandse muziekwereld. De in Amsterdam gevestigde bassiste, componiste en zangeres creëert een eigen muzikale wereld met invloeden uit de jazz en Mexicaanse muziek.
  • De band Madlife olv. frontvrouw bassiste en zangeres Madelief van Vlijmen brengt alternatieve pop met schoudervullingen: je hoort namelijk een flinke dosis ’80s terug, maar ook vleugjes jazz.
  • Szymon Marciniak won een aantal leidende internationale contrabas concoursen zoals de Sperger International Bass-Competition. Samen met pianist Jongsuk Kim speelt hij zowel origineel werk voor contrabas als bekende hits uit de klassieke muziek.
  • Uit de Rotterdamse improvisatiescene komt Gonçalo Almeida. Een zeer veelzijdige artiest die samenspeelt met de groten uit de improvisatie (Chris Speed, Jorrit Dijkstra, etc.) maar ook collabs met dansers, videokunstenaars en poëten organiseert.
  • DDBF geeft ook de jongste talenten een podium. Van het Codarts Conservatorium te Rotterdam en Conservatorium van Amsterdam spelen drie ensembles met hun beste basstudenten.

De van oorsprong Portugese bassist Gonçalo Almeida is één van de gezichten van de Rotterdamse bas-scene die laat zien welke rol de contrabas binnen geïmproviseerde muziek kan hebben. Van solist tot bassist van geïmproviseerde ensembles, hij speelde met iedereen die er toe doet in de scene: Ab Baars, Chris Speed, Jasper Stadhouders, Jorrit Dijkstra en Wilbert de Joode. Ook zoekt hij regelmatig de samenwerking op met video artiesten, moderne dansers, poëten en theatermakers.

NIEUWE LOKATIE DDBF
THEATER ZUIDPLEIN
ROTTERDAM

Op 29 en 30 oktober aanstaande worden 18 acts verwelkomd in Theater Zuidplein te Rotterdam, het theater is net heropend in een geheel nieuw gebouw dat genomineerd is voor de Rotterdam Architectuurprijs 2021.

theater zuidplein

Drie vragen aan Ben Williams en zijn argumenten om naar DDBF te gaan

TICKETS EN INFO

PROGRAMMASCHEMA

VRIJDAG 29 OKTOBER 2021

Vrijdag 29 oktober

ZATERDAG 30 OKTOBER 2021

Zaterdag 30 oktober