Paradox start seizoen september

- P E R S B E R I C H T -

Trygve Seim
Vorig jaar speelde de Noorse saxofonist Trygve Seim in het openingsweekend met zijn eigen ensemble nu speelt hij als gast mee op woensdag 28 september met een nieuw project van Componist des Vaderlands Martin Fondse 

Elektronica-wizard Jameszoo met internationale Blind Group
Componist en elektronicamuzikant Mitchel van Dinther, beter bekend als Jameszoo, maakte aanvankelijk naam als dj. Zijn composities liggen op het snijvlak van precisie en waanzin. In Jameszoo’s universum hoor je jazz, progrock, krautrock en een plagende kakofonie van klanken. Kleurrijk en vooruitstrevend, maar ook chaotisch en bizar. De Amerikaanse elektronica- en hiphop-producer Flying Lotus pikte de muziek van Jameszoo op en raakte zo enthousiast dat hij hem tekende voor zijn Brainfeeder label. Vrijdag 16 september treedt Jameszoo op in Paradox in het kader van het festival Make It Jazz.

Eerder verschenen al de albums Fool en Melkweg op Brainfeerder. Die laatste plaat nam Jameszoo op met het Metropole Orkest. Sinds dit jaar is er een derde album: Blind. Volgens muziekblad OOR ‘een heuse achtbaan om naar te luisteren’ en volgens Het Vlaamse Nieuwsblad ‘jazz uit de verre toekomst’. Jameszoo weet onverwachte schoonheid te toveren uit minimale elektronica, zelf spelende piano’s en vrijzinnige jazz. Blind is een album vol catchy melodieën, ontregelende passages, extatische ritmiek en spannende stiltes. Blind Group bestaat naast Jameszoo uit toetsenist Niels Broos (Kyteman, PAX), drummer Richard Spaven (Jose James) en bassist Petter Eldh (Lucia Cadotsch, Marius Neset).

Jameszoo Blind Group vindt plaats op vrijdag 16 september in Paradox. Aanvang 20.30 uur.

Jameszoo (c) Marcel Veldman
Jameszoo (foto Marcel Veldman)

Nieuwe generatie tijdens festival MAKE IT JAZZ
Festival Make It Jazz strijkt opnieuw neer in Paradox met een focus op jonge makers en nieuwe richtingen binnen de jazz. Op zaterdag 17 september is er een bomvol programma met onder meer Kotokid, Devils of Moko (UK), Penny, Soon to Expire en vele anderen. Tijdens Make It Jazz hoor je cross-overs van jazz met elektronica, pop en hiphop.

Devils of Moko is een van die nieuwe, opvallende bands uit de innovatieve Britse jazzscene. Dit Afro-groove trio uit Londen met Dominic J Marshall op toetsen creëert met Congolese ritmes, elektronische muziek, jazz en drum ’n bass een opwindende smeltkroes waarbij stilzitten onmogelijk is. De Nederlandse producer en bassist Freek Mulder alias Kotokid bracht eerder dit jaar zijn debuutalbum uit. Met zijn trio combineert hij analoge synthesizers, drumcomputers en samplers met livedrums, gitaar en basgitaar. Het resultaat is een dynamische samensmelting van jazzfusion en moderne alternatieve R&B/ hiphop.

Make It Jazz vindt plaats op zaterdag 17 september in Paradox. Aanvang 20.30 uur.

TORD GUSTAVSEN TRIO presenteert nieuw ECM-album
De muziek van de succesvolle Noorse pianist en componist Tord Gustavsen blijft zich evolueren. Met pakkende melodieën, subtiele grooves en verstilling creëert hij een klankwereld met een enorme diepgang. Gustavsen betoverde het publiek in Paradox al meerdere malen en komt op vrijdag 23 september terug met het gloednieuwe album Opening (ECM Records) waarop verder drummer Jarle Vespestad en bassist Steinar Raknes zijn te horen.

Tijdens concerten creëert het Tord Gustavsen Trio een spanningsboog met een enorme dynamiek. De nummers variëren van ingetogen en dromerig tot ritmisch opzwepend en energiek. Tord Gustavsen behoort al jaren tot de voorhoede van de rijke en creatieve jazzscene van Noorwegen.

Tord Gustavsen Trio speelt op vrijdag 23 september in Paradox. Aanvang 20.30 uur.

TORD GUSTAVSEN - fot. N. Borzymowska (2)
Tord Gustavsen  (foto N. Borzymowska)

NIEUW PROJECT Componist des Vaderlands Martin Fondse met Noorse saxofonist Trygve Seim
Pianist en bandleider Martin Fondse kreeg van het Amsterdamse jazzpodium Bimhuis de compositieopdracht 2022 toegekend. De Componist des Vaderlands schreef hiervoor niet alleen gloednieuwe muziek, ook formeerde hij een nieuwe band onder de naam Voice Orchestra met onder meer de zangeressen Margriet Sjoerdsma en Sanne Huijbregts. Fondse wist als speciale gast ook nog  de bekende Noorse ECM-saxofonist Trygve Seim te strikken. Op woensdag 28 september is Martin Fondse Voice Orchestra ft. Trygve Seim live te horen in Paradox.

Martin Fondse staat bekend om zijn kleurrijke bijdrage aan het Nederlandse muzieklandschap. Als pianist leidt hij sinds de jaren negentig zijn eigen groepen. Als componist en arrangeur werkte hij samen met bigbands, orkesten en internationale sterren als Pat Metheny, George Duke en Cristina Branco. Martin Fondse is vanaf januari 2022 twee jaar lang Componist des Vaderlands. Samen met zijn tentet en de gelauwerde Noorse saxofonist Trygve Seim presenteert Martin Fondse nieuwe muziek uit zijn suite Card Games. Hij gebruikt hierbij het kaartspel als metafoor voor het leven. De suite bestaat uit vijf delen: harten, ruiten, schoppen, klaver en joker. Elk deel krijgt een eigen karakter, persoonlijkheid en betekenis.

Martin Fondse Voice Orchestra ft. Trygve Seim speelt op woensdag 28 september in Paradox. Aanvang 20.30 uur.

Saxofonist BOB REYNOLDS van SNARKY PUPPY in Paradox       
Snarky Puppy tenorsaxofonist Bob Reynolds voelt zich net zo op zijn gemak in een arena vol rockfans als in een intieme jazzclub. De Amerikaan speelt naast Snarky Puppy met popsterren John Mayer en Usher, maar ook met topjazzmuzikanten als Brian Blade, Larry Carlton, Aaron Goldberg en Tom Harrell. Met zijn eigen Bob Reynold Group combineert hij akoestische jazz met subtiele invloeden uit de soul, hiphop en pop. Op vrijdag 30 september treedt hij op in Paradox.

Reynolds noemt zichzelf een ‘melodisch architect’. Zijn nummers zitten vol pakkende melodieën die worden gespeeld met een aanstekelijke ritmische drive en toegankelijk zijn voor het grote publiek. Pianist in de Bob Reynolds Group is Grammy-winnaar Ruslan Sirota, die samenwerkte met onder meer Kamasi Washington, Thundercat en Stanley Clarke.

Bob Reynolds Group (US) speelt op vrijdag 30 september in Paradox. Aanvang 20.30 uur.