Jong Jazztalent Gent

Jong Jazztalent Gent is uitgegroeid tot dé vaste waarde binnen het podium- en kansencircuit voor nieuw jazztalent. Al sinds 2002 haakt de creatiewedstrijd in op de ongebreidelde en oeverloze creativiteit van de jazzscene. Dat bewijzen alvast enkele alumni zoals De Beren Gieren, Steiger, Robin Verheyen, BRZZVLL, Pentadox en Donder, die zijn uitgegroeid tot vaste waarden in het Belgische jazzlandschap en ver daarbuiten.
Zij kregen aan het begin van hun carrière een financiële duw in de rug van Gent Jazz en Brouwerij Duvel Moortgat om een ambitieus project te lanceren. Zeg dus niet zomaar ‘rally’ of ‘concours’ tegen Jong Jazztalent!

10.000 EURO
In de pot van de inmiddels 21ste editie van Jong Jazztalent Gent zit namelijk 10.000 euro. De laureaat zal bovendien een plaats op de affiche van Gent Jazz 2023 krijgen om zijn winnend project voor te stellen.

Maar hoe zit dat nu precies?
Jonge jazzmuzikanten hebben tot zondag 8 mei 2022 de tijd om een bijzonder en ambitieus project in te dienen. Lees: een project waarvan de professionele jazzjury – bestaande uit een 70-tal onafhankelijke prominenten uit de Belgische jazzscene – van oordeel is dat het zó straf en grensverleggend is dat het een nieuwe stimulans kan geven aan het toekomstgeluid van de Belgische jazzmuziek.
Wie de jury kan bekoren met hun ingediende project, kaapt niet alleen de titel Jong Jazztalent Gent 2022 weg, maar wordt ook beloond met een geldsom van maximum 10.000 euro om zijn project binnen het jaar te realiseren én het volgend jaar te presenteren op Gent Jazz.

De lat lag de afgelopen jaren telkens erg hoog: ontzettend veel jonge jazzmuzikanten dienden waanzinnig veel aantrekkelijke projecten in. NABOU, de winnaar van de vorige editie, kon zo aan haar droom beginnen: een ensemble van zes (!) trombonisten – allemaal erg getalenteerde twintigers uit verschillende Europese landen – aangevuld met een driekoppige ritmesectie.
Maar dit jaar kan het dus weer iets helemaal anders zijn!
Broed je al even op een wild idee óf ken je een muzikant/band die hoogdringend grenzen wil verleggen?

Kandidaten kunnen zich nu inschrijven!
Deel deze oproep naar zoveel mogelijk muzikanten.

Jong Jazztalent Gent is een initiatief van Gent Jazz, in samenwerking met Brouwerij Duvel Moortgat. De creatiewedstrijd wil het musiceren bij jonge (jazz)muzikanten stimuleren.