Jasper Høiby’s Planet B met politieke en muzikale missie

Wie in Tilburg of omstreken last heeft van het hardnekkige jazzvirus mag zich gelukkig prijzen. Allereerst is het geruststellend dat het virus niet schadelijk is en dat het een fysieke en psychische afhankelijkheid ontwikkelt die goed behandelbaar is. De staf van het Tilburgse jazzhospitaal Paradox is voortdurend op zoek naar verfrissende therapeutische behandelingen. Een aantal dagen in de week staat de deur hier open voor nieuwe en beproefde methodes.
Vrijdag 6 maart werd zelfs gesuggereerd dat er een buitenaardse kuur werd geserveerd door Jasper Høiby’s Planet B; geen plan B, maar een modern jazztrio rondom de Deense contrabassist Høiby met de Britse tenorsaxofonist Josh Arcoleo en de Franse slagwerker Marc Michel

SABBATICAL
Een paar weken geleden nog maar kondigde het trio Phronesis, waarvan Jasper Høiby één van de drie oprichters is, aan het einde van 2020 na veertien jaar samenzijn een ‘sabbattical’ van onbepaalde tijd in te lassen. Alle drie de leden hadden zich tot nu toe vooral gefocust op ‘hun’ Phronesis, maar langzamerhand ontwikkelden zich ook voor allen andere nevenactiviteiten. Voor Høiby was dat ondermeer zijn Fellow Creatures met o.a. de Engelse trompettiste Laura Jurd van Dinosaur en op exact 6 maart 2020 werd ook het debuutalbum van Planet B gelanceerd.

AMBITIEUS
Dat eerste album is onderdeel van een ambitieus plan om in vijf jaar tijd vier albums uit te brengen met als thema vier wereldwijde onderwerpen die van belang zijn voor een te voeren politiek debat. De mensheid, klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en monetaire hervorming zijn de vier thema’s. Planet B is de projecttitel en eveneens de titel van het kersverse album. De muziek vormt een pleidooi voor een nieuwe planeet. Het is een zoektocht naar een nieuw geluid en het diepe onbekende. Er wordt gezocht naar originele muziek, communicatieve improvisatie en interactieve geluidswerelden.

ZOEKTOCHT
De bassist opent het concert met een solo, Story of Self, waarin hij letterlijk de strijd aangaat met de hem omringende pedalen en attributen die effecten, loops, samples en soms ook ongewilde effecten in gang zetten. Een zoektocht naar nieuwe muziek start ter plekke op het podium. Ook tenorsaxofonist Arcoleo bedient zich subtiel van wat electronica en drummer Michel levert boeiende verbindingen. Het akoestische karakter van het jazztrio overheerst en het natuurlijke geluid voert de boventoon.

SAMPLES
De gebruikte samples die ter plekke worden ingezet bij ondermeer We Didn’t Earn The Sun leggen een spirituele laag over de muziek. Ze leveren ook een contributie in de boodschap dat er van onze planeet maar één exemplaar is. Er is namelijk geen plan B. Dit is geen vrijblijvende zweverigheid; ook muzikaal niet. Er worden glansrijke partijen gespeeld door alle muzikanten. De basis wordt gevormd door fraaie composities met mooie melodielijnen. Daarnaast leveren improvisatie en virtuositeit een voelbare energie bij de positief geteste dragers van het jazzvirus.

JASPER HØIBY’S PLANET B
Jasper Høiby – contrabas,electronica, samples
Josh Arcoleo – tenorsaxofoon, electronica
Marc Michel – drums


Paradox Tilburg
(NL) 6 maart 2020
Tekst en fotografie: Ella & Eddy Westveer

CONCERTRADAR