Koop lokaal | Jazz uit eigen tuin

Wanneer heb je voor het laatst een jazzmuzikant gekust, een hand gegeven, of geknuffeld? Een diepe buiging maken kan altijd! Of veel beter: kuch eens in je elleboog en koop een cd, vinyl of digitale download van de muzikant!

Wanneer ben je voor het laatst naar een jazzconcert geweest? Wanneer heb je voor het laatst een jazzalbum gekocht?
Een lastiger te beantwoorden vraag is misschien: wanneer denk je weer een jazzconcert te kunnen bezoeken. Er lijken veel deskundigen te zijn, maar elk antwoord op die vraag is slechts een verwachting, een hoopvolle gedachte of een doemscenario.

BEZINNEN
Zolang de intelligente of misschien minder slimme lockdown van toepassing is, betekent dit een enorme beperking van beweging. En als deze periode achter de rug is, zal het nooit meer zijn als voorheen. Of we het nu willen of niet: we zullen ons moeten bezinnen. We gaan zaken heroverwegen. De toekomst begint nu. Reizen wordt voorlopig even minder vanzelfsprekend. Vliegen, zeker met intercontinentale vluchten, is op dit moment niet aan de orde. Grenzen zijn gesloten. Op de grens tussen de buurlanden België en Nederland lijkt het smalste fietspad hermetisch afgesloten. En dat is een ongekend fenomeen. De nationale staat lijkt helemaal terug. Elk land vecht voor het eigen nationale voortbestaan. Europa is weer even ver weg en mondialisering is een abstract begrip.
Het Vlaamse devies “blijf in je kot” lijkt nog wel even onverkort van kracht.

THUISBLIJVEN
De oproep om thuis te blijven, geldt ook voor muzikanten. Plotseling worden muzikanten niet meer uitgenodigd. Betaalde opdrachten komen “als gevolg van overmacht” per directe ingang te vervallen of worden in het gunstigste geval verplaatst naar een realistische datum. Voor menig artiest is dit niet alleen een zeer gevoelige financiële dreun, maar ook een portie stress die je je ergste vijand niet toewenst.

CONCERTEN EN FESTIVALS
Alle concerten zijn tot nader datum afgelast. De conservatoria sloten hun poorten en de cultuur zit op slot. Het concertseizoen is abrupt afgebroken en slechts aarzelend worden geplande concerten verplaatst naar een latere datum in 2020 of 2021. Speculaties over data waarop evenementen weer zouden mogen starten zijn niet betrouwbaar. Maar zo abrupt als het gestopt is, zal het vast niet opstarten. Ook de grote en kleinere festivals vallen naar mate de tijd vordert stuk voor stuk in het zwaard van Corona. De zon schijnt maar de zomer ziet er nog niet heel rooskleurig uit.

MISTIG
Nu leven we van dag tot dag. Anders dan dagelijkse plannen maken, heeft weinig zin. De toekomst is mistig. Er zal weer een datum komen dat we naar concerten kunnen gaan al dan niet met gepaste afstand. En er zal ook een moment komen dat we weer naar concerten willen en durven. Vooralsnog zit de schrik erin. Social distancing zal nog wel even blijven. Niet iedereen zal in de komende maanden in dicht gepakte mensenmassa’s naar muziek willen luisteren. Ook al geeft men het sein veilig.
De tijd zal het leren.

JAZZ UIT EIGEN TUIN
In veel plaatsen zie je deze dagen oproepen om gebruik te maken van lokale aanbieders. En dan wordt niet Albert Heijn, Aldi of Lidl bij jou om de hoek bedoeld. Maar juist de plaatselijke ambachtelijke ondernemers, die hun diensten willen blijven aanbieden omdat ze geloven in hun passie voor hun vak. En omdat ze willen overleven. Ze zitten vaak dichtbij, kennen de situatie en kunnen op maat leveren.

Het zou wel erg sjiek zijn wanneer programmeurs zich met hun nieuwe programmering een beetje richten op lokale jazzmuzikanten. Laat zien wat je jazzhart waard is. Let een beetje op elkaar. In Nederland en België bijvoorbeeld zit al decennia lang gigantisch veel talent binnen de grenzen. Conservatoria puilen uit van jonge en talentvolle muzikanten. Ze komen uit heel Europa en vormen lokale waardevolle muzikale broedplaatsen. De juweeltjes zitten soms vlak voor je snufferd. Vaak hoef je bijna niet langer te zoeken dan je neus lang is. Gewoon bukken en oprapen!

JAZZ OM DE HOEK
Ook praktische redenen kunnen een extra argument zijn om het dichterbij te zoeken. Denk aan de bereidheid, de mogelijkheid en de kosten om te reizen. De uitdaging om nieuwe talenten te vinden vraagt misschien een andere creativiteit. Ook mondiale trendwatchers en marketeers zullen de bakens moeten verzetten. Grote festivals als North Sea Jazz met dagelijks ongeveer 23.000 bezoekers of Gent Jazz dat over meerdere weekends bijna 40.000 gasten ontvangt, zullen wellicht in de toekomst ook op een andere schaal georganiseerd moeten gaan worden. En het festival in 2020 lijkt geen haalbare kaart. Een hoop gedoe levert dat op voor de organisatie met verkochte kaarten. Misschien eens een editie Noordzeejazzfestival met uitsluitend lokaal talent uit Nederland en omliggende landen? Hoe mooi zou dat zijn? Terug naar de menselijke schaal. Een podium met een paar spots. Muzikanten die contact hebben met het publiek. Dat klinkt toch niet als een horror-scenario?

HOEST IN JE ELLEBOOG!
Ondertussen hopen we er het beste van te maken. Wanneer de Coronagekte voorbij is, dan tellen we onze zegeningen.

Pas goed op elkaar.
Zorg goed voor elkaar.
Houdt afstand.
Steun de muzikant. Zonder muzikanten is er geen muziek.
Hoest in je elleboog en koop een cd!

Jazzradar