Zicht op doorstart Jazz Middelheim

- F E S T I V A L S -

Iggy Pop
Iggy Pop tijdens editie 2022

STAD HEEFT ORGANISATOR GEVONDEN VOOR NIEUW JAZZFESTIVAL IN ANTWERPEN

Stad Antwerpen lanceerde in november 2023 een oproep om een nieuwe organisator voor een jazzfestival te vinden. Dat festival volgt het bekende Jazz Middelheim op, dat in de zomer van 2022 voor het laatst plaatsvond. Bij organisatoren was er best veel enthousiasme om in de voetsporen van Jazz Middelheim te treden: uit acht kandidaten heeft de jury één partij geselecteerd die wist te overtuigen met een ambitieus en beloftevol dossier.

BROSELLA EN PARADISE CITY
De geselecteerde organisator is een samenwerkingsverband tussen Brosella en Paradise City.
Brosella Festival staat voor een gevarieerd muziekaanbod van urban etno en jazz en de vele muziekstijlen daartussenin. Het presenteert en produceert muziekprojecten van zowel gevestigde namen als van jong toptalent van eigen bodem en daarbuiten. Paradise City Festival markeert jaarlijks de start van de zomer voor fans van elektronische muziek op een kasteeldomein en is wereldwijd erkend om zijn verregaande duurzaamheidsinspanningen.

Jazz Middelheim
Jazz Middelheim in 2022

Deze kandidaat overtuigde met een sterk dossier:

  1. Ze bewaren de balans tussen traditie en vernieuwing. Ze respecteren de geschiedenis van Jazz Middelheim en de klassieke jazztraditie, maar kijken ook met een open blik naar de toekomst en hebben oog voor vernieuwing in de jazz
  2. Ze scoren zowel hoog op het artistieke programma als op het concept en beleving.
  3. Ze overtuigen door hun ervaring met het organiseren van evenementen in een groene parkomgeving.
  4. Ze hebben aandacht voor talentontwikkeling en internationalisering door samenwerkingen met jonge muzikanten.
Jazz Middelheim tijdens MiXMONK
Beeld van Jazz Middelheim in Park Den Brandt

VOORBEREIDING
De gekozen organisator start nu met de voorbereidingen voor een nieuw jazzfestival in Park Den Brandt. In 2024 voorziet de inschrijver een kleinschalig evenement dat een plaats krijgt in de opbouw van de spanningsboog naar het grote festival in 2025.

Brosella
Brosella Groentheater

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud:

“Vele jazz- en festivalliefhebbers zullen het graag horen met mij: de toekomst van het jazzfestival in Antwerpen is verzekerd, we laten de traditie niet los! Bovendien op de plek waar het festival zijn wortels heeft, want jazz in Antwerpen is vergroeid met Park Den Brandt. We kijken reikhalzend uit naar een festival dat gezellig en intiem zal zijn, dat tegelijk verleden en toekomst van de jazz eert, dat Antwerpen opnieuw op de internationale jazzkaart zet.”