Boi Akih zoekt de Zeeuwse ruimte

Danseres Miri Lee en achter de poort Nora Mulder
Monica Akihary zoekt de vrije ruimte
Marcos Baggiani (l) en Edward Lloyd tussen het publiek

Er waait een stevige wind. De bomen in het Zeeuwse ‘s-Heer Arendskerke wuiven heen en weer en ruisen als een woeste zee. Het geluid overstemt bijna volledig de subtiele tonen van een Hammond Melodion, die door Nora Mulder vanachter een poort in de grote tuin  wordt bespeeld. Haar lieve Honeytone versterkertje zwaait de klanken de ruimte in. De nieuwsgierige bezoekers van het concert van Boi Akih laten zich graag verrassen. Ze worden letterlijk door de tuin heen geleid. Op de plek waar het concert startte ontvouwde zich een boeiend schimmenspel. Tegen een achtergrond van intens oplichtende groene bladeren tekende het silhouet van de Koreaanse danseres Miri Lee zich af. Het deed denken aan een wajangspel met levende poppen.

IN RESIDENCE
Monica Akihary en Boi Akih – tegenwoordig in één adem genoemd met Boy Edgar – zit met haar gezelschap voor drie weken in het kunstenaarsdomein Een Bunder Kunst ‘in residence’. Ze gaan er muziek maken, muziek opnemen, workshops geven en concerteren. Deze zondagmiddag is de het eerste concert. Dat was aanvankelijk gepland met een heel klein gezelschap. Maar het aantal deelnemende artiesten groeide in de aanloop naar het concert. In de aanloop hiernaartoe gebeurde trouwens nog wel meer!

Een Bunder Kunst is een ontmoetingsplek voor kunst en cultuur

PRIJS
Juist toen de Moluks-Nederlands vocaliste de release van het album from and to infinity gereed had, kreeg ze de belangrijkste Nederlandse prijs op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek toegekend. Die prijs kwam voor Akihary onverwacht en de toekenning was geheel onverwachts. Voor de juryleden was er echter geen twijfel:

 

“Monica Akihary is een musicus die al jaren gestaag bouwt aan een opwindend oeuvre en daarin optrekt met vele muzikale partners. Ze zoekt actief het avontuur op in deze – vaak gedurfde – samenwerkingen en stopt niet daar waar het schuurt. Met haar eigen koers die ze steeds verlegt, verrast ze musici en publiek. Ze is niet alleen te zien op de belangrijkste Nederlandse jazzpodia en -festivals, maar ze weet zich ook internationaal te profileren. Tijdens liveoptredens maakt ze diepe indruk als improvisator en verhalenverteller.”

INCLUSIEF
Na Greetje Bijma, Corrie van Binsbergen en Tineke Postma is Akihary de vierde vrouw in de geschiedenis van de prijs (sinds 1963). En de eerste vrouw van kleur. Volgens sommige criticasters was het vooral een keuze die werd gemaakt door de door inclusiviteit gekleurde brillen van de juryleden. Maar deze kritiek is zeker zo gekleurd en niet minder tendentieus. Laten we vooral genieten van de kleurrijke muziek en onze geest openstellen voor de fraaie improvisaties en niet op de stoel van de jury plaatsnemen.

Dans en muziek smelten samen

TERUG NAAR DE TUIN
Het gezelschap verplaatste zich in etappes door de tuin. De Argentijnse drummer Marcos Baggiani bediende zich van een exotisch uitziend percussie-instrument op wielen, gemaakt door de Zeeuwse kunstenaar Rob Maaskant. De Britse danser Edward Lloyd sloot zich aan. Musicerend en dansend bewoog het gezelschap naar een open ruimte waar Akihary hen opwachtte.

Niels Brouwer, Monica Akihary, Miri Lee en Marcos Baggiani

JOERD
Na ongeveer een half uur is het hele gezelschap compleet inclusief gitarist Niels Brouwer in de joert. Daar zijn de muzikale mogelijkheden wat rijker dan buiten. Meer instrumenten en electronische toepassingen leveren een iets weelderiger areaal aan mogelijkheden. Zo putte Brouwer uit een assortiment van pedalen, kastjes en knopjes. En op Mulder’s tafel stond een mini-mixertje en een Behringer K-synthesizer, maar ook vernuftige apparaatjes als een Electro Harmonix Nano POG Polyphonic Octave Generator (zo heet-ie echt) en een tc electronic Thunderstorm Flanger voegden toe wat nog ontbrak. Het publiek liet zich meevoeren in de improvisaties waarin dans en muzikale klanken zich verenigden.
Op zondag 16 juli zijn Monica Akihary, Niels Brouwer en Nora Mulder weer terug en ze nemen mee……..Sekou Dioubate, Dodó Kis plus Made Subandi.

Voordracht uit A Black Pow-Wow Of Jazz Poems….

BOI AKIH PLUS
Monica Akihary: zang, live sequencer
Niels Brouwer – gitaren, electronica (…)
Marcos Baggiani – drums, percussie
Nora Mulder – Hammond Melodion, Behringer synthesizer en meer
Miri Lee – dans
Edward Lloyd – dans

MuziekPodium Zeeland
Een Bunder Kunst
‘s-Heer Arendskerke  (NL)
2 juli 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTEN
FROM AND TO INFINITY

8 juli 2023 Missouri | North Sea Jazz – Rotterdam
9 juli 2023 Buiksloterkerk – Amsterdam
16 juli 2023 Een Bunder Kunst – ‘s-Heer Arendskerke