Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Wij Zijn Jazz

wijzijnjazz

Wij Zijn Jazz is een nieuw initiatief met als het doel het promoten en versterken van de Nederlandse jazz.

Wij Zijn Jazz is ontstaan uit een video-overleg dat periodiek plaatsvindt, sinds de eerste lockdown, op initiatief van inJazz/Buma Cultuur. Hierbij zijn diverse mensen uit de Nederlandse jazz sector betrokken: musici, producenten, programmamakers, podia, festivals en belangenorganisaties.
Daaruit bleek onder meer dat zij er belang aan hechten om meer met elkaar te verbinden. Vandaar het thema “Wij Zijn Jazz”.

SAMEN OPTREKKEN
De corona crisis laat ook in cultuurland haar sporen na. Mede door eerdere bezuinigingen en saneringen is het vet op de botten schaars. De culturele en maatschappelijke relevantie van jazz staat politiek onder druk, terwijl er mooie dingen gebeuren. Er is geloof in de meerwaarde van samen optrekken om de jazzsector te verrijken, doelen te stellen en de uitdagingen van vandaag aan te gaan. Wij Zijn Jazz wil zich inzetten voor meer aandacht voor jazz in de media, in de politiek en in het onderwijs.
Wij Zijn Jazz start op 30 april, International Jazz Day, met een eerste publiekscampagne. Daarin laten vele musici horen wat jazz voor hen betekent. Doel van de campagne is om zichtbaar te maken dat heel veel mensen ‘iets met jazz’ hebben en dat we niet kunnen wachten om dit weer live met elkaar en de hele wereld te delen.

WIJ ZIJN JAZZ OP COLIVE!
Het NTR radioprogramma CoLive! (NPO Radio2 Soul & Jazz) besteedt zaterdag 1 mei van 19:00-21:00 uur aandacht aan Wij Zijn Jazz met uiteraard veel muziek en interviews.
Wij Zijn Jazz wordt onderschreven door onder meer de Vereniging Nederlandse Jazzpodia en Jazzfestivals (VNJJ), de Bond Improviserende Musici (BIM), Buma Cultuur, Nederlands Jazz Archief, NVPI Audio, Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR), Jazz Maastricht, Jazz on the Sofa, Powered by TINC en Stepping Stone.
Artiesten, podia, magazines & blogs, platenmaatschappijen, belangenbehartigers, boekingskantoren, festivals, radioprogramma’s en natuurlijk het jazzpubliek: iedereen met een hart voor jazz is welkom om zich bij dit initiatief aan te sluiten.

WAY OF LIFE
Jazz staat voor veel meer dan alleen een muziekgenre. Actuele maatschappelijke thema’s als diversiteit, inclusie en tolerantie zijn in de jazz al lang geen issue meer. Persoonlijke vrijheid en authenticiteit, openheid en samenspel, vernieuwen en verbeteren zijn belangrijke waarden. Jazz staat voor een ‘way of life’. Nieuwsgierig zijn, onderzoeken, improviseren, ruimte maken en laten. Jazz laat zich niet vangen door één gevoel en dat maakt het ook weer juist toegankelijk en open voor iedereen om er iets van te vinden of er iets bij te voelen.

MISSION STATEMENT
Wij Zijn Jazz is een initiatief met als doel het promoten en versterken van de Nederlandse jazz.
Wij Zijn Jazz biedt een platform aan partijen [en personen] in de sector om elkaar te vinden en te verbinden.
Wij Zijn Jazz voert campagne, agendeert onderwerpen, initieert acties, stimuleert fair practice en nieuwe ontwikkelingen, en wil lobbyen voor [het belang van] een duurzame en inclusieve jazz sector.

wijzijnjazz