Your Trusted 24 Hours Brook Service Provider !

Een nieuwe golf jazz van Verhoeven + Verbruggen

Live at Plus-Etage Volume 1. Het is de titel van een driedubbel album, opgenomen door Dirk Serries tijdens drie verschillende concerten in 2022. Op één ervan speelt hij zelf (met Stefan Keune en Benedict Taylor) en op een andere speelt Gonçalo Alemeida met Martina Verhoeven, beiden op contrabas. Het waren unieke optredens, want volledig vrij geïmproviseerd en dus eenmalig. Serries presenteerde het album op bovenkamer van de PlusEtage. En hij kondigde het concert van de avond aan terwijl de thermometerwaarden buiten langzaam onder de dertig graden kropen. De nieuwe improvisatoren maakten zich ondertussen gereed om zich nog warmer te spelen: Martina Verhoeven (piano) en Teun Verbruggen (slagwerk).

Dirk Serries
Verhoeven + Verbruggen

UITDAGERS
Verhoeven
beroerde de snaren van de standing piano vooralsnog zonder de witzwarte toetsen te raken. Verbruggen trommelde wat en rommelde wat achter zijn kit op zoek naar een vorm van harmonie. Beiden zijn bezig met ritmiek en zoeken verbinding. Ze voelen elkaar goed aan zonder één moment oogcontact of onderliggende afspraken. Go with the flow. Of juist de uitdaging zoeken en elkaar prikkelen. De ramen van de zaal staan open. De altijd in de zomeravond aanwezige merels mengen zich ongevraagd in het gesprek. Ook de kerkklokken van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog laten zich niet onbetuigd. Drummer en pianist toonden dynamiek en kleurden beiden lekker buiten de lijntjes. De overgang van rustig naar een onweersachtige dreiging kon ook verrassend abrupt gaan. Dan: een klein moment van oogcontact en het is pauze!

Martina Verhoeven
Teun Verbruggen

SAMENWERKING
Drummer Teun Verbruggen is een bekende Belgische jazzdrummer met een goed gevulde agenda. Voordat hij in het trio van Jef Neve speelde, was hij al een bevlogen improvisator. Daarna werd hij letterlijk een beeldbepalende drummer bij Flat Earth Society waarmee hij de wereld over reisde. Ook veel andere jobs van eigen of andere projecten (Warped Dreamer, Too Noisy Fish) slokten de nodige tijd op. De corona-tijd bezorgde hem andere inzichten en leerde hem anders te kijken en denken. Dat leverde ook nieuwe prioriteiten, die nu langzaam aan het neerdalen zijn. Het kleinschalig optreden en gevoel voor de details passen daar prima bij. Toen hij Verhoeven jaren geleden al eens tegenkwam, ontstond er een klik. In duo improviseren is de resultante van die klik.

Teun Verbruggen
Martina Verhoeven

BEELDEN
Na een verkoelend dronk volgde een tweede set. Wie zich mee wilde laten voeren in de vrije ter plekke ontstane improvisaties mocht ook gebruik maken van de eigen fantasie. Je zou het als een caleidoscopische abstracte film kunnen beschouwen, maar ook meer grijpbare beelden dwongen zich aan de bezoekers op. Verhoeven vertelde dat ze vaak zelf een concreet verhaal in haar hoofd heeft om daarmee het concert in te gaan. Wat een ieder op het netvlies kreeg door zich over te geven aan dit samenspel weten we niet. Het publiek was in ieder geval muisstil.  En juist voordat de torenklokken sloegen, keken de improvisatoren elkaar in de ogen en de ingezette finale werd definitief. Stilte! Daarna een dankbaar applaus!

MARTINA VERHOEVEN + TEUN VERBRUGGEN
Martina Verhoeven – piano
Teun Verbruggen – drums en percussie

 

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
10 juni 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer