In de tent met Van Vliet | Mussawisade | Azmeh

P I A N O W E E K E N D

Van Vliet |
De twee Zeeuwse organisatoren (MuziekPodium Zeeland èn Porgy en Bess) hadden het vooraf niet zo bedacht. Maar onbedoeld had zich een fraai en divers pianoweekend in de agenda genesteld. Een drietal concerten waarbij de pianist een prominente plaats in nam stonden op drie opeenvolgende data op drie verschillende plaatsen op het podium. Vrijdagavond speelde Michiel Borstlap met een kwintet in ’t Beest in Goes zijn door Herbie Hancock geïnspireerde muziek. Zaterdagavond bespeelde Enrico Pieranunzi in duo bij Porgy en Bess in Terneuzen het klavier. En als laatste sloot pianist Jeroen van Vliet met zijn bijzondere trio op zondagmiddag de reeks af in Een Bunder Kunst in ’s-Heer Arendskerke.

Jeroen van Vliet

EEN BUNDER
Een Bunder Kunst, genoemd naar een oude oppervlaktemaat van 10.000 m2 of wel een hectare en bestuurd door de Stichting De Bunder, geeft plaats aan het meest bijzondere (jazz)podium dat Zeeland rijk is. In de landschappelijke tuin waar artistieke kiemkracht tot ontplooiing kan komen staat in het groen van bomen en weelderige kruiden een prachtige Joert. Deze sfeervolle plek, waar je op je blote voeten naar toe kunt lopen, biedt plaats aan maximaal 75 personen. En vol is vol. Alle stoeltjes, bankjes en barkrukken waren bezet.

Afra Mussawisade

PIANO
Er is geen standaard backline aanwezig anders dan een in de winter hout gestookte kachel en wat lampjes. Versterking van het geluid is minimaal noodzakelijk. En deze zonnige zondagmiddag viel er een primeur te beleven, want het was de eerste keer dat er een vleugel binnen stond. En in de Joert met zijn puntvormige dak klink het geluid overal mooi. De bijgeluiden van de ruisende bomen op de achtergrond, die klinken als de zee, en fluitende vogels versterken het gevoel midden in de natuur te zitten.

Kinan Azmeh en Afra Mussawisade

MEDITATIEF
Met dit concert sloot dit gezelschap een reeks af van Bimhuis, LantarenVenster, Paradox en Verkadefabriek. Maar de muziek van dit bijzondere trio paste ongetwijfeld het best op deze spiritueel aanvoelende plek. Vanaf het eerste nummer was de sfeer volledig zen. Oosterse en meditatieve klanken hadden een bijna hypnotiserende werking op het publiek.

Het trio in de joert van Een Bunder Kunst

AFRA
De uit Iran afkomstige Afra Mussawisade is een gevierd percussionist. Zijn samenwerking met pianist Jeroen van Vliet dateert al van 2008. Mussawisade speelde mee op het North Sea Jazz Festival bij de uitvoering van Van Vliet’s compositieopdracht. Een jaar later traden ze op als duo.
In de Joert is meer dan de helft van de speelplek bezet met een uitgebreid arsenaal aan percussie-instrumenten. De instrumenten werden door de tegenwoordig in Keulen wonende percussionist intensief en gepassioneerd bespeeld. Het uit India afkomstige trommeltje, de Kanjira, dat met twee handen werd bespeeld, leverde een ongekend breed klankenspectrum.

Van Vliet | Azmeh | Mussawisade (v.l.n.r.)

KINAN
Het album Gloom is transatlantisch opgenomen tijdens de corona-periode en het programma werd nooit eerder echt samengespeeld. Deze middag werd niet alleen muziek gespeeld van dit album. Ze openden met Hold Still en vervolgens, aangekondigd door klarinettist Kinan Azmeh nieuw werk geïnspireerd door plaatsen in Syrië. Ofschoon Azmeh zich zeer verwant voelt met Damascus, waar hij is geboren, woont hij al 23 jaar in New York. De componist en klarinettist overbrugt genres en vermengt klassiek, traditioneel en modern. Zijn klarinetgeluid is heel authentiek en lijkt soms het midden te houden tussen klarinet en duduk. Dat kan ook doordat je iets op het verkeerde been wordt gezet door het uiterlijk van zijn instrument. De kleppen van het instrument zijn enigszins verborgen omdat ze door de fabrikant Selmer zwart zijn gemaakt. Hierdoor oogt de klarinet heel anders.

Dit gouden trio maakte het full house concert tot een historische middag voor de gelukkige bezoekers die de weg naar Een Bunder Kunst wisten te vinden.

JEROEN VAN VLIET | AFRA MUSSAWISADE | KINAN AZMEH
Jeroen van Vliet – piano
Afra Mussawisade – percussie
Kinan Azmeh – klarinet

 

MuziekPodium Zeeland
Een Bunder Kunst, s-Heer Arendskerke (NL)
21 mei 2023
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer