North Sea Jazz Festival viert editie 2022

- F E S T I V A L S -

North Sea Jazz Festival
 Vrijdag 8 juli starten de programma’s vanaf 15.00 uur!

De discussies zullen zich ieder jaar wel blijven herhalen. “Is dit wel jazz? Is dit wel genoeg jazz? Hoort dit thuis op een jazzfestival? Het is niet meer wat het geweest is. Het is veel te massaal.” Het zijn veel gehoorde uitspraken. Gelukkig is het niet meer wat het geweest is. Dat is in ieder geval zeker. Of dat persé minder goed is, is natuurlijk onzin!

UPTOWN OF DOWNTOWN?
De podia van het North Sea Jazz Festival zijn verspreid over vier verdiepingen in Ahoy. Ze zijn verdeeld in drie gebieden; UPTOWN, MIDTOWN en DOWNTOWN.
UPTOWN: zijn de grote zalen Maas en Nile plus Congo met Congo Square.
DOWNTOWN: de populaire zalen Darling, Hudson en Mississippi
MIDTOWN: zijn ruwweg de kleinere zalen verdeeld over de verdiepingen plus de Amazon

JAZZ OF NIET? LEUK OF NIET?
Eén ding is zeker: er gebeurt meer dan je ooit kan zien. Er zijn 14 podia en per avond meer dan 50 concerten. Dus wat voor muzikale smaak je ook hebt er zijn toch per avond wel minimaal 4 leuke concerten te vinden?

FLYING LOTUS
In de Tigris alle dagen bijzondere DJ’s

BEKEND OF NIET?
Een keur aan grote en bekende nationale en internationale namen zijn in het programma van NSJ22 te vinden. George Benson, Alicia Keys, Jett Rebel, Erykah Badu, Archie Shepp, Charles Lloyd, Tineke Postma, Diana Ross, Han Bennink, Melody Gardot, Gregory Porter, Diana Krall, trompettist Avishai Cohen (de bassist met dezelfde naam had geen zin), John McLaughlin, Hiromi, Pino Palladino, Eliades Ochoa, Ambrose Akinmusire, Robert Glasper, Eric Vloeimans, Ravi Coltrane, Gonzalo Rubalcaba, New Cool Collective.

ONBEKEND MET TALENT
Maar er zijn minstens zo veel getalenteerde onbekendere muzikanten en ook NSJ-debutanten te vinden…..
Zoals Mo van der Does Motet, Suzan Veneman Sextet, Nabou, Mudita en het Bokani Dyer Trio, allen vrijdag in heerlijke Yenisei zaal!
Of op zaterdag Dragonfruit, Jameszoo Blind Group, DJ Beau Zwart, Sun-Mi Hong Quintet, Martí Mitjavila Trio of Lucia Cadotsch ook allen MIDTOWN te vinden en eigenlijk te leuk om te missen.
Ook zondag bruist het in MIDTOWN met de Guy Salamon Group, Celano Badenhorst Baggiani met Wolfert Brederode, Smandem., cktrl, en al geen kleine naam meer: Michael Mayo, en in de Tigris zijn er die avond drie bijzondere dj’s te vinden: de Londense Emma Jean- Thackray, de Birminghamse Emily Juliet of de Rotterdamse Sebastian Floris.

Michael Mayo
Michael Mayo zondag in de Yenisei

SPECIALS
En dan zijn er nog specials zoals een bijzondere rol voor de 82-jarige Herbie Hancock. Hij is Artist in Residence. Hij geeft vrijdag een Masterclass in de Missouri zaterdag in de Amazon met Terence Blanchard en Lionel Loueke en zondag kan iedereen hem zien, want dan speelt hij in de grote Maas.
Kris Davis wint de prijs (Paul Acket Award) voor de artiest die een bredere aandacht verdient en speelt zaterdag in de Yenisei.
Ieder festival wordt er een compositieopdracht toegekend. Die is deze editie voor saxofonist, arrangeur en componist Marike van Dijk. Zij is vrijdagmiddag met haar compositie te zien en te horen in de Missouri.
Roy Hargrove wordt dit jaar geëerd met een tribute: Trumpets for Roy met drie concerten van resp. Theo Croker, Ambrose Akinmusire en Philip Lassiter en een aansluitende jamsessie de hele vrijdagavond in de Madeira.
De legendarische saxofonist Gary Bartz en de Londense band Maisha opent vrijdagmiddag in de Congo.

ROY HARGROVE
Vrijdagavond Trumpets for Roy in de Madeira

KLEINE-ZAAL-PARELTJES
Zoals al gezegd: vergeet de kleine-zaal-pareltjes niet (MIDTOWN), die volgens velen eigenlijk het leukste zijn, maar ook het moeilijkst om binnen te komen. In de Murray op vrijdag bijvoorbeeld drummer, zanger, MC, producer Kassa Overall uit NY. Op zaterdag de spirituele en experimentele uit een kokosnoot geboren vocalist Gino-Cochise. En zondag sluit Clara Sinephro op dat podium het festival af met haar ensemble. Ze kreeg haar eerste muzieklessen van de vogels in het Brusselse bos en je hoort haar op harp en modular synth.

ZOEK HET UIT!
Eigenlijk begint een festival met de voorpret. Het bestuderen van het blokkenschema, de bezettingen, luisteren naar playlists, de uitgestippelde route bekijken en dan liefst ook nog tijd overhouden om nog wat te drinken of te eten. Het is een grote uitdaging wanneer alles je leuk lijkt. Maar je zult moeten schrappen! North Sea Jazz is een groot circus waar je van houdt of niet. En vol is vol natuurlijk! Succes!

Sanne Rambags en Mudita
Mudita met vocaliste Sanne Rambags is vrijdagavond slotact in Yenisei