Frerichs en Staps duiken in cool jazz

Mitchell Damen
Jasper Staps en Rembrandt Frerichs
Matheus Nicolaiewsky

Hagenees Rembrandt Frerichs en Brabo Jasper Staps zijn al meer dan een kwart eeuw bevriend. Ze leerden elkaar kennen tijdens Haagse jamsessies.
Staps was van 2015 tot 2018 als chef-dirigent verbonden aan het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. De meesten zullen zijn naam wellicht kennen als mede-oprichter en dirigent van het Paradox Jazz Orchestra. Behalve dat hij een veel gevraagd arrangeur is, is hij zijn muzikale loopbaan begonnen als saxofonist en speelt hij in meerdere bands en orkesten. Zijn voorkeur voor swing, maar zeker zijn voorliefde voor de cool jazz of nog iets specifieker de Westcoastjazz deelt hij met vriend Frerichs.

Jasper Staps en Rembrandt Frerichs Quartet

COOL JAZZ
En eindelijk is het ervan gekomen om samen een album te maken. De titel The First At Last zegt alles. Ze zijn samen in de Great American Songbook gedoken en hebben veel eigen nummers opgenomen met de muziek van vooral altist Paul Desmond in gedachten en het werk van Dave Brubeck. 15 december deden ze de kick-off van hun album-tour in het Rotterdamse LantarenVenster en deze avond spelen ze in de PlusEtage.
Zo nam Desmond in 1954 het nummer Audrey op. Het was een fluweelzachte ballad opgedragen aan Audrey Hepburn, die hij vanaf afstand heimelijk bewonderde. Ze hebben elkaar echter nooit ontmoet. Hepburn zag het als een compliment. Staps en Frerichs schreven in de stijl hiervan voor hun album Carice; het had ook Halina kunnen heten. Van een latente verliefdheid zou geen sprake zijn.

Rembrandt Frerichs

ISFAHAN
In het door Frerichs geschreven Leaves of Green werd ook met Brubeckiaanse maatsoorten gespeeld. En het Mélodie Antique eveneens van Frerichs’ hand werd zelfs aangekondigd met subtitel Take Six. En ja toch waren er ook een paar Amerikaanse klassiekers als Isfahan met voor Staps recente persoonlijke herinneringen die het nummer van Strayhorn en Ellington ongetwijfeld een extra gelaagdheid meegaven.

Jasper Staps

YOU
De Braziliaanse contrabassist Matheus Nicolaiewsky en de uit Brabant afkomstige Mitchell Damen achter zijn ‘gloednieuwe’ parelmoeren drumketels (1952) gaven het kwartet de perfecte strakke ritmesectie. Damen en Nicolaiewsky kregen de ruimte om heerlijk te swingen en tegelijkertijd hielden ze de boel streng bij elkaar. De fraaie uptempo compositie There Is Always You van Nicolaiewsky (op de akkoorden van There Will Never Be Another You) haalde het niet op het album, maar werd deze avond wel vertolkt op het podium.

Mitchell Damen soleert

TELKENS WEER
Een juweeltje uit het Amerikaanse Songbook is Song for Strayhorn van Gerry Mulligan, hier hertiteld tot Ballad for Strayhorn. En onze decemberwandeling door het verleden bracht ons ook nog bij Willeke Alberti. Het liedje kreeg de titel Time and Again, maar is beter bekend als Telkens Weer (muziek van Ruud Bos) dat gebruikt werd voor de speelfilm Rooie Sien uit 1975. We beleefden een romantische avond in Baarle-Nassau met het opperbeste pianospel van Frerichs en het beheerste en delicate saxofoongeluid van Staps plus een stuwende ritmesectie.

Staps Ferichs Quartet

MEER STAPS EN FRERICHS
Wie ook Staps en Frerichs bezig wil zien en horen heeft in 2024 nog wel wat mogelijkheden. Op zaterdag 13 januari speelt Jasper Staps-Rembrandt Quartet in het Tilburgse Paradox en 14 januari het Jasper Staps & Rembrandt DUO in De Machinist in Rotterdam. Op 25 februari speelt het kwartet in Tivoli/Vredenburg in Utrecht.

JASPER STAPS-REMBRANDT QUARTET
Jasper Staps – altsaxofoon
Rembrandt Frerichs – piano
Matheus Nicolaiewsky – contrabass
Mitchell Damen – drums

PlusEtage, Baarle-Nassau (NL)
16 december 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer