Transition 2022 gaat door!

Driemaal is scheepsrecht!
Na een afgelaste editie in 2020 en een online editie in 2021 vindt er op 25 & 26 maart 2022 ein-de-lijk weer een Transition Festival plaats op de manier dat we het bedacht hadden! Met een nationale én internationale line-up, zit- en staanplaatsen en de mogelijkheid om vrij te bewegen tussen de verschillende zalen van TivoliVredenburg.

JAN GARBAREK
Gedurende de twee festivaldagen presenteert het festival zo’n 30 formaties van over de hele wereld. Op vrijdag komt het vernieuwde Britse pianotrio
GoGo Penguin terug naar Utrecht. Headliner op de zaterdag is de legendarische ECM saxofonist Jan Garbarek. Garbarek is maar weinig op festivals te zien geweest in de afgelopen jaren en speelt voor het eerst in tien jaar weer een concert op Nederlandse bodem met zijn inmiddels befaamde Jan Garbarek Group. 

RUDRESH MAHANTHAPPA
Transition nodigt wederom een selectie sleutelfiguren uit de moderne jazz uit. Zo komt Snarky Puppy-toetsenist
Bill Laurance op de festivalvrijdag met zijn eigen trio. De Mexicaanse drummer Antonio Sánchez laat zichzelf van een nieuwe kant zien met zijn Bad Hombre band, met o.a. toetsenist Bigyuki in de gelederen. Saxofonist Immanuel Wilkins komt zijn nieuwe Blue Note album The 7th Hand voorstellen. In de line-up van zaterdag vind je Jeff Ballard, o.a. bekend als de vaste slagwerker in het Brad Mehldau Trio, met zijn band Fairgrounds. Saxofonist Rudresh Mahanthappa brengt met zijn Hero Trio eigenzinnige odes aan o.a. John Coltrane en Charlie Parker. 

Het Verenigd Koninkrijk bleek de afgelopen jaren een van de opvallendste broedplaatsen van jonge en frisse jazzmusici. Op het festival staan nieuwe en gevestigde namen op het programma, zoals het achtkoppige collectief Steam Down en saxofonist Chelsea Carmichael op vrijdag, en toetsenist Joe Armon-Jones op zaterdag. 

BELGIË, UK EN MEER
Ook de Belgische jazzscene heeft de afgelopen tijd een veelvoud van nieuwe geluiden voortgebracht. Op de festivalvrijdag krijgt het Vlaamse jazzlabel
W.E.R.F. Records vrij spel om de nieuwste spannende Belgische bands te introduceren: ESINAM, SchntzlSPOOK en Dorian Dumont. Op de zaterdag hoor je de verrassende band N∆BOU met een sterrol voor trombonist en frontvrouw Nabou Claerhout. De Japans-Belgische pianist Alex Koo presenteert een nieuw album met als gast de Amerikaanse trompettist Ralph Alessi, bekend van zijn werk op ECM Records.

NEDERLAND
Transition biedt ook ruim baan aan jazz van eigen bodem. Ter ere van het 50-jarig bestaan van de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici (BIM) kregen trompettist Ian Cleaver, saxofonist/klarinettist Iman Spaargaren en componist Miguel Ángel Santaella de gelegenheid compositieopdrachten samen te stellen voor kwintetten bestaande uit musici van verschillende generaties. De nieuwe generatie jazzmusici is ook vertegenwoordigd door toetsenist Tijn Wybenga met zijn collectief AM.OK, de in Nederland woonachtige Koreaanse drummer Sun-Mi Hong met haar kwintet en Mexicaanse zangeres/bassist Fuensanta Méndez met haar Ensemble Grande. De Nederlandse vocalisten zijn ook vertegenwoordigd door de rapper/multi-instrumentalist Gino Cochise, waarvan het debuutalbum nét voor het festival verschijnt. Verder brengen gitarist Ed Verhoeff en bassist Hein van der Geyn een tribute aan John Abercrombie samen met de Amerikaanse drummer Adam Nussbaum, die lang als sideman met de gitaarlegende speelde.  

Naast Fuensanta Méndez en Gino Cochise vind je in het festivalprogramma meer indrukwekkende vocalisten die recentelijk een ijzersterk visitekaartje hebben gepresenteerd. Op de festivalvrijdag vind je twee opvallende vocalisten uit de New Yorkse scene: de Amerikaanse zanger Michael Mayo en zanger/drummer Kassa Overall 

TICKETS
Tickets van 2020 en 2021 blijven geldig voor 2022.

 

Donny McCaslin in 2019 met het Metropool Orkest