Eddy & the Ethiopians zou je elk festival toewensen

Audiokunstenaar Bart van Dongen
Eddy & The Ethiopians
Bandleider Edward (Eddy) Capel

Saxofonist Edward Capel (bariton, alt en sopraan) speelde op uitnodiging van MuziekPodium Zeeland met zijn Ethiopische vrienden een avondje in De Spot in Middelburg. Jaren geleden vroeg huidig bandlid (maar nu verhinderd) en trompettist Bart Maris eens aan Capel om met zijn vrienden te komen spelen in de Hot Club de Gand. Dat concertje op deze Gentse locatie leverde hen direct de bandnaam van Eddy & The Ethiopians (E&E) op. En inmiddels heeft de band in  een beetje gewijzigde samenstelling juist hun tweede album uitgebracht. De bandnaam is niet volledig van toepassing op de bandleden maar meer bedoeld als eerbetoon aan Ethiopique, een populaire muziekstijl van ruim een halve eeuw geleden.

Osama Meleegi debuteert op luit
Bereket Behre Akitu uit Eritrea op krar
Mathias Van de Wiele op althoorn

KRAR
En daarvan werd met veel spelplezier werk van gepresenteerd. Trompettist Bart Maris moest verstek laten gaan wegens een concert met Flat Earth Society, maar dat zorgde gelijk voor de E&E-première van trombonist Hans Sparla. En dat ging hem goed af. Sparla speelt met Capel en Van Dongen samen in VLEK. Fijn dat de tien-koppige band E&E is ontstaan uit jamsessies en dat je dat nog steeds kon horen! Het klonk niet als vermarkte populaire afrobeat en al zeker niet al te gladjes. Veel van de basis van deze muziek is uit Ethiopië afkomstig, maar deze improvisatoren hielden niet krampachtig vast aan onwankelbare stijlen.

SYNTON
Er zijn uiteraard herkenbare ritmes, zang en instrumenten zoals de krar van Bereket Behre Akitu, maar audiokunstenaar Bart van Dongen legde er met o.a. zijn Nederlands fabricaat synthesizer, de Synton, een geheel eigen soms aangenaam vervreemdende inbreng doorheen. Mathias Van de Wiele kon fantastisch vlammen met zijn gitaarwerk en op een ander moment koos hij met zijn niet zo alledaagse althoorn de harmonie van het groepsgeluid. Alle muzikanten gingen met de flow, deden hun eigen ding en improviseerden er lekker op los en hielden het bovenal ook dansbaar.

met fluitiste Laurence Bilger

BRABOBEAT
Osama Meleegi
bespeelde voor het eerst de luit op het podium tijdens zijn uit Soedan afkomstige Osama’s Tune. En het was dus letterlijk moeilijk stilzitten bij deze West-Afrikaanse Brabobeat (of Oost-Brabantse Afrobeat) met jazz en funk, want tegen het eind van het concert werd er inderdaad voorzichtig gedanst. De al voorspelde toegift kon niet uitblijven. E&E is een heerlijke band die je elk zomerfestival zou toewensen.

…en er werd voorzichtig gedanst

EDDY & THE ETHIOPIANS
Edward Capel – saxen & composities,
Bereket Behre Akitu – krar & vocals,
Hans Sparla – trombone,
Laurence Bilger – fluit,
Mathias Van de Wiele – gitaar & althoorn,
Kenrick Gunther – percussion & vocals,
Osama Meleegi – percussie, luit
Bart van Dongen – toetsen
Jan van de Lest – bas
John Maasakkers – drums

 

MuziekPodium Zeeland
De Spot, Middelburg (NL)
26 mei 2022
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

GEPLANDE CONCERTEN

zj-2020-logo