Brabants jazzerfgoed in Real Book

Real Book Noord Brabant Volume 1
NU TE KOOP!

De jazzwerkplaats in Den Bosch heeft sinds kort haar eigen webshop. Daar wordt vanaf heden The Real Book Noord-Brabant edition Volume 1 verkocht. Het is een initiatief vanuit de Stichting Jazzwerkplaats om het erfgoed van de Brabantse jazz en jazzgeschiedenis vast te leggen. Muzikanten/componisten reageerden enthousiast en er wordt inmiddels volop vanuit het boek gemusiceerd.

De geschiedenis van het oorspronkelijke Real Book gaat terug naar de jaren 70 van de vorige eeuw toen in Amerika een verzameling met de hand geschreven bladmuziek werd gebruikt door de studenten van Berklee College of Music. Deze Amerikaanse Real Books waren aanvankelijk illegaal, want ze werden verspreid zonder rekening te houden met copyrights. Ze vormden echter een dankbaar studieonderwerp voor veel jonge muzikanten over de hele wereld. De boeken raakten wijd verspreid. Ook ontstonden er vele varianten en uitbreidingen op het ‘echte boek’. Alle volumes en verschillende edities bevatten inmiddels vele honderden titels.

 

47 COMPOSITIES
In de Noord-Brabantse hoofdstad, waar het initiatief ontstond, vonden ze hun provinciale jazztraditie zo interessant dat er een Real Book met uitsluitend Brabantse componisten moest komen. En gelijk hebben ze! Het Brabantse initiatief is vast en zeker een impuls om in andere provincies of locaties die draad ook op te pakken.
In Volume 1 staan 47 composities van 24 Brabanders. Leuk om vastgelegd te hebben en natuurlijk nog leuker om dit werk te kunnen spelen. De stukken zijn volgens de traditie in alfabetische volgorde opgenomen. Het is de eer aan Michiel Stekelenburg om met 024 te openen en Sanne Rambags mag afsluiten met You Will Rise.
Aan Volume 1 leverden Jacob Bedaux, Pieter Bast, Rob van Bavel, Edward Capel, Bart van Dongen, Jeroen Doomernik, Mete Erker, Harmen Fraanje, Hein van de Geyn, Vincent Houdijk, Paul van Kemenade, Laetitia van Krieken, Niko Langenhuijsen, Jacq Palinckx, Joris Posthumus, Sanne Rambags, Michiel Stekelenburg, Rogier Telderman, Angelo Verploegen, Jeroen van Vliet, Eric Vloeimans, Eric van der Westen, Carlo de Wijs en Ron Wilson een bijdrage.

SPELEN
Het was de bedoeling om tijdens November Music op vrijdag 13 november The Real Book te presenteren door een keuze uit het boek te laten horen. Op het podium zouden studenten staan van het Fontys/Ampa ensemble onder leiding van Wolfert Brederode en jonge muzikanten uit de Jazz Academy-groep van de Jazzwerkplaats. Gastsolist bij de concerten zou trompettist Angelo Verploegen zijn. Helaas heeft Corona een dikke streep gezet door dit evenement. Maar ongetwijfeld komen er nog veel andere publieke speelmomenten.

VOLUME 2
De toevoeging Volume 1 impliceert ook dat er ook (nog wel eens) een Volume 2 zou kunnen verschijnen. Naast de eerdergenoemde 24 muzikanten zijn er vast ook nog wel muzikanten die misschien nog niet benaderd zijn, of die hun compositorische bijdrage zelf niet voldoende vinden? Misschien moeten er nog musici uit de Brabantse kast komen, waarvan composities niet bekend zijn. Hardop denkend zouden wellicht musici als Bram Stadhouders, Jasper Stadhouders, Eric Boeren, Bart de Win, Hans Sparla, Pascal Vermeer, Willem Kühne, Gé Bijvoet, Stef Joosten en Aron Raams afhankelijk van hun vroegere wieglocatie of hun vermeende Brabanderschap best in Volume 2 een plaatsje kunnen krijgen.

MEER REAL BOOKS
Geheel nieuw is het fenomeen Real Book niet in Nederland. In 2019 werden nog de mooiste      jazzcomposities uit de provincie van ’t bronsgroen eikenhout in één real book uitgebracht. Bij dit Limburg Real Book werd diep gegraven in de Limburgse jazztraditie. Het boek is in print en download beschikbaar.
In 2013 zag een Amsterdam Real Book het licht en zette de schijnwerper op de Amsterdamse improvisatie scene. Hierin werd o.m. werk van Misha Mengelberg, Willem Breuker, Leo Cuypers en Theo Loevendie opgenomen.

In 2011 werd het NL Real Book gepresenteerd op het North Sea Jazz Festival. Dat was een initiatief van het in 2013 ter ziele gegane Muziek Centrum Nederland. De bedoeling was destijds om het een groeiboek te laten worden door jaarlijks composities toe te voegen.

THE REAL BOOK TEAM NOORD-BRABANT
Jeroen Doomernik: samenstelling, artistieke eindredactie
Fons Toonen: engraving
Marloes Vreeswijk: ontwerp cover
Debby Boekema: licentierechten
Daniëlle Gras: communicatie en pr

BESTELLEN
Het boek is te koop voor € 27,25 bij de Stichting Jazzwerkplaats. The Real Book wordt uitgegeven voor Bb, Eb, en C-instrumenten en ook in F-sleutel.

Eddy Westveer