Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Dubbel feest met Ronald Snijders en Frank Koulen

FRANK KOULEN 100 JAAR

FEESTELIJK CONCERT RONALD SNIJDERS BAND IN PORGY EN BESS

2 juli 2022 is de honderdste geboortedag van Frank Koulen. De Surinaamse Frank Koulen kwam in 1944 met de geallieerden naar Terneuzen en is daarna nooit meer weggegaan. In 1957 startte hij met het cafetaria Porgy en Bess, dat uitgroeide tot een heuse jazztempel, waar grote jazzmuzikanten van over de hele wereld kwamen optreden. Koulen overleed in 1985, maar ‘zijn’ jazzcafe annex cultuurpodium is niet weg te denken uit Terneuzen.

DUBBEL FEEST
Op de 100ste geboortedag van deze bijzondere Terneuzenaar viert Porgy en Bess een feestje.
Maar eigenlijk vieren ze dubbel feest!
Dat de in Paramaribo geboren muzikant Ronald Snijders met zijn band het feestelijke concert invulling geeft is niet toevallig.
Maar het was niet voorzien dat Snijders dit zou doen als de kersverse winnaar van prestigieuze Boy Edgar Prijs.
Een buitenkansje om de sympathieke en kersverse laureaat bezig te kunnen zien en horen spelen!

 

BOY EDGARPRIJS 2022
De jury van de Boy Edgarprijs 2022 heeft Ronald Snijders unaniem uitgeroepen tot winnaar van de prijs. De fluitist, componist en etnomusicoloog geldt al meer dan 50 jaar als vernieuwer in het jazzveld. De jury omschrijft hem dan ook als “pleitbezorger voor verbeelding en ambassadeur voor niet-aflatende nieuwsgierigheid”. De winst van Snijders werd op 23 juni officieel bekendgemaakt tijdens het InJazz-festival. Op 7 december wordt de prijs feestelijk uitgereikt in het Amsterdamse BIMHUIS. Daarbij wordt Snijders beloond met de Boy Edgarprijs, het prijzengeld van € 25.000 en de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers.

EEN GENEREUS MUSICUS
De carrière van Snijders wordt gekenmerkt door veelzijdigheid. Door de Surinaamse muziekstijlen kaseko en kawina te vermengen met jazz, funk en soul brengt hij een geheel eigen klankwereld tot leven. Ook als improvisator en vaandeldrager voor kaseko-muziek drukt hij zijn stempel op de ontwikkeling van jazz- en geïmproviseerde muziek in Nederland.

Het delen van kennis en inspiratie staat centraal in Snijders’ werk: al decennialang staat hij te boek als spilfiguur die generaties, culturen, luisteraars en spelers verbindt:

“Vanuit een sterke liefde voor zijn wortels, startende bij de muzikale erfenis van zijn vader, heeft Snijders een grote nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen. De connectie met de jongere musici is voor hem essentieel. (…) Hij is een genereus musicus die ervoor zorgt dat ook andere musici kunnen stralen.”
– Jury van de Boy Edgarprijs 2022

PROGRAMMA 2 JULI
20.30 uur
opening feestavond
korte toespraak Gert Oostindie – hoogleraar koloniale en post-koloniale geschiedenis –
over de betekenis van Frank voor Terneuzen en zijn nalatenschap.
21.00 uur
concert Ronald Snijders kersverse winnaar Boy Edgarprijs 2022

RONALD SNIJDERS BAND
Robby Alberga – electrische gitaar
Walther Muringen – drums, zang
Ronald Snijders – fluit
Randy Winterdal – basgitaar
Giovanni Essed – percussie