Jazzstad Rotterdam viert International Jazz Day

INT JAZZ DAY 2023 FENIX
Fenix

In grote steden over de hele wereld wordt jaarlijks op 30 april International Jazz Day gevierd. In Rotterdam sloegen Stichting Gillespie en Stichting Droom en Daad de handen ineen om deze dag te vieren met een over de stad verspreid programma van de beste en meest spraakmakende jonge Rotterdamse jazzbands.

De concerten vinden gedurende zondag 30 april plaats op de podia van Heerenhuys, Jazzcafé Dizzy, Batavierhuis en Westerpaviljoen. In De Doelen strijden Codarts-studenten ondertussen om de prestigieuze Erasmus Jazz Prijs.

JAZZSTAD ROTTERDAM
Als thuisbasis van het North Sea Jazz Festival en North Sea Round Town, met een groeiend circuit van grote en kleine jazzpodia en het internationaal bezochte conservatorium Codarts, mag Rotterdam zich gerust de jazzstad van Nederland noemen. Hier vindt inmiddels een internationale scene van muzikanten elkaar en ontstaan spannende nieuwe jazzbands en cross-over projecten. Voorbeelden zijn eigenzinnige groepen als NOHMI, Fenix en Loek van den Berg Quintet met leden die zijn geworteld en geschoold in bop-tradities en dit vermengen met hedendaagse jazz en eigen achtergronden die leiden van Europa via Zuid-Amerika tot Azië. Het zijn ook bands die onlangs eerste albums uitbrachten.

PROGRAMMA
International Jazz Day biedt de kans om binnen een dag deze bands aan het werk te zien. Het programma begint ’s ochtends in het Heerenhuys met een concert van het NOHMI Accoustic Trio met de Zuid-Koreaanse pianist en componist Miran Noh. Vervolgens leidt de route naar Jazzcafé Dizzy voor een optreden van het kwintet rond rietblazer en componist Loek van den Berg. In dit historische jazzcafé is tevens een platen- en cd-markt te vinden. In de namiddag treedt in het Batavierhuis de sensationele groep Fenix op. In de avond wordt International Jazz Day afgesloten in Westerpaviljoen door een gelegenheids-superband die werd samengesteld door drummer Sander Smeets (Dutch Jazz Collective). Jamsessies horen bij jazz en na het concert zullen de muzikanten die gedurende de dag hebben gespeeld zich aansluiten bij Smeets en band voor een stomende jam.

Los van de podiumroute begint om 14.30 in De Doelen de strijd van jonge jazzbands om de jaarlijkse Erasmus Jazz Prijs. Een mooie gelegenheid om ook deze finale in het teken te plaatsen van International Jazz Day

INTERNATIONAL JAZZ DAY
Naar een idee van de legendarische jazzartiest Herbie Hancock, riep UNESCO 30 april uit tot de jaarlijkse International Jazz Day, met als doel de kunst van jazzmuziek te vieren met een nadruk op ‘de rol die het heeft om mensen te verenigen in alle uithoeken van de wereld’. Stichting Gillespie en Stichting Droom en Daad onderstrepen dit en presenteren een bruisende en avontuurlijke viering van de dag. Jazz is immers bij uitstek een muziekstijl die nog voortdurend evolueert, experimenteert, in beweging en leeftijdloos is, en bovendien alle culturen bij elkaar brengt. Het valt dit jaar toevallig op een zondag, maar hoort in de toekomst natuurlijk gewoon een officiële vakantiedag te worden.

PROGRAMMA

NOHMI Trio – Heerenhuys, 11:30
Miran Noh – piano
Claudio Jr. De Rosa – saxofoon
Patricia Mancheño – contrabas

Loek van den Berg Quintet – Jazzcafé Dizzy, 13:00 (aanvang concert 14:30)
Loek van den Berg – saxofoon
Nathan Surquin – trombone
Aseo Friesacher – piano, zang
Cas Jiskoot – contrabas
Willem Romer – drums

Finale Erasmus Jazz Prijs 2023 – De Doelen, 14:30
Entree:
Ook dit jaar presenteert kunsthogeschool Codarts de finale van de beroemde Erasmus Jazz Prijs, een uniek evenement voor aanstormend jazztalent. Tijdens de finale gaan de talenten tot het uiterste om het beste uit zichzelf te halen. Ze dagen zichzelf uit, zoeken de grenzen van muziek op en overschrijden deze. Verwacht een zeer gevarieerd, uniek jazzprogramma met de beste jonge musici van dit moment.

Fenix – Batavierhuis, 16:30
Kika Sprangers – Saxofoon
Robert Koemans – piano
William Barrett – contrabas
Willem Romer – drums

Grande Finale International Jazz Day Rotterdam
Daan Kluwer – saxofoon
Daniel Bulatkin – piano
Marijn van de Ven – contrabas
Sander Smeets – drums

Craig Taborn (solo) – LantarenVenster 20:30
Craig Taborn – piano

_INT JAZZ DAY 2023prog © Eddy Westveer 2023