Borochov slaat brug met kwarttonen

Rob Clearfield
Itamar Borochov Quartet
Itamar Borochov

De muzikanten van het kwartet van trompettist Itamar Borochov staan dicht op elkaar op het Tilburgse podium van Paradox. Borochov heeft rechts naast zich zijn vaste pianist, de in Marseille wonende Rob Clearfield, die ook meespeelt op het recente album Arba. Achter hem staat de Romeinse contrabassist Luca Fattorini. Links wordt hij geflankeerd door vroegere landgenoot Amir Bar Akiva. Voor de bezoekers niet de fraaiste podiumopstelling.

Amir Bar Akiva

KWARTTONEN
De in New York gevestigde trompettist en componist Borochov (1984) bracht onlangs Arba uit. ‘Arba’ staat voor vier (Hebreeuws), want het is het vierde als leider uitgebrachte album. En bovendien zijn eerste op het Greenleaf Music label van Dave Douglas. Het concert in Paradox weerspiegelt voor een groot deel het album. Er werd gezongen en er werd trompet gespeeld. En dat instrument is een op maat gemaakte Monette-kwarttoonstrompet met vier ventielen. Het vierde ventiel (net iets uit lijn van de eerste drie ventielen) is bedoeld om de Maqam-toonladder uit het Midden-Oosten te kunnen verwerken in zijn spel. De Frans-Libanese trompettist Ibrahim Maalouf kwam voor het eerst met het extra ventiel, een vinding van zijn vader.

Luca Fattorini

ZANGMICROFOON
De muziek van zijn laatste album eert de muzikale taal uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het grijpt ook terug naar de tijd dat hij opgroeide in de en rondom de Sefardische synagoge in zijn geboortestad Jaffa. Behalve Borochovs indrukwekkende trompetspel probeert hij ook regelmatig met de zangmicrofoon zijn verhaal te vertellen. De originele composities rekenen af met een tijd van hopeloosheid en stralen levenskracht uit. Met de composities Abraham, Dirge, Wabisabi en What Broke You? speelde het viertal zich tijdens de eerste set van de tweede dag van de tour al behoorlijk in de kijker.

Itamar Borochov liet zich ook van zijn zingende kant horen

BOP
En de tweede set werd eigenlijk alleen maar leuker. Er werd vrijer gespeeld en Oosterse klanken maakten plaats voor onversneden bebop en hardbop. Het bracht eigenlijk ook wat meer leven in de brouwerij. En daarmee gaf de diversiteit van het repertoire een heel ander beeld en klank aan dit kwartet. Na een staande ovatie van het enthousiaste publiek en een passende toegift kon dit prachtige en krachtige vrijdagavondconcert in de boeken worden bijgeschreven.

Itamar Borochov met zijn op maat gemaakte Monette kwarttoontrompet met vier ventielen

ONTEMBAAR
De aankondiger bij Paradox meldde voorafgaand aan het concert dat het ‘vrij luid’ zou gaan worden. Aan die constatering was kennelijk weinig te doen, want het klopte helaas. Het veel te forse groepsgeluid waarvoor vooral slagwerker Bar Akiva een zware duit in het zakje deed, deed geen recht aan de muzikale aspiraties van Borochov. Een te veel aan bonkige lage klanken van het mee resonerende podium dat als een ontembare klankkast fungeerde lieten veel verfijnde nuances volledig oplossen.

ITAMAR BOROCHOV QUARTET

Itamar Borochov – trompet
Rob Clearfield – piano
Luca Fattorini – contrabas
Amir Bar Akiva – drums

Paradox Tilburg (NL)
29 september 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer