Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Gent Jazz 2022 business as usual

- F E S T I V A L S -

Algemeene FB Banner_2650x423_2022
 7 juli tot en met 16 juli 2022

Gent Jazz Festival wordt weer in alle grootsheid gebracht. Nu corona minder prominent is, kan het festival in normale omvang worden gehouden. In de Belgische stad zijn tientallen concerten van 7 tot 16 juli. Zoals gebruikelijk is er een mix van internationale bekende musici en talent uit België. Pianist Bram de Looze is zo’n talent. Creativiteit en techniek zijn bouwstenen onder zijn improvisaties. Zijn trio speelt op de slotdag: zaterdag 16 juli.

STING
Één concert in Gent is al jaren uitverkocht. Sting zou in 2019 al optreden, maar door problemen met zijn keel werd dat concert verzet naar 2020. Corona was dat jaar spelbreker. Fans konden hun kaarten houden tot een volgende editie. Velen deden dat. In 2021 was er een kleiner festival, weer door corona, en daarin paste geen concert met duizenden bezoekers. De bassist en zanger is nu de hoofdact op woensdag 13 juli.

BramDeLooze_twitter_1024x512

MUZIEK EN GENT
Muziek en Gent horen bij elkaar. Unesco, de onderwijs- en cultuurafdeling van de Verenigde Naties, heeft Gent aangewezen als creative city of music. Het jaarlijkse jazzfestival heeft daarin een belangrijke rol gespeeld.
De Ierse zanger en saxofonist Van Morrison is een van de grote trekpleisters op het festival. Het is dit jaar 57 jaar geleden dat hij met Them zijn eerste hit scoorde met “Gloria”. Ook “Brown Eyed Girl” behoort tot zijn klassiekers! Van Morrison treedt zondag 10 juli op. Zaterdag 9 juli is een jazzdag om niet te missen: Dave Douglas & Joe Lovano Quintet, Charles Lloyd met Bill Frisell, Archie Shepp en Jason Moran nemen Marion Rampal mee op het hoofdpodium.

Gj_FB Event_Headlines_Charles Lloyd _1200x628

Het Britse trio GoGo Penguin zorgt voor een dynamische afsluiting van vrijdag 8 juli. Black Flower, Maisha eert Gary Bartz en trompettist Ibrahim Maalouf zijn de niet te missen concerten op de openingsdag van het festival.
Maandag 11 juli is een dag om bij te komen en uitgerust de laatste vijf dagen van Gent Jazz in te gaan. Dinsdag sluit in rustige stijl af met Melody Gardot. De gelukkigen die een kaart hebben, komen woensdag 12 juli naar het festivalterrein (Bijloke).

De Deense singer-songwriter Agnes Obel bracht nog niet zo lang geleden het album “Myopia” uit. Dat is omschreven als muziek waarbij piano en zang in elkaar overvloeien. Obel sluit donderdag 14 juli af. Een dag later rapt het festival op Stikstof en Kae Tempest. Sylvie Kreusch brengt een mix van popmuziek en alternatieve geluiden.

Agnes Obel_twitter_1024x512
Zaterdag 16 juli is de slotdag van Gent Jazz Festival. Twee wereldberoemde bassisten zijn die dag te beluisteren. Christian McBride heeft zijn quintet Inside Straight gereactiveerd. Dat belooft een concert met hard swingende jazz. Avishai Cohen bracht kort geleden het album Shifting Sands uit. Dat kreeg een goede ontvangst bij de critici. Dat album vormt de rode draad tijdens het afsluitende concert.
Peter Beije