Yuri Honing opent Paradoxseizoen

Paradox opent nieuw seizoen 20/21 op 11 september!

Het Tilburgse jazzpodium zet de deuren in september weer op een wijde Coronakier.

In verband met het coronavirus en reisbeperkingen gaan enkele eerder aangekondigde concerten niet door. Daar waar mogelijk zijn vervangende concerten geprogrammeerd met een focus op Nederlandse jazzgroepen- en musici.

STEEDS TWEE CONCERTEN:
Omdat de zaalcapaciteit als gevolg van corona beperkter is dan voorheen, vindt elk concert tweemaal op een avond plaats: om 20.00 en om 21.45 uur.

Een paar highlights:
11 sep – Yuri Honing Acoustic Quartet
16 sep – Bill Laurance Trio (UK)
18 sep – Dinosaur (UK)
19 sep – Hans Dulfer Hits 80!
23 sep – Paradox Jazz Orchestra plays Duke Ellington’s ‘Far East Suite’ (locatie Concertzaal)
09 okt – Arve Henriksen (NO) & Harmen Fraanje
23 okt – Jörg Brinkmann Trio (DL/NL)
31 okt – Ida Nielsen & The Funkbots (DK)

 

Mooi en mysterieus met Yuri Honing Acoustic Quartet
Saxofonist en componist Yuri Honing behoort al jaren tot een van de vaandeldragers van de Nederlandse jazz. Hij won maar liefst drie Edisons en ontving de prestigieuze Boy Edgar Prijs. Op vrijdag 11 september presenteert hij met zijn Yuri Honing Quartet zijn nieuwste album Bluebeard.
Dat Honings muzikale capaciteiten ook buiten de landsgrenzen weerklank vinden, blijkt uit zijn samenwerkingen met erkende jazzgrootheden als Pat Metheney, Paul Bley en Charlie Haden. Bluebeard is de opvolger van Goldbrun en is gewijd aan de Franse graaf Bluebeard, een berucht manspersoon uit een sprookje in het Europa van de zeventiende eeuw. Het album staat vol met prachtige, donkere nummers die traag voortbewegen en je meeslepen in het typische geluid van het Yuri Honing Acoustic Quartet met onder meer ECM-pianist Wolfert Brederode. Dagblad Trouw in een vijfsterren-recensie: ‘Bij dit kwartet versmelt de muziek tot iets onbenoembaar moois’.

Bezetting

Yuri Honing (saxofoon), Wolfert Brederode (piano), Joost Lijbaart (slagwerk), Gulli Gudmundsson (contrabas)

Yuri Honing Acoustic Quartet speelt op vrijdag 11 september in Paradox. Aanvang 20.00 & 21.45 uur.

 

Snarky Puppy pianist Bill Laurance brandt los met eigen trio
Bill Laurance is vooral bekend als medeoprichter van het bekende muzikantencollectief Snarky Puppy, waarmee hij al drie Grammy’s veroverde. Daarnaast heeft de pianist altijd opgetreden met uiteenlopende eigen projecten. Eerder dit jaar verscheen zijn nieuwe album ‘Live at Ronnie Scott’s’ van zijn Bill Laurance Trio waarmee hij op woensdag 16 september in Paradox optreedt.

De Engelse pianist/toetsenist valt al jaren op door zijn veelzijdigheid. Hij werkte samen met uiteenlopende musici als Chris Potter, Laura Mvula en Lalah Hathaway, maar componeerde ook filmmuziek en werken voor dansgezelschappen. Traditie gaat bij Laurance altijd samen met eigentijdse klankkleuren en ritmes. Zijn nieuwe trioplaat nam hij live op in de befaamde Londense jazzclub Ronnie Scott’s. ‘De vooruitstrevende pianist en toetsenist van het Grammy-winnende collectief Snarky Puppy brandt los met zijn supertrio. Killer!’, aldus BBC-dj en platenbaas Giles Peterson.

Bezetting
Bill Laurance (piano, toetsen), Jonathan Harvey (bas), Marijus Aleksa (drums)

Bill Laurance Trio (UK) speelt op woensdag 16 september in Paradox. Aanvang 20.00 & 21.45 uur.

 

Populaire Britse jazzgroep Dinosaur in Paradox
Eerder dit jaar verscheen het nieuwe album To The Earth van de groep Dinosaur op het Engelse label Edition Records. Deze sprankelende Britse band rondom trompettiste Laura Jurd wordt gezien als een van de meest innovatieve Britse bands van dit moment. Dinosaur werd genomineerd voor tal van awards en stond op grote jazzfestivals over de hele wereld. Op vrijdag 18 september treedt de groep op in Paradox.

‘…prachtig gespeeld waarbij hedendaagse stijlen moeiteloos worden gecombineerd’, aldus het Britse dagblad The Guardian over To The Earth. Hoewel Dinosaur tot de nieuwe generatie moderne jazzformaties uit Engeland behoort, zijn de jonge honden al jaren actief in diverse projecten. Dinosaur combineert jazzrock grooves, elektronisch minimalisme en mainstream jazz. To The Earth is de opvolger van het album Wonder Trail. Dinosaur legt op dit nieuwe album wat meer de nadruk op een akoestische sound. Met verder de eigenzinnige Elliot Galvin op piano en toetsen.

Bezetting

Laura Jurd (trompet), Elliot Galvin (piano), Conor Chaplin (bas), Corrie Dick (drums)

Dinosaur (UK) speelt op vrijdag 18 september in Paradox. Aanvang 20.00 & 21.45 uur.

Hans Dulfer hits 80!
Wie is er niet groot geworden met de genadeloze saxsound van Hans Dulfer? Met zijn roemruchte en vooruitstrevende formaties als Perikels, Reflud en Big Boy heeft hij zich opgewerkt tot de bekendste saxofonist van Nederland. Om te vieren dat de nog immer opzwepend opererende saxofonist zich al vijfenzestig jaar een slag in de rondte speelt én dat hij de niet te bevatten leeftijd van tachtig jaar bereikt, presenteert Dulfer op zaterdagavond 19 september een nieuwe, niet-te-missen band met gerenommeerde muzikanten en vers repertoire doorspekt met notoire Dulferklassiekers.

Voormalig autoverkoper Hans Dulfer leerde zichzelf saxofoon spelen en is sinds zijn zeventiende een vaste waarde op de Nederlandse podia. Hij maakte deel uit van Heavy Soul Inc. met onder andere gitarist John McLaughlin, Ritmo Natural, Theo Loevendie Consort en Future Groove Express. Aan het eind van de jaren negentig had Dulfer veel succes in Japan. Voor zijn single Streetbeats ontving hij een gouden plaat. Ook stond hij regelmatig op het podium met zijn dochter Candy.

Bezetting

Hans Dulfer (tenorsaxofoon), Koen Schouten (baritonsaxofoon), Jerome Hol (gitaar), Planet T (keys)

Hans Dulfer speelt op zaterdag 19 september in Paradox. Aanvang 20.00 & 21.45 uur.

Paradox Jazz Orchestra speelt Ellingtons ‘Far East Suite’
Na twee uitverkochte concerten in Paradox waarin muzikaal vuurwerk van The Skymasters en Buddy Rich op het programma stond, gooit Paradox Jazz Orchestra het op woensdag 23 september over een heel andere boeg. Dan wordt de fameuze en sfeervolle Far East Suite van Duke Ellington uitgevoerd, een van de monumentale werken van de belangrijkste componist uit de jazzgeschiedenis. Vanwege de corona-beperkingen vindt het concert van Paradox Jazz Orchestra ditmaal plaats in de Concertzaal van Theaters Tilburg.

Na een wereldtournee langs steden als Damascus, New Dehli, Beirut en Bagdad lieten Ellington en medecomponist Billy Strayhorn zich in de Far East Suite inspireren door de muzikale tradities uit deze steden. Het leverde een verbluffend compositorisch werk op dat in 1968 met een Grammy Award werd beloond en binnen het oeuvre van Ellington als een uniek meesterwerk geldt. Paradox Jazz Orchestra bestaat uit gevestigde namen en talenten van de nieuwe generatie jazzmusici in Nederland. De bigband speelt werk van uiteenlopende groepen en componisten en staat onder leiding van saxofonist Jasper Staps en trompettist Teus Nobel.

Paradox Jazz Orchestra speelt op woensdag 23 september Duke Ellington’s Far East Suite. Locatie: Concertzaal van Theaters Tilburg. Aanvang ‘create’ (openbare repetitie) om 19.00 uur en aanvang ‘play’ (concert) om 21.00 uur.

 

Pianist Harmen Fraanje met vermaarde trompettist Arve Henriksen
Een Noors-Nederlandse ‘match made in heaven’. Pianist Harmen Fraanje stapte vorig jaar tijdens festival Transition voor het eerste het podium op met de Noorse trompettist Arve Henriksen. Het resultaat was een muzikale dialoog vol dynamiek die de luisteraars meenam naar uiteenlopende klankwerelden. Het werd een muzikale reis die verhalend, spannend en lyrisch was en waarvan een vervolg niet mocht uitblijven. Op vrijdag 9 oktober treedt het duo op in Paradox.

Pianist Harmen Fraanje was lange tijd kind aan huis in Paradox en trad er door de jaren heen op met uiteenlopende binnen- en buitenlandse groepen. Arve Henriksen geldt als een van de meest innovatieve Noorse musici van de laatste decennia. De trompettist wordt geroemd om de magische klanklandschappen die hij creëert: de ene keer dromerig en fluisterzacht, de andere keer donderend en onheilspellend. Henriksen werkte veelvuldig samen met bekende namen als Tigran Hamasyan, Jan Bang, Bill Frisell, David Sylvian, Dhafer Youssef en Maria Schneider.

Bezetting
Harmen Fraanje (piano), Arve Henriksen (trompet)

Harmen Fraanje & Arve Henriksen (NO) spelen op vrijdag 9 oktober in Paradox. Aanvang 20:30 uur.

 

Fijnzinnige kamerjazz van Jörg Brinkmann Trio
De Duitse jazzcellist Jörg Brinkmann is een fenomeen. Hij maakt onder meer deel uit van Eric Vloeimans Olivers Cinema, Martin Fondse Orchestra en tal van andere groepen. Het debuutalbum van zijn Jörg Brinkmann Trio verscheen al in 2008 op het Duitse ACT-label. Op vrijdag 23 oktober presenteert de cellist met zijn nieuwe trio in Paradox de langverwachte opvolger Labyrinth.

Het nieuwe trio van Jörg Brinkmann bestaat verder uit de Duitse drummer Dirk Peter Kölsch en de fijnzinnige Nederlandse pianist Jeroen van Vliet. De groep combineert hedendaagse kamermuziek, improvisaties, ongebruikelijke sounds, grooves en prachtige melodieën. De zoektocht naar een heldere emotionele boodschap en de exacte balans in de groepsdynamiek staan boven onnodige complexiteit.

Bezetting
Jörg Brinkmann (cello), Jeroen van Vliet (piano), Dirk-Peter Kölsch (drums)

Jörg Brinkmann Trio speelt op vrijdag 23 oktober in Paradox. Aanvang 20.00 & 21.45 uur.

 

Prince-bassiste Ida Nielsen met funkgroep in Paradox
Ida Nielsen stond jaren op het podium aan de zijde van Prince. De grootmeester van de funk ontdekte de Deense basgitariste tijdens een jamsessie en lijfde haar in voor The New Power Generation en 3rdeyegirl. Tot aan de dood van Prince tourde ze met beide bands over de hele wereld. Daarna werd het tijd voor een eigen prominente plek op de internationale podia met haar band The Funkbots waarmee ze een aanstekelijke mix brengt van high energy funk, soul, hiphop en een vleugje wereldmuziek. Op zaterdag 31 oktober treedt Ida Nielsen met haar groep op in Paradox.

‘A huge gift and as the most magical musical journey ever, and an on-going learning experience beyond all imagination’, zo blikt Nielsen terug op haar jaren bij Prince. Inmiddels bracht ze zelf diverse albums uit waaronder de feel-good plaat Time 2 stop worrying (bout the weird stuff) en het eerder dit jaar verschenen 02022020.

Ida Nielsen & The Funkbots speelt op zaterdag 31 oktober in Paradox. Aanvang 20.00 & 21.45 uur.