Gent Jazz terug naar vertrouwde formule

- F E S T I V A L S -

Approved Band Photo 2022-2023-ps
Snarky Puppy sluit de tweede dag van Gent Jazz af

GENT JAZZ FESTIVAL GRIJPT TERUG OP VERTROUWDE FORMULE

Gent Jazz Festival (5-15 juli) is terug in de oude, vertrouwde vorm. Dus met een hoofdpodium en een tweede locatie, de Garden Stage. Vorig jaar was het tweede podium er niet vanwege, zo bleek, ernstige financiële problemen. Die periode is achter de rug. Dat betekent muziek gedurende de hele festivaldag. Tussen twee acts op het hoofdpodium zit drie kwartier: de Garden Stage vult die op met korte sets van vaak jonge talenten.

Zo’n 60 muzikanten en groepen zijn geboekt voor het muziekfestijn in de Belgische stad. Grote namen uit de jazzwereld worden afgewisseld met jong talent. Daarnaast zijn er optredens van artiesten die “aanleunen” tegen de jazz. Het is een marathon voor de liefhebber die alles wil meemaken: tien dagen muziek in elf dagen.

Woensdag 5 juli is zanger Gregory Porter de publiekstrekker. In 2015 en 2019 trad hij ook al op tijdens Gent Jazz. Zijn zangstijl is een mix van jazz, soul, blues en gospel. Op het hoofdpodium wordt de bariton vooraf gegaan door de talentvolle Somi Kakoma. De zangeres omschrijft zichzelf als een  ‘East-African woman from the American Midwest’.

Kamaal Williams brengt een dag later een muziekmix van synthesizer en traditionele instrumenten. Het collectief Snarky Puppy sluit 6 juli af. Mulatu Astatke kan de sensatie zijn die dag. Hij is de grondlegger van de “Ethio-jazz”, waarin muziek uit Ethiopië wordt gemengd met Latijns-Amerikaanse ritmes en traditionele jazz.

Mulatu Astatke
Mulatu Astatke speelt op 6 juli vroeg in de avond (foto Eddy Westveer)

Vrijdag 7 juli is gitarendag. Gentenaar Roland van Campenhout en zijn Space Cowboys, bassist Marcus Miller en Joe Bonamassa zijn de hoofdacts. Norah Jones blijkt een mega publiekstrekker. Alle tickets voor zaterdag zijn verkocht. Datzelfde geldt voor zondag als Ludovico Einaudi optreedt. Maandag is een extra dag ingelast met de Italiaanse grootmeester van de minimalistische muziek. Ook de dinsdag is uitverkocht (Hoover Phonic en Zaz).

Woensdag 12 juli is een rustdag. Donderdag zijn Portico Quartet, Nils Frahm en Stavroz acts op het hoofdpodium. De Belgische bassiste Lara Rosseel en haar orkest bijt het spits af op vrijdag. Ze heeft Bert Joris in de arm genomen om arrangementen van haar composities te maken. Het fameuze Branford Marsalis Quartet besluit de dag. Een dag later sluit pianist Herbie Hancock het festival af. Naast deze beroemdheid is er ook speciale aandacht voor het trio AKA Moon, dat te gast is bij het Brussels Jazz Orchestra. Beide bestaan 30 jaar.

Peter Beije
Gregory-Porter Photo Credit Ami Sioux 08
Gregory Porter staat op de openingsdag (foto Ami Sioux)